Hvem skal Hestesportens Galla hylde?
Efter nomineringerne til Hestesportens Galla er blevet offentliggjort, er der rejst kritik af de valg, der er foretaget. Det er ikke fair at skyde på komiteen, der har foretaget valgene, men derimod må det nu være tid til en debat om, hvem Hestesportens Galla skal hylde!
At den 2-årige Thai Brooklyn, der i 2020 vandt samtlige otte starter hun gjorde og i øvrigt har været i træning hos Bo Westergaard siden den 4. september 2019, ikke kan nomineres i en kategori, viser at reglerne trænger til en nøjere gennemgang.

Det er jo ikke først gang vi har en udenlandskfødt hest, der dominerer sin årgang – for et par år siden var det Bandit Brick som 4-åring, der vandt 17 sejre, men da den er svenskfødt, kunne den ikke nomineres.
Til gengæld kunne den godt nomineres året efter – som 5-åring – for sådan er reglerne.
Det er også helt skævt, at det år hvor Candy La Marc dominerede de svenske storløb for 3-årige hopper kunne hun heller ikke nomineres – fordi hun- der var født, opvokset, trænet og ejet i Danmark – var svenskregistreret.
Til gengæld kan Fascination, der er ejet i Sverige, født i Frankrig, trænet i Norge nomineres fordi den har startet to gange i Danmark – ja, og i øvrigt er danskregistreret.
Men hendes storebroder, Ecurie D, der anses for at være en af Europas allerbedste 4-årige heste, kan ikke nomineres fordi den ikke har startet i Danmark.
Vi bliver nødt til at have en debat om, hvem Hestesportens Galla skal hylde!
Som det er i dag, synes det udelukkende at være en fest, hvor vi skal klappe hinanden på skulderen over de præstationer, der er lavet af danske heste på danske baner – i hvert fald primært på danske baner.
Men travsporten er uhyre international i dag.
Vores opdrættere laver svenske og norske heste.
Vores trænere starter flittigt i Sverige.
Vi har hesteejere, der har heste i træning i bl.a. Sverige, Norge, Frankrig og Italien.
Det være sig såvel danske – som udenlandskfødte heste.
Se nu f.eks. C D, der nåede at tjene over 600.000 kroner i 2020 i Frankrig!
Eller Valokaja Hindø, der tjente over 1.5 millioner kroner – for andet år i træk – også i Frankrig.
Det er da heste som dansk travsport kan være stolte af – og hvis ejere og opdrættere fortjener at blive hyldet.
Efter min mening.
Hestesportens Galla bør være en hyldest til de personer og de danske/danskejede heste, der har markeret sig flot i en sæson.
Ikke kun i vores egen andegård, men over hele verden.
Send gerne din mening om fremtiden for Hestesportens Galla til Talerstolen på info(snabel-a)casa35.com.
Den debat, der nu er opstået, er ikke af ny dato – jeg skrev bl.a. om emnet i december 2018 – se nedenfor