TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Succesopdrætter: Der skal tænkes alternativt

af | Nyheder

Den nordjyske opdrætter Dorthe Christensen, som har en hest med i både Dansk Trav Derby (Chock Nock) og Dansk Hoppe Derby (Cindy Tiger), har engageret sig i et nyt netværk, der bl.a. kæmper for bedre vilkår for danske travopdrættere. 

Det er efterhånden 13 år siden, Dorthe Christensen i Saltum oplevede sit hidtil største øjeblik som opdrætter, da I’m A Photo med Staffan Nilsson i sulkyen gik til tops i Dansk Trav Derby 2005, og i år har hun hele “to skud i bøssen” med hhv. Cindy Tiger (S J’s Photo) i Dansk Hoppe Derby og Chock Nock (S J’s Photo) i Dansk Trav Derby.

Chock Nock. Foto: Flemming Andersen

Ingen af de to heste tilhører favoritgruppen, men som opdrætter håber man jo altid …

-Chancerne skal jeg ikke udtale mig om, men det er jo kronen på værket når de heste vi har solgt, udvikler sig til at være blandt de bedste i deres årgang, siger Dorthe Christensen.

-Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke tjener mange penge på at opdrætte travheste. Det skal selvfølgelig helst løbe rundt økonomisk, men det er næsten lønnen i sig selv at være i stand til at lave nogle heste så andre mennesker kan få lov til at være med i Derbyet.

Chock Nock (S J’s Photo-Flicka Trøjborg) blev i sin tid (2015) solgt på HL Selected Sales på Nykøbing F-banen for 14.000 Euro, mens Cindy Tiger (S J’s Photo-Princess Tigerlilly) blev solgt på Derbyauktionen for 50.000 kr.

-Cindy Tiger blev solgt til Bjarke Haagensen og jeg tror aldrig, jeg har solgt en hest til en køber, der var så glad som Bjarke – han havde altid ønsket sig en hest med den afstamning, og så er det jo bare dobbelt glædeligt når hun så udvikler sig til det hun har gjort, siger Dorthe Christensen.

Syv følhopper
For engangs skyld har Dorthe Christensen, som driver sit stutteri sammen med sin mand, Per Christensen, ingen heste med på Derbyauktionen.

-For det første havde vi kun to heste i F-årgangen og hingsten, Forever Photo (S J’s Photo-Borgogna As) er allerede solgt til Stald Søhus (Beatriz m.fl.), mens hoppen, Flash Of Love (Make It Happen-L’Amour November), skal med på auktionen i Aalborg i Store Pris-weekenden, siger Dorthe Christensen.

-Årsagen til, at vi har valgt Aalborg-auktionen frem for ”Derbyauktionen” er, at erfaringen har vist, at hopper generelt bliver meget dårligt betalt på Derbyauktionen.

Dorthe og Per Christensen har pt. syv følhopper.

Borgogna As (it)(Lemon Dra). Mor til bl.a. Beatriz (1.12,7a-604.000 kr), Magna Vang (1.13,3a-492.000 kr) og yderligere SYV afkom med rekord bedre end 1.16.
2018: Hoppeføl efter Coktail Jet

Global Lady (se)(Angus Hall). Halvsøster til Global Kitten (1.11,2a-2.303.000 SEK) og Global Patriot (1.10,9a-994.000 SEK). Mor til fem afkom, hvoraf kun Bubbles Lady (1.15,7a-28.000 kr) har startet.
2018: Hingsteføl efter Varenne i fol v SJ’s Photo

Bella Cavalli (S J’s Photo). Helsøster til Derbyvinderen I’m A Photo og har dermed også samme mor som Tara og Search The Dream. I avlen i 2017.
2018: Hingstføl efter Varenne

Search The Dream (Dream Vacation) – se Bella Cavalli. I avlen i 2017.
2018: I fol v/From Above

Tara (Varenne) – se Bella Cavalli. I avlen i 2017.
2018: Hingstføl efter SJ’s Photo

Soffi Nock (Dream Vacation). Halvsøster til bl.a. dobbeltmillionæren Nick Nock og Derbydeltageren Chock Nock. I avlen i 2017.
2018: Hingstføl efter SJ’s Photo

Venus V (Angus Hall). Halvsøster til Nevada F H (1.13,2a-594.000 kr) og tre andre heste med rekord bedre end 1.15.
2018: Hingstføl efter Thai Tanic og i fol v/Tobin Kronos

-Hvert eneste år taler vi om, hvorvidt vi skal skære ned på antallet af følhopper, men som opdrætter er man nok lidt naiv – man gør det ikke for pengenes skyld, men mere af hjertet, smiler Dorthe.

-Samtidig har vi jo også et ”produktionsanlæg” stående, som man lige så godt kan udnytte. Vi har været med i mange år og er heldige at ha’ en ejendom, der er rigtig godt egnet til hestehold. Det ville selvfølgelig være noget andet hvis vi skulle starte helt forfra som nye opdrættere – så havde det set anderledes ud, men det er trods alt lettere når man har forholdene til det.

-Vi har fået seks føl i år, men et par af hopperne har folet lidt sent og derfor er kun tre af dem i fol i år. Det burde ha’ været seks eller syv, men sådan skulle det altså ikke gå.

-Alle vores føl fra i år kommer på auktion næste år, men alle vores plage er til salg, så det er ikke utænkeligt, at de bliver solgt inden da.

Guldhoppe som fødselsdagsgave
Dorthe Christensen startede som opdrætter med følhoppen Waking Saltum, som hun fik i fødselsdagsgave af sin far, Jørgen ”Saltum” Larsen, der i øvrigt stadig er yderst aktiv i en alder af 81 år. Så sent som mandag aften i Skive fik han således to sejre med hhv. Bi Quito og Billi Time – men det er jo en anden historie.

-Jeg fik Waking Saltum med klausul om, at hun ikke måtte sælges videre, men det havde jeg nu heller ingen intentioner om, siger Dorthe Christesen.

-Waking Saltums første afkom var Geyser (1.15,4a-195.000 kr) – så fulgte Hakkinen (1.14,9a-347.000 kr) og i tredje forsøg kom I’m A Photo, der vandt både Kriterium og Derby – det var jo bare helt fantastisk.

Waking Saltum blev mor til yderligere fem afkom med over 100.000 kroner i præmiesum, og tre af hendes døtre – Search The Dream, Tara og Bella Cavalli – har nu overtaget det tunge ansvar med at føre blodlinjerne videre som følhopper.

Anpartsfølhopper?
Selvom Dorthe Christensen er en af de opdrættere, der ikke har problemer med at få solgt sine føl, lægger hun ikke skjul på, at hun gerne så nogle bedre forhold for de danske travopdrættere.

-Jeg mener bl.a. stadig, at man skulle ha’ opdrætterpenge for ALLE heste. Som det er i dag, bliver man jo ikke belønnet for at lave en hurtigklassetraver, og samtidig er det de færreste, der brænder hestene af som 2-, 3- og 4-års, så det er ikke helt let.

-20 % til hopperne er rigtig godt, men for egoistisk efter min smag. Jeg så hellere, at vi gik tilbage til den gamle model, hvor man gav 10 % til alle heste. Jeg mener også at man skulle ha’ opdrætterprocenter af udenlandske præmiekroner – man skal vel ikke straffes for at lave eksportvarer?

Cindy Tiger. Foto: Kim Gudmand

-Alt i alt er vi nok nødt til at tænke alternativt ellers får vi ikke nye opdrættere ind i folden. Der er stort set ingen landmænd tilbage, som bare kan ha’ et par følhopper gående – og byfolk, primært unge mennesker, der flytter fra land til by, har ikke lyst til at ha’ heste, der jo så skulle være opstaldet et andet sted.

-Jeg ved ikke om anpartsfølhopper kunne være en mulighed, men der er i hvert fald nødt til at ske noget – ellers hjælper de mange fine tanker om spil ikke en disse, for på et tidspunkt har vi ganske enkelt ikke flere spillebrikker – og så er man ligevidt!

-Det er også en af grundene til, at jeg er gået ind i det nye netværk sammen med bl.a. Jens Glud Hansen, Jens Heide og Bertel Maigaard, hvor vi som noget af det første netop har investeret i en anpartshest, Peakster, der er i træning hos Björn Goop og starter på Derbydagen.

-Jeg synes som sagt, at der trænger til at ske noget i dansk travsport og det er et forsøg på at få en form for indflydelse, så sporten kan bevares også på længere sigt – det er jo det vi allesammen brænder for, slutter Dorthe Christensen.