TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Billund-banens svanesang

af | 23. okt 2021 | Nyheder

Efter lørdagens løbsdag er det uigenkaldeligt slut med travløb på Billund Trav – eller som den oprindeligt hed – Sydjysk Væddeløbsbane.

Et gammelt logo.

-Torsdag – ugens lyspunkt – Man kan flyve over Billund, men ikke køre uden om – De løber solen sort i Billund.

De tre slogans er nogen af dem jeg kan huske der stod på Billund-programmets forside i gamle dage – for 40 -50 år siden.

Efter i dag er det slut med travløb i Billund.

Som den tredje bane i dansk travsports historie lukker banen fordi det aktieselskab, der ejer den er solgt til et investeringsfirma, der vil udvikle området hvor travbanen ligger med boliger og erhverv.

Og hvorfor det er gået sådan kan du læse i den artikel jeg skrev for lidt mere end et år siden – op til den afgørende generalforsamling i Billund Trav A/S.

Overskriften var: Når idealister bliver til kapitalister – og den kan du læse/genlæse artiklen på dette link – klik her

Billund-banen var fra start en kombineret bane.

Indvendig for den 1200 meter lange travbane var der anlagt en dirt-bane på 1000 meter til galopløb.

Galopsporten kom dog aldrig for alvor i gang i Billund – man forsøgte sig i øvrigt også med ridehesteløb med totalisator i starten – siden blev opløbsstrækningen på galopbanen brugt til hundevæddeløb, der var meget populære i slutningen af 90-erne, hvor de lå i fortsættelse af en løbsdag.

Der var fra start gang i travsporten i Billund og allerede i 1973 – altså blot to år efter banens åbning –  fik man sin første derbyvinder i Patricia Garbo kørt af Thorkild Jensen, og fem år senere kom derbyvinder nummer to, da Adam Paradiso med Preben Kjærsgaard vandt.

Den tredje Billund og sidste Billund-vinder i Dansk Trav Derby har Magic Sisa, der var trænet af Gitte Madsen og kørt af Johnny Takter, været i 2008.

I forbindelse med banens tilblivelse opstod der også en skov af travopdrættere med tilknytning til banen, og udover de nævnte derbyvindere har Ritha Lyngholm (1974), Home Blåbjerg (2004), Magic Sisa (2008) og Winston Sisa også vundet dansk travsports største løb

Og heste fra flere andre opdrættere med tilknytning til Billund Trav har opnået flotte resultater – Tano Bork vandt Europæisk 3 års Championat, Handybus vandt Gran Premio Orsi Mangelli i Italien, Junior Lobell satte verdensrekord da den vandt Copenhagen Cup som 4-åring og Betina Hedevang og Casino Hedevang var begge topheste på europæisk niveau for at blot at trække enkelte frem.

Thorkild Hansen blev banens første championtræner, men fik siden hård konkurrence – ikke blot fra svogeren Preben Kjærsgaard, men også fra Villy Pedersen og Peter Hansen.

Og fra Skive dukkede Steen Juul op og vandt championatet to år umiddelbart efter Kjærsgaard flyttede til Lunden – Juul fulgte efter og så kom Thorkild Hansen atter til fadet indtil Bøje Laursen tog over.

Men flest trænerchampionater har Birger Jørgensen taget – 13 er det blevet til siden 1992 – senest i fjor.

Når man sidder og tænker tilbage på Billund Trav, så er der selvfølgelig noget, der står stærkere i hukommelsen end andet.

F.eks. Taroks sidste start inden den skulle til USA for at starte i VM-løbet i 1977.

Trafikken brød totalt sammen omkring Billund – jeg kan huske, at vi var nogen stykker, der lod en stakkels chauffør i stikken og løb de sidste kilometer for at komme frem til banen!

Og for restauratøren brød det hele også sammen den dag, så den mad vi havde bestilt ved ankomsten ved 13-tiden  – fik vi først fire timer senere.

Vi overlevede heldigvis!

Så var der også turen i ”direktionsbilen” med vennerne – hver torsdag – uanset vejrlig.

Vi skulle til Billund – Falsig, Skolelæreren, Volmer og jeg.

Og på vej hjem skulle vi altid forbi pølsevognen på Dæmningen  i Vejle.

Det var en fast tradition.

I nogle år var jeg banespeaker i Billund.

Det kom sig af, at Jens Hansen, der havde overtaget jobbet efter Bjarne Pedersen, også kørte amatørløb, så det startede med at jeg afløste ham.

Desværre døde Jens Hansen alt for tidligt.

Jobbet som banespeaker indebar ikke blot at speake løbene.

 Nej, man skulle annoncere alle resultater, sørge for nedtælling til løbet – (der præsenteres om x minutter, Starten går om x minutter, til start osv.) oplæsning af løbsresultat og odds og så stod banespeakeren også for at sørge for musikken mellem løbene samt marchen til præsentationen.

Overdommer var Karl Møller – fader til Axel Møller – der igen er fader til Uffe Møller – altså en hel linje af familien Møller som dommere!

Jeg husker også, at Steen Nørlund som stor knægt var hyret ind til at beregne kilometertiderne og han havde også plads i dommertårnet, hvor der udover Møller var en meddommer, en dyrlæge og målfotografen.

Gennem årene har der ofte været sat spørgsmålstegn ved de rekorder, der blev sat i Billund.

Tidtagningen blev sat for sent i gang – var banen nu også 1200 meter – det var især de spørgsmål, der blev rejst.

I den tid jeg var banespeaker i Billund har jeg ikke konstateret, at tidtagningen blev sat for sent i gang – det skete manuelt som det dengang gjorde på alle øvrige baner.

Når hestene løb hurtigere i Billund var det selvfølgelig fordi banen var 1200 meter – akkurat som Amager Travbane var det på den tid – og den blev en overgang betragtet som Europas hurtigste travbane!

Ja, der kunne skrives meget mere – om heste, om personer, om oplevelser – i forbindelse med Billund Trav.

Nu slutter en epoke – om Billund Trav genopstår arbejdes der på – men kan kan tvivle på det lykkes.

Tiden er en anden i dag end den var i slutningen af 60-erne, hvor tanken om en væddeløbsbane i det sydjyske område for alvor blev konkret og udmøntede sig i Sydjysk Væddeløbsbane – i dag Billund Trav.

Tak for minderne – Billund!