TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Tarok og de andre T-derbyvindere

af | Nyheder

Den femte derbyvinder i T-årgangen vinder Broad Bahn Dansk Trav Derby 2014

Af Kenn Erik Bech

Tapper 1908, The Sovereign 1910, Tornado 1918, tre derbyvindere alle med forbogstavet T, men den første “rigtige” T-årgang regner jeg for født i 1933, årgangen hvor Tella The Great og Gerhard Petersen bliver derbyvindere i 1937. Derefter kom Tjavs/John Petersen i 1957, dernæst kongen over dem alle, selveste Tarok og Jørn Laursen i 1976, og endelig den indtil på søndag sidste T-derbyvinder, Treasure Ås og Erik Berglöf, i 1995.

Som det sikkert er de fleste bekendt så har vi inden for dansk travsport den regel, at heste født samme år skal have et navn med samme forbogstav – i år skal alle danske travheste således have et navn, der starter med C.

Hvordan reglen blev indført fortabe sig i historiens glemsel.

Den international travsportsekspert Klaus Koch skriver således om navne-reglen på sin hjemmeside

at ensartetheden( med samme begyndelsesbogstav udviklede sig successivt helt tilbage fra fødselsårgang 1897 (A), men det var først omkring O og P (1910-11), at den overvejende del af årgangene havde samme forbogstav. Sidste Derbyvinder med “forkert” forbogstav var Jim Bingen (født 1928)”.

Men hvornår, dette blev ophøjet en til en gældende regel . ja, det vides ikke.

Her følger en gennemgang af Derbyvindere, der havde et navn begyndende med bogstavet T

Tapper- 1908

Sådan så en ekvipage ud på den tid, hvor Tapper vandt Dansk Traver Derby 1908

Sådan så en ekvipage ud på den tid, hvor Tapper vandt Dansk Traver Derby 1908

Derbyet i 1908 blev kørt i to afdelinger. 1. afd., med fem heste, vandtes af Joe May med Axel i 1.44,8, mens 2. afd. af netop Tapper og ungarske Franz Smrcka. Smrcka og May blev den tids to store duellanter i Charlottenlund. Smrcka dampede altid på store cigarer, ligesom senere kendte Sofus Sørensen gjorde, men Sofus var også lærling hos Smrcka. De fem hurtigste fra de to afdelinger tog præmierne. Tapper var 12 sekunder samlet set hurtigere end Axel, som måtte nøjes med 5. præmie, mens Tapper fik 1. pladsen og 2.700 kr. i kilometertiden 1.40,8. Hesten ejedes af Mr. Fog, lig med den svenske bygmester B. Olander, som inden sæsonens begyndelse havde lejet hele den norske storhestejer Niels Brækkes stald. Moderen til Tapper var den russiske orloff-hoppe Secunda, en fantastisk avlshoppe, der foruden Tapper, blev mor til derbyvinderen i 1912, Saturn, samt til avlshingsten Pelle, far til en anden derbyvinder, Edelweiss. Faderen til Tapper, Jordan, havde kun pasgængerrekord. Derbyet i 1908 kørtes ved sæsonpremieren 26.april, hvor der mellem løbene var snestorm! Som en sidebemærkning kan nævnes, at i 1957 blev en “ny” Tapper-hest nummer tre i dette års derby.

 

The Sovereign -1910

Den var ejet af Henrik Hansen, en af datidens største hesteejere. Han vandt også derby i 1923 med Golden Arrow og to Mesterskab For Danmark-sejre med Brooke Worthy. Moderen til The Sovereign var den gulbrune Fanny Lamott, mens kusken, ligesom i 1908, var Frantz Smrcka. Opdrætter var vognmand O. Petersen.

 

Avæslhingsten The Dreamer

Avæslhingsten The Dreamer var den første championhingst i dansk traveravl.

Tornado – 1918

Tornado var en af N. J. Kosters mange derbyvindere, ejet af J. H. Jensen og opdrættet af fabrikant Georg Hansen, København. Nr. to i derbyet var en anden T-hest, Tango. Faderen til derbyvinder Tornado, The Dreamer, født i 1897, blev i 1907 importeret til Danmark af Det Danske Travselskab, som havde vundet mange penge på en lotteriseddel. The Dreamer blev den hidtil største importsucces til DK fra USA, og var avlens ukronede konge fra 1912-20. Importen i 1907 omfattede også hopperne Alluring, Spring Charm og Sable Trinket, der alle tre blev mødre til danske derbyvindere! I 1972 var der en “ny” Tornado i det danske fødselsregister, der også gjorde det ganske godt med rekord 15,9, indtjent 241.000 kr., og den fik 42 afkom. I 2010 kom den tredje Tornado i dansk travsport, men foreløbig kun med tre starter uden indtjening.

 

Tella The Great 1937

Tella the Great var født i Jylland, opdrættet af C. Rasmussen, Århus, der havde en datter, der hed Ella, som blev til Tella med et bogstavet ‘t’ foran. I 1935, som to-åring, købte den da ukendte træner Gerhard Petersen den til København, og den blev banebrydende for træneren, og skabte hans gennembrud. Tella The Great var efter Marie The Great, superhoppen fra USA, der samme år, 1935, blev mor til derbyvinderen, Rex The Great, der også blev en strålende avlshingst, og tredjehesten i 1934-derbyet, Marie Hanover. Ejeren ved derbysejren i 1937 var Hans Dirchsen, Amager Mølle.

En flot ekvipage . Tella the Great med Gerhard Pedersen

En flot ekvipage . Tella the Great med Gerhard Pedersen

Der er mange historie knyttet til derbyet 1937. Det skulle være det første derby, der blev transmitteret i radioen, og selvfølgelig med legendariske Gunnar Nu Hansen ved mikrofonen. Han skulle senere blive gode venner med netop Gerhard Petersen, og trænede heste i hans stald. Gunnar Nu Hansen refererede derby i radio og TV hvert år til og med 1976, hvor Tarok som bekendt vandt. Gerhard Petersen fik et anonymt trusselsbrev 5-6 dage før derbyløbet, hvor der stod, at alle forholdsregler var truffet for at forhindre Tella i at vinde derbyet. Dette skabte ekstra stor interesse for årets derby, men intet skete, men der var døgnbevogtning på Tella. Tella The Great var kæmpefavorit til odds 1,30, og vandt let foran Tagfat og Tom June. Tella The Great fik ingen afkom, den kom ulykkeligt af dage efter i et løb på Amager Travbane, hvor den trådte forkert, og måtte aflives. Da græd Gerhard Petersen, det har han senere fortalt. I det fatale løb blev Tella the Great kørt af en datter til en af Gerhard Petersens gode venner. Gerhard Petersens kæreste eje var et stort fotografi af Tella The Great. Gerhard Petersen blev siden både landschampion og champion tre gange i Charlottenlund og vandt samtlige storløb, ialt 1.577 sejre. Han blev træner som 21-årig i 1931, og det var han i 50 år, indtil han sluttede i 1981.

 

Tjavs  1957

Tjavs med John Pedersen i inderbanen vinder Dansk Trav Derby 1957.

Tjavs med John Pedersen i inderbanen vinder Dansk Trav Derby 1957.

Kørt af ejersønnen, jockey John Petersen, senere træner på Lunden, vandt den store favorit Tjavs. Foruden Derbyet vandt Tjavs og John Petersen i 1957 også Amagers 4-års mesterskab samt det tyske storløb, Grosser Alster Preis i Hamburg med en førstepræmie på 11.000 kroner, derbysejren havde givet 15.000 kroner. Så Richard Petersens øjesten satte dansk indtjeningsrekord med i alt 38.700 kr. i indkørte præmier i 4-årssæsonen.  Tjavs var suveræn,  også som treårig, vandt blandt andet kriteriet, og vandt som 5-årig også fine sejre i udlandet. Den var opdrættet af Valdemar Petersen, og var blevet købt på åringsauktionen i 1954.

Hoppen Two-Step blev nummer to i Tjavs-derbyet, og blev mor til den skandinaviske mester Ikaros. Tredje i derbyet i 1957 blev Tapper, samme navn som derbyvinderen i 1908.

John Petersen var blot 20 år gammel, da han vandt derbyet. Det blev hans klart største sejr. Han startede to gange senere i derbyet, og han var i mange år en af de mindre, og solide, trænere på Charlottenlund. John Petersen stoppede som træner i 1985 efter i alt 182 sejre. Også her en “ny” Tjavs kommet til. Den blev født i 2010, og har hidtil startet to gange uden indtjening.

 

Tarok 1976

Tarok med Jørn Laursen vinder Dansk Trav Derby 1976. Foto Burt Seeger

Tarok med Jørn Laursen vinder Dansk Trav Derby 1976. Foto US Photo

Det er der skrevet så meget om, men hvem blev nummer to og tre til dannebrog på fire ben? Tulle Søgård blev anden og Talisman Sus blev tredje. Og så vandt Taroks tipoldebarn, Stand And Deliver, som bekendt derbyet sidste år.

 

Treasure Ås 1995

Treasure Ås med Erik Bergløf gik til start som ubesejret

Treasure Ås med Erik Bergløf gik til start som ubesejret. Foto US Photo

Treasure Ås var vel ikke at betegne som et glansbillede. Den debuterede først som 4-års og kom til start i derbyet som ubesejret efter imponerende 15 sejre! Først 14 dage efter, i Derbyrevanchen i Aalborg, blev den besejret, af Tarok-sønnesønnen Top Straight med Axel Jacobsen, der også var anden i derbyet, men bag hesten Tøjeksperten, der siden imponerede i mange stayerløb for Fleming Jensen, og bl. a. vandt Harper Hanovers løb på Solvalla, og i alt 2,7 mio. kr. Tredje i derbyet var Titan Tax. Kusken på Treasure Ås var svenske Erik Berglöf, ejere var en anden svensk træner, Roger Grundin, med flere, og opdrætter ligeledes svenske Blädingeås Stutteri A/B ved John Magnusson. Forældrene var amerikanske, moder Village Gossip og fader Balance Image. Meget dansk var der ikke i den hest, næsten ligesom nutidens Tast Of Bourbon.

 T???? 2014