TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Talerstolen: Betragtninger vedr. DHV´s Strategiplan 2021

af | Nyheder

Fremtiden kommer af sig selv – fremskridtet skal der derimod arbejdes for – under denne overskrift har den fynske hesteejer Ole Lund Christensen skrevet nogle betragtninger  til Talerstolen med baggrund i Dansk Hestevæddeløbs nyligt fremsatte Strategiplan 2021

Fremtiden kommer af sig selv – fremskridtet skal der derimod arbejdes

DHV´s Strategiplan 2021 er tydeligvis et aktivt forsøg på selv at skabe og styre den nødvendige gode udvikling.

Planen er naturligvis kompleks og indeholder mange elementer – eksempelvis:

– flere penge til opdrætterne

– forøgelse af løbspræmier

– den såkaldte Præmiechance for ungheste (fra F-årgangen)

– ny treårssatsning “Made in Denmark” som tilgodeser dansk opdræt

Ovennævnte initiativer har fået fortjent ros af Trænerforeningen,  Opdrætterforeningen og repræsentanter for stutteriejerne.

DTC´s foreløbige statistik for bedækningstal 2018 (841 +) vidner også om spirende optimisme.

Efter således indledningsvis billedligt talt at have efterlevet W. C. Fields ord: “Start dagen med et smil – så er dét overstået”, må man erkende, at konferencedagen også efterlod både ubesvarede spørgsmål og bekymrende krav til fremtiden.

Vedrørende samarbejdet med ATG har kritikere i bibelske vendinger hævdet, at man har solgt sin førstefødselsret for en ret linser.

Denne kritik er forfejlet, da man næppe kunne have fået mere andetsteds. Når man i erkendelse af egen beskeden volumen er nødt til at søge samarbejdspartner uden for sognet, er det nærliggende at vælge en fra nabosognet, hvor spillekultur og etik overvejende matcher ens egen, hvorved man lettere kan opnå fornøden harmoni og kontinuitet.

Liberalisering af spillemarkedet er ikke ensbetydende med, at licenshaver og hostingselskab lader alle og enhver agere efter forgodtfindende. DHV/ATG/Bet25 har endog pligt til med reference til spillemyndigheden at sørge for, at alt foregår efter planlagte og styrede processer – og i øvrigt værne om egne forretningsinteresser.

Ironisk er det jo egentligt, at nogle kritikere af DHV/ATG/Bet25 selv udøver aktiviteter med karakteristisk mangel på transperans og udviser en opførsel lig Pavlovske hunde, der med betingede reflekser savler ved særlige stimili.

Med hensyn til budgetter og regnskaber blev de sparsomme oplysninger holdt in abstracto og forsvindende lidt in concreto.

Traditionelt driftregnskab for 2017 og driftbudget for 2018 med nøgletal for indtægter og udgifter blev ikke forelagt – og (hvad der var mest bemærkelsesværdigt) heller ikke efterlyst.

Det nærmeste man kom konkrete regnskabstal var, at formuen (overtaget fra HFF 01.01.18) er estimeret til 20,9 mio.kr. ultimo 2018, hvorefter den fremover skal stå urørt!

Denne sunde tankegang, at man ikke skal tære på formuen, men leve af en aktivitetsbestemt drift i stedet for rene tilskud, var konferencens oplæg til præsentationen af “dynamisk regnskab”, som jo er forankret i EU-direktiver omhandlende: race days, prize money, number of horses, number af trainers, amateurs and owners etc.

Denne opremsning af målbare parametre ligner til forveksling DHV´s Beregningsgrundlag 2015, som bevirkede at Billund, Fyn og Nykøbing i 2016 mistede driftstilskuddet og i øvrigt i en periode var lukningstruede.

Grundet tempo og uvarslet gennemførelse (= fait accompli) forekom det med rette disse tre baners interessenter at være en forkert og unfair handling.

De forliggende planer har derimod et positivt pædagogisk sigte: alle baner har nu selv mulighed for aktivt at forbedre/styrke egen banes eksistensgrundlag – og dermed bidrage til fælles fremdrift.

Det dynamiske regnskab, som opgøres i spilindtægter plus andre indtægtsgivende aktiviteter (og her sætter kun fantasi og evner grænser) udgør de kommende års grundbeløb til finansiering af drift.

Disse årlige grundbeløb indekseres i forhold til basisår 2018, men differenceres for hver bane afhængig af den enkelte banes målopfyldelse (eller mangel på samme) af de opstillede parametre.

Målet er en årlig stigning på gennemsnitlig 5%.

Beregningsmetodens brugbarhed er dog afhængig af, at budget- og regnskabsaflæggelse går lidt hurtigere end i 2017 og 2018.

Med venlig hilsen

Ole Lund Christensen, 5690 Tommerup