TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

På Biddet: Elliot-sagen bliver historisk

af | Nyheder, På Biddet

For første gang bliver en sag, der er afgjort efter Dansk Travsports Centralforbunds reglement, indbragt for en civilret.

Med Løbsdomstolens afgørelse i Elliot-sagen, hvor man den 1. september stadfæstede den udelukkelse hesten var blevet pålagt på et halvt år, ville sagen normalt være afsluttet.

Men Elliots ejer, Keld Gregersen, Stutteri Disney er ikke en person, der lægger sig ned, når han føler, at han er blevet retfærdigt behandlet.

Derfor har Gregersen søgt at få en civilret til at optage sagen om Elliots udelukkelse, og dette ønske har Retten i Lyngby efterkommet ved et møde i torsdags.

Sagen er nu berammet til behandling den 22. marts 2021.

Det er aldrig sket tidligere i Dansk Travsports Centralforbund historie, at en hesteejer, opdrætter, kusk eller træner er gået videre med en sag, der har været behandlet og dømt efter DTCs reglement.

For år tilbage stod det da også klart og tydeligt i reglementet, at sager afgjort i DTC ikke kunne indbringes for en civil instans, men den passus er udgået, og nu står der, at Løbsdomstolens afgørelser er endelige og inappellable.

Det finder Keld Gregersen urimeligt, i og med, at Løbsdomstolen opererer i DTCs regi – han mener, at DTC burde have en yderligere appelmulighed, hvor det er eksterne personer med juridisk baggrund, der skal behandle en sag for at få en uvildig afgørelse.

Sådan har man det inden for de store landsdækkende idrætsorganisationer.

Keld Gregersen bestrider ikke, at Elliot er blevet behandlet på et tidspunkt, hvor det var forbudt at behandle en 3-årig hest med Tildrén, men han finder, at den udelukkelsesdom af hesten på seks måneder, der bliver givet et halvt år efter behandlingen, er urimelig – og rammer ham som hesteejer.

I sin dom lægger Løbsdomstolen vægt på det dyreetiske i, at Elliot er blevet behandlet som 3-åring med Tildrén, når det var forbudt.

Det er dyrevelfærden man sætter i højsædet.

Det kan vi vist heller ikke blive uenige i skal være tilfældet, men det er lidt mærkeligt, at det lige nøjagtigt i denne sag skal spille så stor en rolle.

Elliot blev behandlet den 3. december 2019.

Var Elliot blevet behandlet den 3. januar 2020 – altså 30 dage efter – havde behandlingen været reglementeret, og der havde ikke været nogen sag.

Efter min mening er der noget galt med bestemmelserne.

Elliot er født den 19. maj 2016.

Der er flere heste i E-årgangen – for nu at holde os til den – der er født senere end Elliot.

En af årgangens topheste, Emoji er født den 15. juni 2016 – altså en måned senere end Elliot!

Hvis – og det er et HVIS – Emoji var blevet behandlet med Tildrén den 3. januar 2020, ville den have været lige så gammel som Elliot var, da den blev behandlet den 3. december 2019.

Og det havde været i overensstemmelse med DTCs reglement!

Det er altså meget svært at se logikken i, at en tilfældig dato skal være afgørende for, hvornår det er etisk korrekt at behandle en hest med Tildrén!

Efter min opfattelse er reglementet på dette punkt helt forkert.

Hvis man virkelig vil beskytte 3-årige heste mod at blive behandlet med Tildrén, så bør reglementet da ændres således, at det først kan bruges efter den 31. august på 4-årige heste.

Det ville give mening!

Og for til slut at vende tilbage til den civilretlige sag, der nu er berammet, så er der faktisk et lignende fortilfælde inden for Dansk Galop – dog ikke med en medicineringssag.

Her blev en afgørelse truffet i galopsportens øverste dømmende organ, Overvoldgiften, indbragt for Retten i Lyngby i 2012.

Det handlede om resultatet i Dansk Derby 2010, hvor en hest var blevet deklasseret som vinder, og siden havde fået sejren alligevel i Overvoldgiften.

Her mente ejerne af den hest, der på dagen var kåret som Derbyvinder, men siden frataget sejren, at de var uretfærdigt behandlet og tog sagen til civilretten, hvor de tabte.

Du kan læse om denne dom på dette link – klik her