Efter Per Damberg-sagen er der kommet fokus på de spilleregler som Derby25 og DanToto har – og hvad der står dér, kommer nok bag på de fleste!
Inden der var andre, der stod for spil på heste i Danmark – det vil sige dengang det var travselskaberne selv, der havde totalisatorbevillingen, stod det klart og tydeligt i Dansk Travsports Centralforbunds reglement, at det var forbudt en kusk, rytter eller træner at spille i de løb, hvor vedkommende startede eller havde hest til start.
Derfor er Per Damberg-sagen også soleklar.
Der er gjort indskud på hans konto hos DanToto, og uanset andre forklaringer, så har han overtrådt reglerne.
Man kan så diskutere om en udelukkelse på et helt år er rimelig, men det er en anden sag.
Men Damberg-sagen har medført, at såvel Derby25 som DanTotos spilleregler er kommet til kendskab.
Det er nok de færreste, der har tænkt på, at der kunne være flere begrænsninger i deres regler end i travsportens regelsæt.
Men det er der.
Udover at have regler for kusk, rytter og træners deltagelse i totalisatorspillet, så har Derby25 og DanToto også regler for en hesteejers mulighed for at deltage i totalisatorspillet.
Reglerne er ret strenge for hesteejere
Her er DanTotos regler:
Hesteejere må i løb, hvori hel- eller delejede hest deltager, kun gøre indskud ud fra følgende regler:
• I Vinder og Plads må der kun gøres indskud på egne heste.
• I Komb og Trio må der kun gøres indskud, hvis hesteejeren ejer én deltagende hest i løbet og denne hest i øvrigt vælges som vindende hest i væddemålet.
• I Tvilling, Swinger, Dagens Dubbel og Kombinationsspil i flere løb skal egen hest indgå i væddemålet.
Derby25s regler ligner til forveksling – bortset fra sidste afsnit, men det er en mangel, der vil blive rettet, så Derby25 kommer på linje med DanToto.
Men begge spilleselskaber burde indføre en definition på begrebet hesteejer.
Det er jo i dag blevet populært at lave andelsstalde – Dansk Hestevæddeløb – har f.eks. lavet Share a Horse-konceptet. Der findes store anpartsstalde som Stald KTAS og Team Lunden etc.
Det er jo urimeligt, at en anpartshaver i f.eks. Ghita Nørby, der er udstykket i 600 andele, skal være bundet af de spilleregler, der i dag findes hos spilleselskaberne.
Og hvordan skal en hesteejer forholde sig, hvis vedkommende køber en Lyn Hest hos DanToto eller et Derby Lyn hos Derby25 – ja, eller deltager i en spilleklub, hvor personen ikke har indflydelse på, hvad der bliver spillet?
Der er ingen tvivl om, at man med sit regelsæt har forsøgt at leve op til et moralkodeks for matchfixing, men her er man gået for langt i relation til begrebet – hesteejer.
I Sverige har ATG taget højde for at der kan være flere om en hest, og har defineret en hesteejer som en person, der har mindst 5% ejerskab i en hest – eller har mindst 5% ejerskab i et firma, der ejer en hest.
Desuden tillader man også lynspil (Harry Boy) så længe spilleren (hesteejeren) ikke selv vælger heste i en eller flere afdelinger.
Vi skal have rene linjer i dansk trav -og galopsport, og der skal være en spilsikkerhed.
Men det skal også være regler, der er rimelige, og det er de ikke lige for øjeblikket for danske hesteejere, som man gør kriminelle ved at have de begrænsninger i forhold til at deltage i totalisatorspillet, som der nu er.