For 76 år siden kørtes det første Copenhagen Cup-løb i Danmark:
Det første Copenhagen Cup – Internationalt Mesterskab – foregik i 1928:
Foto: Moni Maker, der døde i sidste uge, er af de store travere, der har vundet Copenhagen Cup
Den 10-11. august 1928 afholdtes en europæisk travkonference i København med deltagelse af delegerede fra Norge, Sverige, Holland, Tyskland, Østrig og Danmark. Det var den kun anden europæiske travkonference i historien.
Fra Danmark deltog blandt andet dansk travsports mangeårige førstemand, generalsekretær Hugo Jørgensen, dennes søn, sekretær Helge Marks-Jørgensen, Det Danske Travselskab i Charlottenlund, – og banens formand, Johs. Ulrich.
Det første rigtigt internationale mesterskab skulle foregå dagen efter konferencen. Søndag den 12. august på Charlottenlund Travbane, og afvikles som et heatløb og en samlet præmiesum på 20.000 kr.
Løbet i 1928
Europas bedste hest, den franske vidunderhoppe Uranie, kom ikke til start, men den næstbedste kom.
Guy Bacon med den berømte træner Charlie Mills. De danske deltagere var Peter Hansens amerikanerstjerne Harrison Dillon med championtræner N. J. Koster som kusk, og desuden den danske indlænder Double King med træner Poul Groch, – denne ekvipage fik 20 meters indlændergodtgørelse.
Begge heats blev vundet af store røde Guy Bacon med Charlie Mills på tiderne 20,7 og 19,4. Harrison Dillon blev anden begge gange, mens Julius Høybye var 3. i første heat med amerikanerimporten Captain Axworthy, og Double King 3. i det andet heat. Aldrig var der løbet så hurtigt på en dansk travbane.
Det første jubilæumsløb i 1916
I 1916 kørte Lunden ellers deres første jubilæumsløb, men det var uden international deltagelse.
Det blev kørt den 24. maj, som en ekstra travdag, allernådigst bevilget af Finansministeriet, og med en præmiesum på 4.000 kr. i selve jubilæumsløbet. Løbet blev vundet af Elegant Bai med N. J. Koster på tiden 33,5.
Allerede den 10. april var 25 års fødselsdagen blevet fejret med receptioner og stilfuld middag om aftenen på Hotel Phønix med deltagelse af repræsentanter fra hoffet, staten, kommunerne og mange andre selskaber samt institutioner fra ind- og udland.
Man forstod at feste dengang. For også den 14. maj blev der festet efter jubilæumsløbet. Her var der middag i banens restauration for DTS’s medlemmer og en række gæster. Banen var illumineret og der afholdtes fyrværkeri.
I de kommende år blev der kørt flere jubilæumsløb på Charlottenlund-banen, og som historisk set er blevet nævnt som Internationale Mesterskaber, forløber for nutidens Copenhagen Cup.
40-års jubilæumsløb i 1931
Således også i 1931, hvor der blev kørt 40-års jubilæumsløb, som blev til det andet Internationale Mesterskab efter det første i 1928. Her i 1931 mødte to af Europas hurtigste heste frem i København. Det var den billedskønne italiensk-amerikaner Hazleton og den tysk-ejede amerikaner, Walter Dear, med Charlie Mills, der igen mødte frem. De to heste gav hinanden, og publikum, en uforglemmelig oplevelse i de to heats, som Walter Dear vandt begge gange, – knebent.
1932 – Charlie Mills vinder igen
I 1932 lykkedes det med held og dygtighed atter at få et internationalt mesterskab til Danmark stablet på benene – trods den store 30´er krise i hele verden.
Men Charlie Mills mødte igen op med Walter Dear, datoen var 21. august. Løbet blev afgjort over tre heats – med alle deltagende hest også i et tredje heat!
Første heat vandtes knebent af Legality foran Walter Dear, i andet heat blev det omvendt, og så blev det hele afgjort i et tredje heat, vundet af Walter Dear. Charlies Mills igen vinder. Kun to danske heste startede i 1932 mod de berømte tyske travere. Det var Lauritz, dansk indlænder, men trods 20 meters indlændergodtgørelse kunne Lauritz intet stille op. Den anden danske hest i løbet var importen Le Roy, danskejet og -trænet.
Det store løb i 1939
I 1938 inviterede Charlottenlund gode svensk-amerikanerne til kamp mod de gode danske heste som Addison og Styrmand, efter et lignende løb på Amager Travbane. Dette løb er senere i travhistorien indgået som endnu et ’internationalt mesterskab’, men det må vel betegnes som en overdrivelse i denne dansk-svenske landskamp. Den korte afdeling blev vundet af danske Styrmand, mens den svenske stjerne Sir Walter Scott vandt den lange afdeling, og blev endelig vinder.
Først i 1939 blev der igen kørt et ”rigtigt” internationalt mesterskab med gode heste. Krigsfaren var ellers overhængende, og det var svært at få deltagere fra det sydlige udland, men tyske Johs. Frømming kom dog med Xiphias. Ellers bestod feltet mest af gode svensk-amerikanere og danske hurtigklasseheste med Sonny Diamond i spidsen, her selvfølgelig med Koster i sulkyen. Her måtte man ud i tre heat. Første heat vundet af Frømming med Xiphias før de danske Sylvia og Sonny Diamond. Så vandt Sonny Diamond andet heat, og så måtte Sonny ud i tredje heat mod tyske Xiphias. Det vandt Sonny og Koster legende let, de vandt efter behag, og fik ligefrem et voldsomt bifald, – som det formuleres i de gamle travårbøger.
Kun 14 dage efter begyndte 2. verdenskrig og i seks år var Danmark nærmest udelukket med samkvem med andre travnationer, og et dengang så berømt løb som Skandinavisk Mesterskab, måtte også aflyses.
Gelinotte vandt i 1957
I årene 1946, 1948 og 1949 blev der kørt løb, som sidenhen også er indgået i de historiske annaler under betegnelsen internationale mesterskaber i Danmark, men det er nok også her en overdrivelse at kalde dem det.
I datiden blev de blandt andet kaldt Skandinavisk Eliteløb og i 1949 var der oven i købet i to løb, et for kun 4-årige heste (vundet af svenske Presidenten) og et for ældre skandinaviske heste (vundet af danske Casino The Great med Fredie Sølberg), så især 1949 burde vel ret beset ikke indgå i den historiske række af løb for International Mesterskab/Copenhagen Cup.
De tre første internationale mesterskaber i Danmark, 1928, 1931 og 1932, vandtes således alle af Charlie Mills. Helt fremme i 1957 vandt Charlie Mills igen datidens Copenhagen Cup, nu med den franske verdenstjernehoppe, Gelinotte.
Elaine Rodney og Roquepine – to fantastiske hopper
I 1964 løb Elaine Rodney fantastiske 15,4 og i 1966, ved 75-års jubilæet for Charlottenlund Travbane, vandt en anden berømte fransk verdensstjerne, Roquepine. Hun tog dette år tog ”the tripple”, vandt både PDA, Elitloppet og altså Copenhagen Cup, det sker nok aldrig igen!
Fra vor tid kan nævnes heste som Pershing, Ideal du Gazeu (2 gange), SJ’s Photo, Moni Maker, Victory Tilly, Legendary Lover K, Gidde Palema, Revenue, Steinlager, Mara Bourbon m.fl. og vi har set kuskekoryfæer som Berndt Lindstedt, Leopold Verroken, Bo W. Takter, Olle Goop, Jorma Kontio, Åke Svanstedt, Stig H. Johansson, Lutfi Kolgjini, Jean Michel Bazire, Erik Adielsson og Bjørn Goop på vinderpladsen.
Siden Copenhagen Cup indførtes i 1975 er det blevet til fem danske sejre.
Først var det fynske Hairos med John K. Hansen der overraskede alt og andet og vandt i 1987. Derefter lavede Meadow Roland med Preben Kjærsgaard et fantastisk hat-trick i 1988, 1989 og 1990.
I 2002 vandt Legendary Lover K. med Steen Juul og i 2012 kunne Wishing Stone med Jeppe Juel på en forrygende opløbsspeed vinde løbet.
Løbets rekord indehaves af den italienske Libeccio Grif, der i 2011 sejrede for Bjørn Goop i flotte 1.10.7.
Først i 1975 begyndte vor tids Copenhagen Cup, de første år kørt som afdelingsløb.
Her sejrede danskfødte, men svenskejede Ritha Lyngholm med Olle Lindquist.
Da var løbet et afdelingsløb over to afdelinger over 1600 meter og 2000 meter.
Siden 1978 er Copenhagen Cup blevet afviklet over 2011 meter – det svarer til 1 ¼ mile – (engelsk mile)
På søndag er det ikke blot selve feltet i selve hovedløbet, men også felterne i rammeprogrammet, der holder stor international klasse.
Også i år er løbsprogrammet krydret med det svenske V75-spil, der betyder, at muligheden for at vinde op til 10 millioner kroner findes!
Derfor er det ikke kun heste, men travsportsinteresserede fra hele verden, der finder vej til Charlottenlund Travbane, når Copenhagen Cup afvikles.
Desuden vises løbet på TV-kanaler over alt i Europa samt i USA.
I år har man således indgået en aftale med Eurosport Nordic om at vise løbet.
Copenhagen Cup er med til at sætte København og Danmark på verdenskortet!
Af Kenn Erik Bech og Karsten Bønsdorf