Hestevæddeløbssportens fjende nummer 1, Kulturminister Marianne Jelved (R) har fået gennemtrumfet en stemmeaftale, der danner grundlag for et lovforslag der skal behandles i Folketinget i efteråret, og som ikke blot betyder at Hestevæddeløbssporten beskæres med mere end 30 millioner kroner årligt, men også at provenuet af banespillet forsvinder.
Uvidenhed og makværk.
Det er vel de to ord, der passer bedst på de beslutninger og det lovsforslag, der netop nu er ude til høring.
De politikere, der er gået med på Fru Jelveds vendetta mod Hestevæddeløbssporten, har simpelthen ikke været godt nok inde i baggrunden for en konstruktion, der gav Danske Spil Hestevæddeløbssportens totalisatorrettigheder.
Og det lovforslag, der foreligger er en gang makværk, for det er vel ikke tilsigtet, at fjerne baneprovisionen fra landets væddeløbsbaner. En provision, der udgør 21.25% af omsætningen, der er spillet på den pågældende bane. og som på årsbasis betyder samlede indtægter på omkring 12 millioner kroner .
Der er kun én grund til at totalisatorbevillingen er endt hos Danske Spil:
Ønsket om at holde V75-spillet ude (eller under kontrol), således omsætningen i Lotto kunne bibeholdes.
Det var i 1999 at Hestevæddeløbssportens ønske om – i samarbejde med ATG – at få tilladelse til at markedsføre V75-spil til den danske befolkning, resulterede i den konstruktion, som den nuværende.
Hestevæddeløbssportens indtjening fra totalisatorspillet blev i det nye set-up kompenseret af Danske Spil (fra 2000), men blev i 2003 flyttet over til Kulturministeriet og kom på Tipsnøglen.
Det har Fru Marianne Jelved nu ønsket beskåret kraftigt – uden anden motivation, at Hestevæddeløbssporten får for mange penge i forhold til antallet af aktive udøvere.
Men det er et helt forkert beslutningsgrundlag, som Fru Marianne Jelved går ud fra.
Og hvis fruen er i tvivl om, at det er hensynet – og alene hensynet – til Lotto-spillet som Hestevæddeløbssporten kompenseres for, så står det klar og tydeligt i daværende Finansminister Tor Pedersens(V) redegørelse til Rigsrevisionen i 2003:
For god ordens skyld skal det bemærkes, at det for bestyrelsen spillede en væsentlig rolle, at Dansk Tipstjeneste med overtagelsen af hestespillet samtidig kunne beskytte sin kerneforretning. Hvis hestesporten havde haft held med at få indført det såkaldte lynspil Harry Boy i Danmark i et tæt samarbejde med svenske AGT, ville resultatet kunne ses i form af en betydeligt faldende indtjening på især det lukrative Lotto-spil. Der ville i en sådan situation blive tale om tabt indtjening i størrelsesordenen 3-cifret millionbeløb – hvert år.”
(Harry Boy .er en “Lynhest” (LynLotto)
Hele Tor Pedersens svar kan ses på dette link – klik her
Hvis Hestevæddeløbssporten i 1999 havde fået tilladelsen til at udbyde spil til V75 til danskerne var det med håbet om at kunne udvikle sporten.
Under de nuværende rammer, har man kun overlevet!!!