Nørdet om travsportens bogstavsleg
Jim Bingen var tyskfødt og mockindlænder, men fik sit ’forkerte’ navn i Danmark
Af Lars Donatzky
I Kenn Erik Bech ’s glimrende historie ’Tarok og de andre T-derbyvindere’ på trav-service nævner han, at det ’tvungne’ forbogstav gradvist vinder indpas i travsporten, og at den sidste ’forkerte’ derbyvinder er Jim Bingen med Paul Groch med derbysejr i 1932. Hestens navn burde være startet med N.
Det er helt korrekt, men jeg troede, at det havde sammenhæng med, at hesten var mockindlænder, dvs. født, opdrættet og navngivet i udlandet, indført med moderen i fødselsåret.
Det er nemlig også rigtigt, for Jim Bingen fra 1928 er opdrættet af storhesteejeren, kunstmanden og forlæggeren Bruno Cassirer på det berømte stutteri Damsbrück ved Berlin i Tyskland, hvorfra berømte Charlie Mills huserede i mellemkrigstiden, og det var i Damsbrücks farver, at Charlie Mills vandt det internationale mesterskab i Charlottenlund med Walter Dear i 1931 og 1932. Senere overtog Charlie Mills stutteriet, da Cassirer som jøde ikke kunne blive i Tyskland.
Det er en helt anden historie, men når Kenn alligevel har ret, skyldes det, at N-årgangens Jim Bingen på tysk hed Blaubart, inden den i forbindelse med købet til Danmark af grosserer Wm. Andersen blev omdøbt til Jim Bingen, ligesom samme stutteris jævnaldrende Bussard blev til John Bacon i Danmark.
Teaternavne
Årene efter var der stadig afvigelser i navngivningen, og i 1929 i O-årgangen følte skuespiller og den tidligere direktør af Folketeatret Axel Frische sig berettiget til at træde udenfor normen med teater-navne som Wienerbarnet og Chaplin jr.
Pudsigt nok indtrådte både Wm. Andersen og Axel Frische i Lundens bestyrelse i 1932 efter et voldsomt internt opgør, der handlede om og endte med indførelse af det oplagt ’usunde’ spil på ’andenhest’ i væddeløbene. Om det var det rebelske i navngivningen, ejernes succesheste eller deres succes i forretningsverdenen, der fik dem valgt ind, er vel ikke til helt at fastslå.
Begrebet mockindlændere har i øvrigt kunnet lave rod i bogstavordenen senere, men det er altså ikke sket, selv om stutteri Cathrinebergs Captain Frost var lige ved med Sophus Bügel Hansen (Fusse) i UVW 1958-derbyet på tæt andenplads til Victory King (Georg Andersen).
Og så lidt fakta fra det oprindelige fødselsregister, hvor der senere kan være tilført nogle mockindlændere, som sænker procenten lidt:
1918 40 af 55 med C (73%)
1923 48 af 75 med H (64%)
Jim Bingens år:
1928 52 af 69 med N (75%)
1929 54 af 68 med O (79%)