TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Steen Juul – En legende fylder 70 år

af | Nyheder

I dag fylder Steen Juul 70 år, men har ingen aktuelle planer om at trække sig tilbage, og håber at kunne fejre fødselsdagen med endnu en Derbysejr.

Han er med tiden blevet gråhåret, men ellers holder han sig rigtig godt, Steen Juul – dansk travsports største navn gennem tiderne med over 7.600 sejre, heriblandt otte Derbysejre – indtil videre.

For de fleste af nutidens travtilskuere har Steen Juul altid været der – og det er selvfølgelig ikke helt i overensstemmelse med sandheden, men tidligere på året kunne ”Juule-manden” trods alt fejre at det var 46 år siden han startede som selvstændig travtræner.

Så længe er der ikke mange, der holder, og han har vel at mærke været på toppen gennem hele karrieren.

I sin blot anden hele sæson som træner i Skive formåede Steen Juul således at detronisere den syvdobbelte trænerchampion Karsten Andersen, og siden fulgte yderligere seks championater, inden han i slutningen af 1982 flyttede teltpælene til Lunden.

Her har han ”regeret” i næsten 40 år – kun afbrudt af et ophold på Halmstad-banen i Sverige i årene 2002-2004 – og i skrivende stund er Steen Juul på vej mod sit 31. trænerchampionat på landets hovedstadsbane.

Han har dermed for længst passeret en anden legende, N.J. Koster, som vandt 24 championater – det sidste i Steen Juuls fødselsår, 1950, men én rekord har den hollandskfødte træner stadig – antallet af Derbysejre.

10 gange vandt Koster Dansk Trav Derby, mens Steen Juul foreløbig ”kun” er noteret for otte Derbysejre, men måske kan torsdagens fødselar føje endnu en triumf til samlingen om halvanden uge, når han sidder op bag en af forhåndsfavoritterne i Dansk Trav Derby 2020, Extreme.

-Inderst inde tror jeg ikke Extreme kan vinde Derbyet, siger Steen Juul beskedent.

-Han er bestemt ikke uden chance, men der er efter min mening to overheste i årgangen, Empire og E Type Cash, som bliver svære at besejre og er de værste konkurrenter.

Steen Juuls Derbyhest i 2020, Extreme var overlegen i Derbyprøven. Foto: Burt Seeger

Et fantastisk team
Man kan kun være dybt imponeret over Steen Juuls resultater igennem efterhånden seks årtier.

 År efter år producerer stalden årgangsstjerner på samlebånd, og derudover er Steen Juul også fortsat en hyppigt anvendt catchdriver.

Han er således aktuel som fast kusk bag bl.a. F-årgangens bedste hest, Gordon Dahl-trænede Fossa, og Svend Aage Nielsen-trænede Exclusive Laser, der er blandt forhåndsfavoritterne i Dansk Hoppe Derby – så hvad blev der egentlig af planerne om at trappe lidt ned?

-Tja, det går ikke så godt, smiler Steen Juul.

-Men det var jo aldrig gået hvis jeg ikke havde Camilla og Christian samt Jens de Rosche til at tage det daglige slid.

-Jeg er selvfølgelig selv med i den daglige træning og har det overordnede ansvar med bl.a. at lave træningsprogrammer for de enkelte heste, men ellers har de ansatte meget frie tøjler og det betyder alt for en stald, at man har nogle gode folk omkring sig.

Det gælder ikke kun de tre nævnte, men også de øvrige staldfolk samt smeden og dyrlægen, som tilsammen er en del af et fantastisk team.

Jens de Rosche og Camilla Juul udgør sammen med Christian Clausen en meget vigtig del af Team Steen Juul.

Luksusproblemer
Mens flere jyske trænere de senere år har haft op mod 100 heste på træningslisten, har Steen Juul i mange år ligget rimeligt konstant på ca. 40 heste, og det er der en helt naturlig årsag til.

-Vi har 50 bokse på gården og har pt. 40 heste i træning. Derudover har Christian og Camilla også nogle heste, bl.a. et par følhopper, ligesom vi har et par pensionister (In Cap’n Gown og Palermo Tårs) gående, så der kommer ikke flere ind, siger Steen.

-Det er helt klart et luksusproblem og jeg er selvfølgelig meget taknemmelig for vores hesteejere, som trods alt er dem, der bestemmer, at vi bliver ved med at have heste i stalden.

-Jeg kunne godt få heste i træning, men det er altså ikke muligt, og jeg har aldrig smidt mindre gode heste ud af stalden, for at få en bedre hest i træning. Det kunne jeg aldrig drømme om!

-Når det så er sagt, er det ingen guldgrube at være travtræner i Danmark. Det har det aldrig været. Vi tager i dag 220 kroner + moms om dagen og for den pris skal de trænes, fodres og opstaldes, så det siger sig selv, at man ikke får det store ud af det.

-Det har været en livsstil hele tiden, selvom vi har kunnet klare os økonomisk og nu – når vi for længst er veletableret – har vi ikke nogen økonomiske problemer, men der har bestemt været hårde tider indimellem. Specielt lige omkring dengang, hvor vi kørte Firkløverløb i Århus hver eneste uge; der var det økonomisk tungt at få det til at hænge sammen.

Erfaring betyder meget
Steen Juul indrømmer, at han godt kan mærke en form for ”ærefrygt” omkring sin person blandt mange travfolk.

-Folk kommer ikke bare hen og sludrer om alt muligt, men alle mine yngre kollegaer ved godt, at de altid kan spørge mig til råds – så vil jeg prøve på at svare så godt jeg kan, men der findes ingen facitliste, hvad angår træning og pasning af væddeløbsheste, siger Steen.

Legendary Lover K – en af Steen Juuls allerbedste heste gennem tiderne. Foto: Kanal 75

-Erfaring betyder selvfølgelig rigtig meget i den sammenhæng og når man har tilbragt det meste af sit liv sammen med heste, lærer man at tolke de signaler de sender – både under træningen, men også på alle andre tidspunkter af døgnet.

-Jeg får altid en tilbagemelding fra de ansatte, hvis der er noget usædvanligt med en hest, men går så vidt muligt også altid en runde i stalden hver aften og ser, hvordan hestene har det. Hvis en hest f.eks. står og hænger med hovedet, har vi måske trænet den for hårdt, eller hvis den ikke har spist op, så kunne jeg aldrig drømme om at gi’ den seks intervaller næste dag. Det er de små signaler, der viser, om hestene trives eller ej, der har så stor betydning.

-Der findes som sagt ingen facitliste og man skal altid være parat til at ændre på træningen, hvis en hest af den ene eller anden årsag ikke fungerer optimalt. De skal ikke bare gå et arbejde hver mandag og fredag. Man må indordne sig og vi forsøger hele tiden at optimere nogle ting, frem mod de forskellige opgaver.

-Jeg kan bruge Extreme som eksempel. Han har gået med bagsko i de to seneste løb efter Århus for at spare på hovene, da han har lidt dårlige hove og står og sparker inde i boksen. Men i mit hoved skal han køres uden alle fire sko i Derbyet, og sådan forsøger man hele tiden at finde nogle små detaljer.

”Så længe jeg ikke er en hindring”
Man kan kun lette på hatten over for Steen Juul, som talrige gange har været udfordret af skæbnen.

Han har været impliceret i et flystyrt, der kostede flere andre mennesker livet, en håndfuld meget dramatiske styrt og gennemgået en hofteoperation, der betød tre måneders pause. Men gang på gang har Steen Juul som en Fugl Føniks rejst sig og kæmpet sig tilbage på toppen af dansk travsport.

Her befinder han sig stadig og man har svært ved at forestille sig dansk travsport uden en profil som Steen Juul, selvom karrieren nærmer sig sin afslutning.

-Jeg er jo i den heldige situation, at det – modsat alle andre sportsgrene – ikke er mig, der skal lave de fysiske ting, men hesten. Jeg skal så forsøge ikke at ”genere” den alt for meget under løbet, men i stedet hjælpe den til at yde sit maksimale, siger han.

Steen Juul er flere gange kåret som Årets Træner ved Hestesportens Galla. Foto: Lasse Jespersen

-Jeg ved da godt, at det kommer tættere og tættere på, at jeg skal stoppe med at køre løb, men jeg vil helst ikke tænke på det.

-Jeg plejer at sige, at så længe det ikke er en hindring at jeg sidder i vognen, så bliver jeg ved, og jeg har stadig lysten og motivationen til at vinde, siger Steen Juul, som nøjes med at fejre sin runde dag i familiens skød.

-Corona-situationen sætter jo desværre en begrænsning for receptioner og den slags, så vi nøjes med at samle den nærmeste familie til en god middag, slutter Steen Juul.