Skal travsporten igen opleve en varige opgang i antallet af fødte heste, aktive og hesteejere – som ikke er baseret på konjunkturopsving – kræver det markant højere præmier, skriver Michael Juel Nielsen i et indlæg til Talerstolen.

Travsporten er presset af generelle megatrends som urbanisering og menneskers ønske om mere frihed. Skal vi have nogle mennesker til at gå i mod disse megatrends så kræver det at økonomien for A og B hesteejere forbedres markant.
Derfor bør lederne i travsporten KUN koncentrer sig om én ting – at skaffe ekstra indtægter.
Det medfører intet konstruktivt at omfordele de samme penge fra bane A til bane B eller fra hesteejerne til opdrætterne. Der SKAL nye og flere penge til.
I min optik findes der 2 muligheder.
- Flere midler fra Svensk Travsport som en betaling for spilleindtægterne i Derby25 (ikke sandsynlig).
- At banerne selv generer flere indtægter
På Lunden ser jeg store muligheder for øgede lejeindtægter, men dette kræver en lokalplansændring. Lunden har allerede i dag udlejning som strider imod lokalplanen for mellem 1-2 millioner kroner på årsbasis.
Hvordan kan en ændret lokalplan hjælpe Lunden og dansk travsport? Og betyder det et salg af Lunden?
Lad mig svare på det sidste først:
Nej, vi skal ikke sælge mere jord.
At sælge jord/aktiver som Lunden har gjort de sidste 30-40 år er som at tisse i bukserne.
Det er engangsindtægter, men det Lunden og dansk travsport har brug for er løbende faste indtægter.
Et forslag til at generere flere indtægter på Lunden kunne være at bygge 7.500 bolig-kvadratmeter på den øverste del af staldterrænet op i mod Jagtparken.
Det vil sige at arealet til venstre for staldindgangen ville skulle udlægges til boliger.
Det økonomisk regnestykke ville i hovedtal se sådan her ud:
Byggesum = 7.500 kvm. bygges til 20-22.000 kroner pr. kvm. = 150-165 mio. kroner
Når de 7.500 kvm er bygget vil de cirka være 375 mio. kroner værd. Kvadratmeterprisen på lejligheder i Charlottenlund er ca. 50.000 kroner pr. kvm.
Ved et byggeri til en værdi på 375 mio. kroner og med en byggesum på 165 mio. kroner ville Lunden skulle låne under 50 % og derigennem kunne få en ekstrem attraktiv rente på et fastforrentet lån.
Når lejlighederne er bygget ville man kunne leje dem ud til – konservativ sat – 16.000 kroner pr. måned for en lejlighed på 100 kvm.
Det vil give Lunden lejeindtægter på 75 x 16.000 kroner pr. måned x 12 måneder = 14,4 mio. kroner om året. Herfra trækkes igen konservativ sat driftsudgifter for ca. 2,25 mio. kroner og finansieringsudgifter for 4,95 mio. kroner.
Det vil give Lunden og dansk transport et driftsoverskud på projektet på 7,2 mio. kroner
Disse 7,2 mio. kroner ville for eksempel kunne ligges oveni Lundens eksisterende præmiebudget på 11,5 mio. kroner, hvor ca. 4 mio. kroner bruges på Copenhagen Cup og Derbydagen.
Det vil sige at vi vil kunne fordoble præmiesummen i ALLE andre løb. Førstepræmien ville i handikap kunne stige fra 4.000 til 8.000 kroner, almindelig løb fra 8.500 til 17.000 kroner, i fredagsløbene fra 12.500 til 25.000 kroner og 8-præmien vil i disse løb stige fra 1.000 til 2.000 kroner. Selv på Kriteriumdagen, Hoppeløbsdagen og andre stordage vil præmierne kunne fordobles hvis vi vælger denne løsning.
Og det virkelig fantastiske ved idéen er – at vi IKKE sælger noget.
Lunden ejer forsat boligerne og vi vil udover det løbende driftsoverskud også samlede lejlighedernes værdistigning op.
Udover den bageste del af staldterrænet så trænger den “nye” og gamle tribune i den grad også til nytænkning med henblik på at øge indtægterne.
Men det bunder alt sammen i en ændring af lokalplanen og jeg ser derfor frem til en drøftelse af dette på Lundens kommende generalforsamling.
En generalforsamling som i høj grad kommer til at handle om ny udvikling eller forsat afvikling.
Med venlig hilsen
Michael Juul Nielsen
Michael Juel Nielsen har tidligere skrevet betragtninger om dansk travsports situation – dem kan du læse på dette link – klik her