TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Derfor blev Kriteriet flyttet!

af | 9. okt 2016 | Nyheder

Fra Claus Nielsen, bl.a. tidligere sportchef på Lunden har vi modtaget følgende indlæg omkring den eventuel flytning af Dansk Trav Kriterium

Derfor blev Kriteriet flyttet!

I 1960’erne og formentlig også i de foregående årtier var juli den i særklasse største og vigtigste måned i dansk travsport.

Mesterskab for Danmark, Dansk Trav Derby og Dansk Trav Kriterium blev kørt på Charlottenlund Travbane på tre af julis fire søndage, og så var der, så vidt jeg husker, landbodag på den fjerde søndag.talerstolen

Juli var også feriemåned, og derfor skønnede Det Danske Travselskabs ledelse, at der var mulighed for at få flere tilskuere, hvis man flyttede Derbyet til slutningen af august. Som tænkt så gjort, og med to undtagelser er Derbyet blevet kørt den sidste søndag i august siden 1968 – og med stor succes.

Kriteriumsdagen i juli var årets næststørste, målt på omsætning. Derfor var det ikke så ligetil, da vi, der arbejdede i Lundens væddeløbsafdeling, foreslog at flytte Dansk Trav Kriterium to måneder til omkring 1. oktober. Vores begrundelse var, at de unge heste ville få længere forberedelse, mulighed for flere starter og dermed mere rutine og hårdhed før, de skulle ud på deres livs hidtil største og mest krævende opgave.

Dansk Trav Kriterium endte med at blive flyttet og blev første gang kørt omkring 1. oktober i 1985. Flytningen skete altså ikke som følge af, at Derbyet blev flyttet, sådan som det har været nævnt.

Det har uden tvivl været godt for hestene, at deres største opgave ligger senere på sæsonen, men det må også erkendes, at festen ikke fulgte med. Der er forskel på en dejlig solrig sommerdag i juli og en efterårsdag måske med regn og rusk i oktober.

Hvad er så vigtigst? Hesten eller festen? Der bør ikke være den mindste tvivl om, at hesten er vigtigst.

Det har været nævnt som argument for at flytte Kriteriet, at der også køres Grand Circle Championat og Dansk Avlsløb i efterårsmånederne, som derfor er hektiske for treåringerne. Det er rigtigt, men hvilket løb er vigtigst? Det er Dansk Trav Kriterium! Man kan med fordel flytte enten GC Championatet eller Avlsløbet til juni, hvor der ikke er nogen storløb i Danmark, og hvor et større treårsløb vil være en fin opgave på vej mod 3- årings Grand Prix’et i Aarhus og Kriteriet.

Vi kan jo godt lide at følge de øvrige nordiske lande. Deres kriterier køres inden for to uger rundt om 1. oktober. Det taler også for, at Kriteriet skal blive liggende, hvor det ligger.

Når Lunden gerne vil have mere festivitas omkring Dansk Trav Kriterium, kan man starte med at gribe i egen barm. I det trykte program til kriteriumsdagen i sidste uge handlede velkomstartiklen, der normalt bruges til at fortælle om dagens hovedbegivenhed og dennes historie, hvis den da har en historie, hvad Dansk Trav Kriterium i den grad må siges at have, udelukkende om Lundens nye anpartshest, som ganske vis startede i Kriteriet, mens der på de følgende sider var hyldest til månedens hest, ejer og opdrætter. Ingen artikler overhovedet i forbindelse med præsentationen af hestene i Dansk Trav Kriterium og Dansk Hoppe Kriterium. Mærkeligt og fremfor alt pinligt!

Og mens vi er ved Kriteriet, så brugte Carsten Bundgård masser af tid og plads i mikrofonen og i det efterfølgende program på at buldre afsted på sin kæphest om, at der kun er tre klassiske avlsløb i dansk travsport, Dansk Opdrætningsløb, Dansk Trav Kriterium og Dansk Trav Derby. Uanset hvor mange gange Bundgaard gentager sin løgn, bliver den ikke til sandhed.

De klassiske avlsløb i Danmark er Dansk Opdrætningsløb, Dansk Trav Kriterium og Dansk Trav Derby med tilhørende hoppeløb, Jydsk 2-årings, 3-årings og 4-årings Grand Prix’er med tilhørende hoppeløb samt Grand Circle Championaterne for hhv. hingste/vallakker og hopper. Ikke flere, og slet ikke færre. Hvis Dansk Avlsløb fortsætter med at være en fast begivenhed på sæsonplanen, vil dette løb ad åre også kunne opnå status som et klassisk løb.

Der er ingen store begivenheder på Lunden mellem Copenhagen Cup i maj og Dansk Trav Derby i august. Derfor kan jeg kun være enig med Michael Juul Nielsen og Karsten Bønsdorf i, at det vil være en god idé med en storløbsdag i juli. Det skal ikke være Dansk Trav Kriterium, men hvad med at grave N.J. Koster Memorial og Taroks Mindeløb frem af novembers mørke og glemsel og flytte dem til juli?

Kosters er i løbet af de sidste par år gået fra at være et godt betalt storløb med international bevågenhed til et ordinært hurtigløb med sølle 80.000 kr. i præmiesum med halvdelen til vinderen. Det er en skandale, som Lundens tidligere bestyrelse, så vidt jeg er orienteret, har en stor andel i. Der kan sagtens skaffes penge til en ordentlig præmiesum i Kosters i Lundens præmiebudget, f.eks. på Copenhagen Cup-dagen. Taroks Mindeløb forsøges i år – forhåbentlig med held – kørt i sin allerførste udgave, som et afdelingsløb. Her er der 160.000 kr. i præmiesum, hvis samme hest vinder begge afdelinger.

Med disse to fine løb er der fundament til en stor og spændende sportsdag på Lunden i juli.

Claus Nielsen