TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Weingartner bortdømt ved kåring!

af | 24. feb 2019 | Nyheder

Ved DTC’s Hingstefremstilling lørdag formiddag blev den amerikanskfødte avlshingst Weingartner, blot tildelt 60 points af Avlskommissionen, der udelukkende valgte at bedømme hingsten på dens afkom. Men derved overtrådte Avlskommissionen DTCs kåringsreglement!

Weingartner

Normalt er Niels Jørgen Jensen, Stutteri Shadow, der har Weingartner opstaldet, en meget sindig mand.

Ja, en sindig nordjyde, der generelt har de positive briller på, når det drejer sig om dansk travsport.

Men efter Hingstefremstillingen på Stutteri Laserlørdag formiddag er Niels Jørgen Jensen blevet vred og bitter, for han føler ikke at hans nye hingst, Weingartner er blevet kåret på den rigtige baggrund.

DTCs Avlskommission valgte at udelukkende at kåre Weingartner med baggrund i hingstens årgange, og tildelte den blot 60 points.

-Det er mindre end Ravenna, der løber Formløb i Aalborg, der fik 63 points, fnyser Niels Jørgen Jensen.

Her er DTCs Avlskommission kåring af Weingartner:

Avlskommissionen noterer, at hingstens produktionen er på et jævnt niveau. Startprocenten er acceptabel, men hingstens afkom har en relativ lav sejrsprocent og indtjening.
Avlskommissionen anset ikke at hingsten på nuværende tidspunkt har avlet på acceptabelt niveau.

Men DTCs Avlskommission har slet ikke baggrund i DTCs reglement for Fremstilling af Hingste til avl til at kåre Weingartner udelukkende på afkom!

Weingartner skulle nemlig ikke være vurderet på sine afkom, men på egne resultater og individ – og hingsten var på plads på Stutteri Laser!

To steder i reglementet står der, at Avlskommissionen kan dispensere for krav om fysisk fremstilling.

Vi citerer: Avlskommissionen kan dispensere for krav om fysisk fremstilling, hvis en hingst i forbindelse med en avlsvurdering i et UET-land har været eksteriørmæssigt bedømt og har minimum 5 årgange i startberettiget alder.

Weingartners ældste afkom er født i 2014 og er altså fem år i år – dvs. at han blot har tre årgange i startberettiget alder.

Men så står der senere i reglementet:

Hingste med et repræsentativt antal startende afkom fordelt på mindst tre årgange i startberettiget alder vurderes udelukkende på baggrund af disses præstationer (0-100 point).

Da Weingartner fortrinsvis har virket i svensk avl bruger vi her svenske tal for hans tre første årgange – men tendensen ændres ikke ved at tage afkom i Norge og Danmark med.

2014: 41 afkom – 29 har startet

2015: 36 afkom – 18 har startet

2016: 21 afkom – 3 har startet

-Man kan vel ikke mene, at 3 afkom ud af en årgang på 21 er et repræsentativt antal startende afkom for hingsten, siger Niels Jørgen Jensen.

-Derfor kan DTCs Avlskommission ikke bruge ovennævnte punkter i reglementet til at kåre Weingartner udelukkende på dens afkom!

-Det er en klar fejl, at DTCs Avlskommission ikke vurderede Weingartner rent fysisk, men valgte at vurdere ham alene på afkom. Det er en ommer, fastslår Niels Jørgen Jensen.

I Sverige blev Weingartner i 2013 kåret med flotte 81 points og med prædikatet Høj Avlsværdi.

Se den svenske kåringsbeskrivelse på dette link – klik her

Lørdag eftermiddag havde Weingartner en enkelt hest til start i Sverige, 5-årige Assault, der sejrede sikkert på Bergsåker.

Assault har nu taget 13 sejre i 37 starter, har rekord 1.12.9 og tjent 709.185 SEK.

I Norge havde Weingartner også et enkelt afkom til start, Towanda’s Classic på Bjerke, der vandt sin 6. sejr i blot 13. starter. Den har nu tjent 188.000 NOK.

Altså 100% udbytte for to Weingartner-afkom lørdag.

Vi forsøger naturligvis at få en kommentar til sagen fra DTCs Avlskommission i løbet af søndagen.