Godt 100 personer var ved middagstid samlet i Tivoli Frihedens ikoniske Restaurant Terrassen forud for det store galla-arrangement. Baggrunden var, at direktør for Dansk Hestevæddeløb Henrik Friis havde inviteret til informations- og dialogmøde omkring sportens situation, og ved sin side havde Friis leder af Sportssekretariatet Flemming Sunn.
Henrik Friis indledte med en kort status, hvor det fremstod meget tydeligt, at der venter en altafgørende uge i forhold til sportens fremtid.
”Vi havde en forventning om, at det hele var afklaret inden nytår, men trods vores store arbejde og de mange kontakter med ministeriernes embedsmænd, så lykkedes det som bekendt ikke”, indledte Henrik Friis.
”Men i den kommende uge – og efter planen onsdag d. 20. januar, bliver vi efter det oplyste meget klogere. Her forventer vi et udspil fra store dele af regeringen, eftersom der er planlagt møde mellem bl.a. Skatteministeren, Erhvervs- og vækstministeren og Finansministeren. Vi håber og tror på, at udspillet giver mulighed for, at sporten får spillet tilbage via samarbejde med Norge og Sverige, men det kan reelt også ende med to andre scenarier. At Danske Spil fastholder deres position eller at spil på heste liberaliseres totalt. Og det sidste er måske ikke nogen ulempe for sporten,” vurderede Henrik Friis.
Middags- og eftermiddagløb
Henrik Friis forklarede sammen med Flemming Sunn de overvejelser, som står bag løbsdage placeret på eks. onsdage fra kl. 12.
”Vi ved alle, at det ikke er optimale tidspunkter set med de aktives øjne og herunder også hesteejere m.fl. Samtidig er banespillet så lavt, at der reelt ikke tjenes penge på disse dage, men vi er med disse dage med til at hente midler hjem til Danske Spil og samtidig udbyde spil til vores nabolande. Og på den måde profilerer vi så også vores muligheder og potentiale,” fortsatte hestesportens direktør.
”Seneste eksempel var Skive, der i onsdags faktisk omsatte for 3,4 mio. kr. Den halve million kom fra danske spillere og omtrent 50.000 kr. blev spillet på banen, så omsætningscifrene er gode for sporten. Det er baggrunden for, at vi vælger at fastholde disse dage – og også på fredage fra kl. 15.15 eller 15.45.”
Kommentarerne bragte lidt debat fra tilhørerne, hvor bl.a. Bent Svendsen kommenterede, at det er uhyre svært at tiltrække nye kunder, hvis løbene fremadrettet er placeret på tidspunkter, hvor ejerne ikke har mulighed for at være til stede. Og et problem, som både Sunn og Friis har øje for i den til enhver tid dilemmafyldte debat omkring sporten ctr. spillet.
Banespil – et uddøende begreb
De sidste minutter af dagens informationsmøde handlede primært om banespil set i forhold til de spilmønstre, som den teknologiske udvikling fører med sig.
”Der kan ikke herske tvivl om, at der skal kigges på banernes indtjeningsmuligheder på andre måder i fremtiden. Provision for banespil er ikke længere en realistisk måde at opgøre tingene på. Et godt eksempel har været udbygningen af det trådløse netværk på Lunden, men hvor den enkeltes eget netværk på telefonen ganske enkelt er løbet fra vores muligheder, og det gav således ikke den ønskede effekt i forhold til at få spillet registreret som banespil for Lundens vedkommende,” forklarede Henrik Friis.
”Derfor står det traditionelle banespil over for en stor udfordring, når man kan få samme ydelser hurtigere og enklere via telefoner og tablets selv på banerne, så det er bestemt noget, der også skal kigges på,” lød det fra direktøren, der henset til de seneste måneders debat omkring banelukninger havde følgende afledte kommentar.
”Jamen, jeg tror ikke på, at banelukninger har den store effekt. Allerede i dag drives flere af en daglig leder og en pladsmand, så driftsmæssigt er der ikke så meget at hente her.”
Og så venter vi alle på onsdag d. 20. januar.