TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Sebastian K i 1.07.7!

af | 29. jun 2014 | Nyheder

I nat blev svenskfødte Sebastian K alle tiders hurtigste travhest uanset banestørrelse, da han på den lynhurtige 1000 meter bane, Pocono Downs i Pennsylvania, vandt Sun Invitational med 7 længder i fantastiske 1.07.7 – eller på milen 1minut 49 sekunder!

Sebastian K med Åke Svanstedt efter sit rekordløb i nat

Sebastian K med Åke Svanstedt efter sit rekordløb i nat

Som det engang var menneskets drøm om at kunne løbe milen (1609 m) på under 4 minutter, så har det i flere år – i hvert fald i amerikansk travsport –være spørgsmålet  om hvem og hvornår – en traver kunne bryde 1.50-grænsen. 1-50 svarer til 1.08.4.

Flere har været nede og snuse og verdensrekorden på mile og 1000 m baner har været 1.50.1 – 1.08.5 – det er heste som Muscle Hill, Donato Hanover, Chapter Seven, Giant Diablo, Lucky Jim – og Sebastian K. På den specielle Colonial Downs, hvor hestene på milen kun skal gå gennnem et sving, har Enough Talk løbet 1.49.3 – eller 1.08.1

I nat var forventningerne store til et verdensrekordløb Pocono Downs, hvor et felt på syv af Nord Amerikas bedste travere mødtes i Sun Invitational om 100.000 dollars.

Og verdensrekorden fik man i den grad leveret af Sebastian K og Åke Svanstedt.

Fra sin position yderst på vingen i feltet på syv sendte Svanstedt den 8-årige hingst afsted til spids og fik den efter en åbning i 1.05.6 fult af Archangel og Modern Family, mens Market Share kom langsomt afsted og lå på en sjetteplads.

De næste 400 meter dæmpede Svanstedt tempoet til 1.13.2, inden han skruede helt op for farten igen ned ad sidste langside – 400 m nu på 1.05.1!!!!

Og så begyndte konkurrenterne at få åndenød og ved indgangen til opløbet var Sebastian K alene i spids – fire længder foran feltet.

Med en afslutning efter 1.07.8 kom verdensrekorden i hus!

1.07.7!

Modern Family (Cantab Hall) med Dave Palone besatte andenpladsen i 1.08.6, mens 10-årige Arch Madness (Balanced Image) med Brian Sears blev nummer tre i 1.08.7.

Market Share (Revenue) med Tim Tetrick kom aldrig rigtigt ind i løbet og sluttede på en fjerdeplads.

For 40 år siden – sådan cirka – udkom der en amerikansk bog i to dele – Training and Care of the trotter and Pacer – jeg tror den på vore breddegrader blev døbt om til det mere mundrette Champion.

Bogen var opbygget i kapitler, hvor den tids førende amerikanske travtrænere skrev om forskellige emner, og en af dem – jeg husker ikke hvem –  forudså, at fremtidens travhest ville blive hurtigere og bedre ved at krydse amerikanske og franske blodlinjer.

Det havde der sådan set været eksperimenteret med rundt i Europa i flere år – f.eks. så købte Opdrætterforeningen omkring 1950 tre franske hingste, Uilspiegel, Beau Geste G og en til, hvis navn jeg ikkelige kommer på – og uden det blev nogen succes.

I Sverige havde de bl.a, Tibur i 70-erne og ind i 80-erne, men det var en lodseddel – enten var afkommene vildt gode eller også duede de slet ikke.

Det er først med Jean Pierre Dubois og hans krydsninger mellem franske hopper og amerikanske hingste, der for alvor er kommet gang i avlsarbejdet, og f.eks er Love You nu Europæisk avlschampion . en hingst krydsetpå franske og amerikanske blodlinjer.

Sebastian K er endnu et fremragende eksempel på at krydsningen mellem franske og amerikanske blodlinjer er fremtiden.

Hans fader er den franske Korean, der er efter helfranske Dahir de Prelong, men som på modersiden har Super Bowl som morfar!

Moderen til Sebastian K, Gabriella K er af ren amerikansk afstamning og har Hambletonian-vinderen Probe som fader og The Prophet som morfader.

Umiddelbart er Sebastian K’s afstamning ikke en, som ville tiltrække sig den store opmærksomhed, hvis han var blevet fremstillet på en åringsauktion.

Men det har ikke forhindret Sebastian K i at være blevet en verdensstjerne.

Og mon ikke, at han bliver avlshingst i USA?

Sebastian K har i øvrigt syv åringer i Sverige.