TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Derfor er der storløb i dag

af | Nyheder

alt

I eftermiddag afvikler Car Center Racetrack ved Nykøbing F. årets største travdag, hvor hovedløbet er Harald Lunds Mindeløb.

Løbet afholdes for 18. gang til minde om en af dansk travsports største profiler gennem tiderne – og en person, der bidrog til at gøre Falster-banen kendt i både ind- og udland

Harald Lund, som døde onsdag d. 29. oktober 1997 i en alder af blot 57 år.

For nogle år siden lavede TravService.dk’s Henrik Berg dette portræt af “Torpedo-Harald”:

Harald Friis Lund – som var født d. 17. September 1940 i Klovborg i Jylland – var uddannet hos bl.a. Verner Rasmussen, Palle Sperling og Benth Kyvsgård, men nåede sjovt nok aldrig at vinde løb som jockey inden han startede som selvstændig træner da NFT åbnede i 1966.

Fire år senere blev han for første gang trænerchampion på hjemmebanen og siden fulgte yderligere 19 championater – det sidste i 1991. Men Harald Lund var ikke kun “Kongen af Falster”. Han var også trænerchampion på Amager i 1974 samt på Skovbo 1977 og 1980-83. Det blev endvidere til fem landschampionater (1972, 1974 og 1976-78).

Han vandt i alt 2.848 løb og var ved sin død den tredje mestvindende danske travtræner efter Birger Jørgensen og Steen Juul.

Harald Lund er en af de få danske travkuske, som har vundet alle de tre klassiske løb på Lunden – Dansk Opdrætningsløb med Bison Bogø, Dansk Trav Kriterium med Osman Bogø og Captain Bogø samt Dansk Trav Derby med Osman Bogø.

Sidstnævnte vandt også Mesterskab for Danmark, ligesom Osman Bogø blev kåret som Årets Hest på Lunden i 1972 og ´74.

Mit livs hest
Osman Bogø betegnede Harald Lund – i et interview med undertegnede i Væddeløbsbladets Derbynummer i 1997 – som “Mit livs hest” og ikke uden grund. Osman Bogø vandt ikke færre end 71 løb, men blev dog klart overgået af en anden af Harald Lunds sejrsheste, Rex Trolle, der med sine 93 sejre er en af oftest sejrende heste i dansk travsports historie.

Osman Bogø

Osman Bogø

Harald Lund sagde bl.a.:

– Jeg husker specielt en lille sjov episode omkring Derbyet. Osman og jeg kørte til Lunden med Mogens Hvids Hestetransport, og Mogens havde fået malet et skilt til lastbilen hvorpå der stod: “Her kommer Osman Bogø”. Det synes jeg var meget sjovt, men hvad jeg ikke vidste var, at han på den anden side af skiltet havde fået skrevet “Her kommer Derbyvinderen Osman Bogø”. Det var vist godt jeg ikke vidste det inden Derbyet!

– En anden episode fra dengang var, da Kaj Løvring midt under revyen Revykøbing i Nykøbing F. sagde (med fynsk dialekt): “Je’ ka’t snuppe hvis it Osman Bogø snupper det Derby”. Jo, man fulgte skam med i Osman Bogøs karriere dengang.

Netop Bogø-navnet er nærmest psynomyn med Harald Lund, som vandt et utal af løb med heste opdrættet og ejet af Hans Toft-Olesen på Stutteri Kejsergården, der havde heste i træning hos Harald igennem næsten 30 år.

Harald Lund havde også stor succes med heste som Thai Langkilde – indehaver af sejrsrekorden på 28 sejre på en enkelt sæson (1979) – Nonchelant Safari, Nuss Hanover, Sølvpilen, Bandy Bangsbo, Dandy Bangsbo, Dennis Bodholdt, Bo Dyndmose, Firestone, Hotfoot, Kashmir Tårup, Kristian og de senere år bl.a. Rising Shadow og Akaski.

Følte sig 20 år yngre
Man kan på en måde sige at Harald Lund sluttede på toppen en efterårsaften i 1997. Han var netop kommet i stald efter at have vundet aftenens 1. løb med Ascari W, da han fik det dårligt og kort efter faldt om på staldgangen. Hans liv stod ikke til at redde.

Set i bakspejlet skulle Harald måske ikke have genoptaget karrieren efter en tre-dobbelt bypass-operation i juni måned samme år, men travsport var hele hans liv og som NFTs daværende bestyrelsesformand, Poul Erik Andersen, sagde i forbindelse med nekrologen i Væddeløbsbladet: Jeg er på sin vis glad for at han sluttede som han gjorde.

De sidste par år frem til sin død var der forholdsvis stille omkring Harald Lund, men efter bypass-operationen følte han sig efter eget udsagn 20 år yngre, som han sagde i førnævnte interview.

– Jeg fik en bypass-operation fordi tre af mine årer i hjertet var lukket til. Det har nok indvirket mere på mine præstationer de sidste to-tre år end jeg selv har været klar over, for efter operationen kan jeg allerede mærke at jeg har fået det bedre, sagde Harald Lund.

– Jeg begyndte at træne igen forrige søndag og kørte mit første løb i mere end to måneder i lørdags på NFT (23. august) med American Psycho. Det er indtil nu gået over al forventning og jeg føler mig s´gu 20 år yngre.

Harald Lund virkede således i godt humør og fin form efter operationen. Han var tilbage i sulkyen med fornyet styrke og optisme, og netop derfor kom hans pludselige død som et stort chok for alle.

“Harald gav aldrig op”
Arvid Olsen, Birger Jørgensen, Rene Kjær og Søren Johansson er blandt de mange senere trænere, der har fået en stor del af deres uddannelse hos Harald Lund.

Birger Jørgensen begyndte hos “Torpedo-Harald” (et kælenavn han fik tidligt i karrieren) som 16-årig i 1973 og var hos Harald Lund i næsten fem år.

– Han var som arbejdsgiver rimelig hård, men samtidig meget retfærdig. Man fik lov til at bestille noget og fik mulighed for at udvikle sig, så man kan godt sige at min tid hos Harald er grundlaget for det, jeg er i dag.

– Harald gav aldrig op og spekulerede ikke over om det var sommer eller vinter. Han har igennem årene lagt et enormt slid i sit arbejde og man kan ikke lade være med at være imponeret over en træner, som har formået at holde sig på toppen i så mange år, sagde Birger Jørgensen umiddelbart efter Harald Lunds død.