Er Sverige på vej ud af aftalen med dansk travsport?
I Sverige er der generel utilfredshed med den aftale Svensk Travsport har indgået med Dansk Hestevæddeløb.
Det er endda kommet så langt, at man fra svensk side nu skal se nærmere på aftalen – bl.a. for at undersøge muligheden for at komme ud af den!
Det er jo noget, der må bekymre alle inden for dansk trav- og galopsport, for hvad er konsekvensen, hvis svenskerne trækker sig ud, hvad der kan ske samtidig med, at det lovfæstede tilskud fra Staten begynder at nedtrappes i 2023!
Der er mørke skyer i horisonten!
Det kan være de trækker over, men det kan også havne i et økonomisk uvejr, som kan trække stolen væk under dansk trav- og galopsport.
Forrige tirsdag – det var den 28. januar – var der indkaldt til hastemøde i Dansk Travsports Centralforbund, hvor det svenske spørgsmål var på dagsordenen.
Onsdag morgen, altså dagen efter, talte jeg med Lindhardt Jensen, formand for Dansk Travsports Centralforbund, der ikke ville udtale sig om tirsdagens møde, men henviste til en pressemeddelelse, der ville blive udsendt senere samme dag!
Det var onsdag den 29. januar.
I dag skriver vi fredag den 7. februar – og endnu er der ikke dukket nogen pressemeddelelse eller referat op fra mødet den 28. januar.
I DTC mener man altså tilsyneladende ikke, at dansk travsports aktive det være sig kuske, hesteejere, opdrættere etc. skal orienteres.
I øvrigt er der heller ikke lagt noget referat ud fra det bestyrelsesmøde som DTC havde i begyndelsen af december måned, og hvor bl.a. man vedtog den ret så markante ændring af antallet af startende heste i kvalifikationsløb til vores klassiske travløb.
Det virker som om, at Dansk Travsport Centralforbund lader hånt om alle sportens aktive, for selv om bestyrelsen jo nu består af repræsentanter fra alle landets baner samt to fra tilsluttede organisationer, er det jo ikke sådan, at disse bestyrelsesmedlemmer orienterer deres bagland om DTC-beslutninger eller debatter!
Jeg er ganske klar over, at ikke alt hvad der tales om på et DTC-bestyrelsesmøde kan refereres offentligt, men essensen – og ikke mindst vigtige reglementsændringer – bør det være muligt at kanalisere ud.
For at vende tilbage til spørgsmålet om samarbejdet med Sverige, så er det jo et samarbejde, der indebærer såvel et sportsligt som spillemæssigt aspekt.
Det sportslige kører i regi Svensk Travsport, mens det spillemæssige i Ecosys-selskabet (25syv-selskaberne), der drives af ATG, hvis hovedejer er Svensk Travsport.
Svensk Travsport har forpligtet sig til at komme med et årligt beløb til Dansk Hestevæddeløb, der fuldt indfaset skulle svare til det beløb Jägersro årligt modtager (omkring 75 millioner kroner).
Til gengæld har dansk trav- og galopsport overdraget rettighederne til at forvalte spil på heste i Danmark til Ecosys, og hvis ellers Derby25 og Bet25 fik sat fuldt blus på spillet og fik udvidet sine spilletilbud til at omfatte f.eks. spil til såvel Frankrig som Norge, så ville aftalen vise sig at være guldrandet for Sverige.
Men desværre er der kommet en knast ind omkring totalisatorspillet, som den nye Socialdemokratiske regering har sørget for, nemlig en yderligere afgift på 8% af bruttospilindtægten.
I forvejen var den 20%, men nu er den altså hævet fra 2021 til 28%
Kan og vil Sverige benytte denne kommende lovændring som en genvej til at komme ud af den danske aftale?
Tvivlen råder blandt alle i dansk – og galopsport, for der meldes aldrig ordentligt ud og i DTCs officielle publikation, Væddeløbsbladet er historierne det rene Morten Korch uden nogensinde at sætte de problemer, der findes, på dagsordenen.
Enhver forening har den bestyrelse den fortjener, hedder et gammel ordsprog!
Fortjener Dansk Travsport virkelig den bestyrelse man i dag har i Dansk Travsports Centralforbund?