TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Sådan kan Billund overleve!

af | Nyheder

I eftermiddag afvikles det der måske er den sidste løbtalerstolsdag på Billund Trav. Men det behøver det ikke at blive! Journalist Niels Jørgensen lancerer her en spændende ide, der måske kan bevare Billund Trav.

Idé: Billund Sommerfestival

Hvis eftermiddagens program bliver det sidste, som afvikles på Billund Trav, vil det på mange fronter være et uopretteligt tab for dansk travsport. Det skulle være unødvendigt at opliste alle argumenterne herfor.

Med de fremførte ytringer fra politisk hold og HFF, kan banelukninger imidlertid blive en tvingende nødvendighed af økonomiske årsager. Det gør imidlertid ikke en sådan beslutning mindre selvmodsigende.

Derfor bør man tage endnu en overvejelsesrunde for at få det bedst mulige ud af en ulyksaglig situation og tænke “ud af boksen”. Hermed et forsøg ud i disciplinen:

Billund Sommerfestival

Hvis det besluttes af fjerne 2015-driftstilskuddet til Billund Trav (hvilket defacto vil føre til en lukning), og hvis anlægget alligevel bliver stående (det kan næppe sælges på kort sigt), så kunne det være en idé at forene alle de gode kræfter tilknyttet Billund Trav omkring etableringen af en Billund Sommerfestival.

Dette kunne ske med forbillede i de amerikanske county fairs – en slags lokalt funderede folkefester med sulkyløb som et vitalt element. Bare én gang om året.

Jeg forestiller mig i Billunds tilfælde et afgrænset “meeting” med tre løbsdage, afviklet komprimeret i juli og integreret i et folkefest-agtigt arrangement med kræmmermarked, tivoli og musikalsk underholdning. Udadtil ikke med travløbene i centrum, men blot som et sideordnet element.

Arrangementet må gerne afvikles i samarbejde med rideklubber for at få andre grene af hestesporten involveret. Og gerne med et dyrskue-element over sig. Jo flere parthavere, man får involveret, des større er også det dertilhørende grundpublikum. Risikoen for, at travsporten drukner, er nærmest ikke-eksisterende. I øvrigt har travsporten intet at tabe, men alt at vinde.

Nogle af argumenterne for ideen:

  • Billund Travs beliggenhed vis-a-vis turistmagneterne Legoland og Lalandia.
  • Baneområdet, herunder inderkredsen, parkeringsarealet og drive-in-området, er så stort, at det kan rumme talrige aktiviteter, som kan tænkes integreret i et sådan arrangement.
  • Den kloge idé, fremført i årevis fra HFF-side, om at tænke i events frem for kun i løbsafvikling, vil her kunne afprøves i fuld skala – i stedet for de mange forkølede forsøg, der landet over er blevet forsøgt i bestræbelserne på at lokke et “event-tilskud” ud af HFF-pengetanken.

Og set ud fra et rent travsportsligt perspektiv:

  • Det jyske hestemateriale rækker i den pågældende periode til at afvikle løbene uden at det vil dræne andre baners løb afgørende. Og det vil ikke give samme effekt blot at afvikle disse løb som “ekstra løbsdage” på andre baner.
  • Der holdes “liv” i travsporten i Billund-området.
  • Omkostningerne ved at “vække Billund-anlægget til live” en gang årligt vil være overskuelige, ikke mindst når der er tale om en højsommerbegivenhed.
  • Hvis Billund Sommerfestival bliver en succes, og hvis aktionærerne i Billund Trav i øvrigt ikke vælger at afhænde anlægget, kan der være grobund for en årligt tilbagevendende aktivitet. Dette med den sidegevinst, at travsporten som helhed får et anlæg stående, som kan reaktiveres ad åre, når/hvis et fremtidigt nordisk spilleselskab får vind i sejlene. Det er i den forbindelse værd at huske, at Billunds faciliteter generelt er velholdte, og at ingen dansk bane kan matche den sportsligt optimerede løbsafvikling som den 1200 meter lange bane giver mulighed for.

Rent praktisk:

  • Arrangementet kan eventuelt realiseres i samarbejde med græsrødderne ved Billund Trav og folkene bag Vorbasse Marked – i det mindste kan der trækkes på værdifulde erfaringer fra markedsfolkene. Prøv også at ringe til Niels Thomsen i Kiel (manden bag Baltic Stable, ejer af adskillige danske travheste) og træk på erfaringerne fra da han var med til at etablere “væddeløbene i Kiel”. Lur mig, om ikke han vil være med til at løfte en lignende idé i Billund.

Ren win-win

Og hvor skal pengene komme fra? Det er tydeligt, at der findes ressourcestærke folk i området, som – eventuelt i samarbejde med Billund Kommune – kan stå bag arrangementet gennem sponsorater og/eller underskudsgarantier.

I det omfang, at finansieringen kan skrues sammen på en måde, således at Billund Sommerfestival-løbene kan afvikles uden at det belaster det øvrige Trav-Danmark økonomisk, vil det samlet set være en ren win-win-situation, som man knapt kan være modstander af, hverken i HFF eller i andre grene af de bestemmende skarer.

Det var bare en idé. Andre kan måske byde ind med bedre forslag. Traditionel tænkning som dansk væddeløbssport har været ledt/vildledt efter i årtier, rækker med sikkerhed ikke længere.

Fortsætter man i samme spor, vil en lukning af banerne i Billund og Nykøbing kun være første step. Og sådan må det ikke gå.

Niels Jørgensen