TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Billund Trav har fødselsdag

af | 16. jul 2014 | Nyheder

I morgen er det 43 år siden, at det første travløb blev afviklet på Sydjydsk Væddeløbsbane – eller som den kom til at hedde, Billund Trav.

Mac Hjodal med Egon Nørlem vandt Åbningsløbet i 1971

Mac Hjordal med Egon Nørlem vandt Åbningsløbet i 1971

Vi er sikkert endnu mange, der husker den første løbsdag, hvor folk flokkedes om banen, og hvor der var premiere på flere nyskabelser i dansk travsport.

Men anslog at mere end 15.000 tilskuere var på plads, da banen havde premiere.

Banens ledelse var meget OBS på, at det gjaldt om hurtigt at  få gevinster i omløb i totalisatoren igen, og derfor havde man udtænkt et system for Vinderspillet, således at vinderodds blev bekendtgjort samtidig med, at vinderhesten løb æresrunde.

Det var nytænkning i en tid, hvor toto-systemet var kasseapparater eller billetter og det hele skulle manuelt behandles for at finde frem til toto-resultaterne.

Nyt var det også, at hesteejerne skulle betale startgebyr kontant inden start. Til gengæld fik man så også sin præmie udbetalt umiddelbart efter løbet!

Og så var Billund-banen jo unik i Provinsen med sine 1200 meter.

Det var samme banestørrelse som Amager Travbane, der blev regnet for den tids hurtigste danske travbane.

Heste og kuske fra Jylland og Fyn valfartede til Billund – ikke blot for at se og prøve den nye bane, men også i håb om at få en bedre rekord på deres hest.

Udtrykket ”Billund-tider” opstod, og det var ikke positivt.

Man mente, at tidtagningen ikke var korrekt i Billund- at uret blev sat for sent i gang, således hestene fik noteret hurtigere rekorder.

Der var også dem, der mente at banen var målt forkert op, siden hestene kunne løbet hurtigere i Billund end på de andre provinsbaner.

I flere år var jeg speaker på Billund Trav og havde min plads i Dommertårnet sammen med Dommerkomiteen og målfotografen, der satte tidtagningen i gang.

Efter min bedste overbevisning skete der ingen fusk. På kommandoen Kør eller når flaget blev slået ned i autostart, blev tidtagningen startet.

I eftermiddag markerer Billund Trav sin 43 års Fødselsdag og hele Norden er med til at fejre den, idet Billund i eftermiddag er værter for Nordisk Onsdag.

Du kan finde kuskekommentarer på dette link – klik her

Og på dette link kan du downloade baneprogrammet – klik her