I fredags blev årets hidtil højeste baneomsætning på en dansk væddeløbsbane opnået på Fyens Væddeløbsbane. Banen har desuden stor succes med en netværksklub og har fat i store potentielle sponsorer. Men har Fyens Væddeløbsbane et liv udover 2016?
Kommentar af Karsten Bønsdorf
Det kan godt være, at antallet af trav- og galopheste med tilhørsforhold til Fyens Væddeløbsbane ikke er det største, men til gengæld har banen en række trofaste spillere, der møder op, når der er væddeløb på banen.
Desuden har en gruppe frivillige stiftet foreningen Hovslaget, der gør et stort stykke arbejde for at udbrede kendskabet til Fyens Væddeløbsbane ligesom en Netværksgruppe får flere og flere medlemmer.
I fredags nĂĄede baneomsætningen pĂĄ Fyens Væddeløbsbane op pĂĄ 266.100 kroner – den hidtil største baneomsætning i Danmark i ĂĄr.
Der er mange positive historier omkring Fyens Væddeløbsbane, men ude i horisonten lurer spørgsmålet om, hvorvidt banen har en fremtid udover 2016!
Og det svar venter ikke kun Fyens Væddeløbsbane på, men også Nykøbing F Trav og Billund Trav, der er i samme situation som den fynske bane.
Ingen af de tre baner modtager penge til et driftsbudget i 2016!
At HFF har valgt ikke at tildele de tre baner et driftsbudget kan opfattes som rettidig omhu, men måske i lige så høj grad som en forfordeling i forhold til landets øvrige baner.
-Det er i hvert fald en meget vanskelig situation som vi er blevet sat i, men vi har valgt at kæmpe og har fået kontakt til nogle virkelige store firmaer, der kunne være interesserede i at sponsorere os, men jeg får hele tiden spørgsmålet: Har I også løb i 2017?, fortæller Jørn Borch, formand for Fyens Væddeløbsbane.
-Det er desværre ikke et spørgsmål, jeg kan besvare på nuværende tidspunkt, hvor gerne jeg end vil, siger Jørn Borch.
Og det er faktisk heller ikke et spørgsmål som andre kan besvare, for dansk trav- og galopsport er i et vakuum for øjeblikket.
Det eneste, der er sikkert er, at HFF til næste år kun vil modtage 67 millioner kroner til at drive danske trav- og galopsport for.
Det er 25 millioner kroner mindre end det sporten blev drevet for i 1989!!!
Og 30 millioner kroner mindre end i 2014!
Regeringspartiet Venstre har meldt ud, at man ønsker at liberalisere spillelovgivningen, og at lovarbejdet er i gang.
Men hvad en liberalisering vil indebære for trav- og galopsporten er der endnu ingen, der tør give et bud på.
Selv om Dansk Hestevædderløb ApS får den totalisatorbevilling, som man har ønsket sig, er det ingen garanti for en bedre økonomisk fremtid for trav- og galopsporten.
Det eneste der er sikkert er, at der omkring de tre baner, der var lukningstruet, er opstået en række græsrodsbevægelser, der hver især kæmper for deres respektive banes overlevelse.
Men som den økonomiske virkelighed er for øjeblikket, er det svært – for ikke at sige næsten umuligt – at drive en væddeløbsbane pĂĄ sund og forsvarlig vis.
Derfor haster det med en udmelding fra politisk hold for at få vished om, hvorvidt der også køres løb på Fyens Væddeløbsbane i 2017.
Og på Billund Trav og på Nykøbing Trav og på alle de øvrige danske væddeløbsbaner.