TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Tarok ville mangle hele opløbet 

af | 25. aug 2024 | Nyheder

Alle travfolk ved jo godt, at hestene løber hurtigere og hurtigere år for år, men er det alligevel ikke helt vildt, at dansk travhistoriens bedste hest, Tarok med Jørn Laursen, i 1976 havde manglet hele opløbet, eller mere nøjagtigt 231 meter, hvis parret løb derby mod dagens konkurrenter.  

Af Lars Donatzky 

Tarok med Jørn Laursen vinder Dansk Trav Derby 1976. Foto Burt Seeger

Den udvikling i banedosering med hævede sving, bedre udstyr, fodring og træningsmetoder, og fremfor alt avlsarbejdet er kendt og gør naturligvis, at det er svært at sammenligne heste fra forskellige perioder. 

Tarok satte derbyrekord med kilometertid 1.19,9 ved sin sejr dengang, og han var blandt nordens bedste travheste med enkelte præstationer af verdensklasse. Og så står han også for den til enhver tid stående rekord på 111 sejre i 165 starter for en dansk varmblodstraver.  

Derbyets vindertid 1.13,8  

I dag skal vinderen kunne løbe kilometertiden 1.13,8 (måske bedre) eller med en gennemsnitsfart på 48,8 km/time for at sejre på de 3000 meter, og den matematiske udregnede tendenslinje for vindertiderne siden Tarok afslører, at taktikken sjældent får afgørende betydning. 

Man kan blive måske blive ”søsyg” af at se på grafen, men det fremgår forhåbenlig, at der har været undtagelsesheste siden Tarok i Rudolf Le Ann (Steen Juul) og Winston Sisa (Jan Dahlgaard). Og noteringen for Repay Merci (Knud Mønster) handlede om mudderbane, mens Thomas Uhrberg med Home Blåbjerg i 2004 vel er den sidste, der for alvor fik ”lullet konkurrenterne i søvn” en kilometer midtvejs.  

Det forestiller jeg mig ikke kan lykkes for hverken ham med Isseymiake Secret eller de andre favoritter Bent Svendsen (Just Hans), Nicklas Korfitsen (Jubii Vang), Magnus A. Djuse (Icebreaker), Jan Dahlgaard (Jomo Cash) eller Steen Juul (Jigger). Alle disse kuske og deres hesteejere har vel reelle sejrsambitioner og vil nok ikke sidde afventende og passivt for at se, om heldet skulle opstå.  

Men heldet skal til, så jævnbyrdigt det tegner.  Det kan blive vildt spændende og dramatisk, men forhåbentligt med en fair afgørelse.  

(Grafforklaring. Årstal vandret, vindertider lodret, og den lodrette akse er anbragt ved år 2024. Skæring mellem denne og tendenslinjen sker ved km-tid 1.13,8, hvor den grønne markering er anbragt)  klik her for stort billede