Hestesportens situation har høj prioritet hos Regeringen, og en ny forretningsmodel omkring totalisatorspillet på trav- og galopløb kan forventes vedtaget i løbet af foråret. Det fremgik af det åbne samråd i Kulturudvalget på Christiansborg onsdag eftermiddag.
–Hestevæddeløbssportens situation har en høj prioritet i Regeringen, og vi forventer at have en ny model klar i løbet af foråret!
Det sagde Kulturminister Bertel Haarder (V), der var kaldt i åbent samråd i Kulturudvalget onsdag eftermiddag på foranledning af Orla Hav (S).
Orla Hav havde ønsket at få oplyst om årsagen til at der endnu ikke er fremkommet en løsningsmodel, der kan sikre dansk hestevæddeløbs overlevelse og samtidig også stimulere interessen for sporten såvel som for spillet.
Og Orla Hav, Kulturudvalget og de mange tusinder af væddeløbsinteresserede rundt om i Danmark fik nu det håb, at der i løbet af foråret vil komme en løsning, der kan sikre en bæredygtig fremtid for trav- og galopsporten i Danmark.
Bertel Haarder henviste i flere af sine svar til udvalgets medlemmer, at der var meget stor forskel på udviklingen i totalisatorspillet i Sverige og Norge i modsætning til i Danmark -. Og det er ikke noget Gud har bestemt, sagde ministeren!
-Derfor må det være muligt at øge hestespillet i Danmark!
Som det fremgik af den udmelding som Dansk Hestevæddeløb gav i mandags, lægges der nu op til en liberalisering af totalisatorspil på heste.
Derfor er hele sagen overdraget til Skatteministeriet, og her har man gennem længere tid arbejdet på at færdiggøre den rapport, der skal danne grundlag for det videre lovarbejde.
-Vi er netop blevet indkaldt til møde i Skatteministeriet i slutningen af februar eller begyndelsen af marts – den endelige dato er ikke helt på plads, men der er skred i udviklingen, siger Henrik Friis, direktør i Dansk Hestevæddeløb ApS.
-Jeg synes, at det var et positivt møde, og det fremgik af det Bertel Haarder sagde, at Regerringen var indstillet på at finde en snarlig løsning på vore problemer, der har været for længe undervejs.
-Der er ingen tvivl om, at vi går en travl tid i møde, men det ser jeg frem til, og håber at det bliver en rigtig god løsning for den samlede danske trav- og galopsport, således at vi kan få gang i sporten og spillet, slutter Henrik Friis, der i øvrigt bemærkede de mange positive spørgsmål, der var fra Socialdemokratiets medlemmer af Kulturudvalget
Der synes i det hele taget at være en klar opbakning og forståelse for løse trav- og galopsportens situation her i Danmark.
Flere af Kulturudvalgets medlemmer og også Kulturministeren slog gentagne gange fast, at trav- og galopsport er en del af den danske kultur.
-Tænk bare på Poul Reichardt og Tarok, sagde bl.a. Bjarne Laustsen (S)!
Erling Bonnessen (V) slog også på kulturarven, og gjorde endvidere opmærksom på de mange arbejdspladser som hestesporten bidrager til i det danske samfund.
-Der er store indtægter til statskassen forbundet med hestesport, sagde Erling Bonnesen.
Fra flere sider lød der kritiske røster over at HFF havde vedtaget at lukke tre væddeløbsbaner, og Orla Hav foreslog at man i en ny model måske slet ikke havde et HFF til at fordele pengene.
Kulturministeren gav sin fulde opbakning til HFF og formanden Erik Jacobsen, men sagde også, at alle muligheder er i spil i forbindelse med udformingen af en ny totalisatorlov.
Onsdagens møde efterlod indtrykket af at den siddende Regering er indstillet på at finde en bæredygtig løsning for dansk trav- og galopsport.
Der vil med stor sandsynlighed blive tale om en liberalisering af spillemarkedet, det vil sige, at vi som f. eks. i England, Italien, Frankrig, Holland, Belgien, Østrig og Tyskland kan have flere udbydere af spil på heste.
Det kan fungere – men måske var et monopol fortsat at foretrække!