TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Analyse: En kompliceret invitation

af | Nyheder

Efter sejren i sæsondebuten på Åby i går aftes blev Extreme inviteret til Paraolympiatravet på samme bane. En invitation, som kan lede til manageringsproblemer.

At Steen Juul-trænede Extreme er Danmarks bedste hest, er der formodentlig ingen, der vil bestride.

Derbyvinderen blev i fjor i sin første sæson som ældre både Danmarksmester, Europamester (for 5-årige) og med 1:09.7a den hurtigste vinder nogensinde på en dansk bane.

I år skal buen spændes endnu hårdere, og verdens største sprinterløb for ældre travere, Solvallas Internationella Elitlopp, står øverst på opgavelisten.

Men også vort største hjemlige løb, Menhammar Copenhagen Cup, er en tiltænkt opgave, eller….?

Extreme sæsondebuterede torsdag aften i et normalt hurtigløb på Åbytravet udenfor Göteborg.

Man kan ikke påstå andet end, at hingsten så blændende ud, og man tør næsten ikke tænke på i hvilken forfatning, Steen Juul kan få hingsten, når storløbssæsonen for alvor begynder.

Den første store opgave kan blive Paraolympiatravet, som køres på Åby lørdag, den 7. maj.

Det er en stor ære at få en så tidlig indbydelse til denne klassiker, men den stiller samtidig ejere og træner i en valgsituation.

paraolympiatravet er nemlig placeret således i kalenderen, at der kun er otte dage mellem det og Copenhagen Cup.

Olympiatravet, som løbet hed de første mange år, lå oprindeligt placeret på den første lørdag i april.

Siden har løbet arbejdet sig nærmere og nærmere sommeren. I længere tid var løbet placeret på den næstsidste lørdag i april, men i fjor flyttedes det frem til den anden lørdag i maj, hvilket vil sige blot en uge inden Menhammar Copenhagen Cup.

Samme placering har løbet i år, selvom det nu drejer sig om den første lørdag i maj. Og nu melder spørgsmålet sig, om en hest kan starte i såvel Paraolympiatravet, Copenhagen Cup og Elitloppet, som køres to uger efter Danmarks største internationale løb.

Kredsen omkring Extreme er blevet sat i en prekær situation i og med invitationen til Åby. I Paraolympiatravet køres der om en førstepræmie på 1.500.000 skr., hvilket modsvarer ca. 1.075.000 dkr. Det er næsten tre gange så meget som førstepræmie i Copenhagen Cup, hvor vinderen belønnes med 375.000 dkr.

Extreme-kredsen har få noget at tænke på. Foto: Burt Seeger.

En start i Paraolympiatravet indebærer ikke bare at hesten konkurrerer om flere penge, det betyder også, at der, hvis man afstår fra at starte i København, er en uge længere til Elitloppet, hvilket også muliggør et eventuelt besøg hos dyrlægen uden at handle i strid med karenstiderne.

På den anden side venter der formodentlig betydelig hårdere modstand i Paraolympiatravet, og den halvanden million svenske kroner hænger ikke specielt lavt.

Nu venter en hel travnation på, hvorledes man løser dilemmaet. Skal man tænke med hjertet eller med tegnebogen?

Sidstnævnte alternativ vil formodentlig betyde, at hjemmepublikummet vil blive ”snydt” for oplevelsen at se en af Danmarks gennem tiderne bedste heste starte i vort internationale flagskib.

Hvis vi sætter de positive Copenhagen Cup-briller på, så kan vi konstatere, at løbet i de senere år har haft succes med at være et ”niche-løb”.

Den fra en international synsvinkel lave præmiesum har tvunget sportssekretariatet til at tænke om, hvilket man har lykkedes med gennem at skabe jævnbyrdige felter bestående af relativt unge ”runner-ups”, som i princippet aldrig har mødt hinanden før.

Skulle Extreme vælge at starte i Copenhagen Cup, vil den formodentlig skræmme en hel del af de bedste modstandere væk.

Vælger kredsen omkring Chocolatier-sønnen kun at starte i Paraolympiatravet findes i stedet chancen til, at han kan gøre rigtig god reklame for dansk travsport og opdræt.

Samtidig findes muligheden for, at Copenhagen Cup atter bliver et jævnbyrdigt og seværdigt opgør.

Vi må ikke glemme, at vi faktisk har andre gode danske travere, som kan træde til og sole sig i den internationale glans.