JĂžrgen Sthelis, der er medlem af Det Danske Travselskab, har funderet af travsportens situation og har skrevet dette indlĂŠg til Talerstolen.
Vi lever i et demokrati, travsporten er, ligesom Danmark, ledet af demokratisk valgte ledere, som mÄ styre efter vÊlgernes Þnsker.
Fra tid til anden lĂŠser / hĂžrer jeg ytringer som “uro / ballade pĂ„ landets travbaner” mest markedsfĂžrt nĂ„r det drejer sig om Lunden, men det er ind imellem ikke anderledes pĂ„ landets Ăžvrige baner, der er bare ikke den samme eksponering.
Imidlertid er det ikke uro eller ballade, det er et led i den demokratiske proces, at der gives forskellige meninger, til kende. Og nogle gange er afstandene imellem dem med meninger sÄ stor, at forskellen bliver mere synlig.
I et velfungerende demokrati, fÄr en debat sat forskellene pÄ plads, og man finder lÞsningerne.
SÄdan er det pÄ Christiansborg og sÄdan bÞr det ogsÄ vÊre i travsporten.
Travsporten og ogsÄ Det Danske Travselskabs (DTS) aktuelle udfordring er, at vi har vÊret for dÄrlige til at sÊlge vores sport, og tiltrÊkke nye kunder.
Kunder i travsporten defineres som trĂŠnere, hesteejere, opdrĂŠttere, publikum, spillere, alment interesserede, netvĂŠrkspartnere og alt andet af den skuffe.
Vores hidtil alt overskyggende indtĂŠgtskilde, spillet pĂ„ heste er under pres globalt, og vores aktuelle samarbejdspartner ATG/Svensk Trav er under pres – ikke mindst politisk i Trav-Sverige.
Derfor kan vi ikke betragte vores indtĂŠgter, fra spil, som bare nogenlunde sikre i en 10 Ă„rs horisont. Ligesom vi ikke kan sĂŠtte vores lid til spillet i fremtiden _ der er simpelthen omkostninger som hedder heste og anlĂŠg, som alle andre spil ikke har.
Den omkostning betaler spillere og spilleselskaber.
Det bliver de kun ved med, hvis der er noget mere, der trĂŠkker.
LĂžsningen pĂ„ den aktuelle situation i travsporte – ikke bare pĂ„ Lunden men i hele Danmark, ligger lige foran os, og skal bare samles op.
Historisk er travsporten opstÄet blandt folk, som af den ene eller anden grund havde heste i forvejen, og som fandt pÄ, at det kunne vÊre sjovt at se hvis hest der kunne lÞbe hurtigst, og hvem der var bedst til at styre den.
Med andre ord – skabe adspredelse fra hverdagen ved at have det sjovt.
OvenpÄ dette gik der ogsÄ sport i at forudsige hvem og hvis hest som klarede sig bedst, og spillet opstod, fÞrst mand og mand imellem, og senere i totalisatorspillet.
Hvis vi skal skille os ud fra alle de andre tilbud om fritidsaktiviteter og underholdning, er det stadig det at have det sjovt med, at omgÄs og se/spille pÄ hestene, der kan og dermed skal bÊre travsporten.
Spillet er lagt i hĂŠnderne pĂ„ et spilleselskab, sĂ„ det er banernes opgave at forbedre forholdene, udbrede kendskabet og afvikle sĂ„ mange travlĂžb som muligt med 10 – 15 heste til start, hvor de fleste kommer nogenlunde samtidigt over mĂ„l.
Helt basalt mangler der forstĂ„else i DTS, som i den Ăžvrige travsport. ForstĂ„else for, at vi lever af “kunder” og de skal nurses sĂ„ de bliver tiltrukket af oplevelsen. BĂ„de dem der ikke kender os i dag, og os der er tilbage.
PrĂŠmissen om, at vi ikke kan tiltrĂŠkke tilskuere holder simpelthen ikke.
Hvis travsporten skal overleve er det helt enkelt en bunden opgave.
Hvis vi ikke lÞser den kan vi lige sÄ godt lukke nu.
Vi skal leve af at vĂŠre en vigtig spiller i oplevelsesindustrien for alle kunder.
Med andre ord sĂŠlge oplevelsen.
Andre sportsgrene klarer den opgave, sÄ selvfÞlgelig kan vi ogsÄ.
Jeg ved det kan lade sig gĂžre, og ser beviset en til en i https://royalstage.dk/ jeg arrangere gerne en rundvisning og en briefing om hvordan man har gjort.
PrĂŠmissen om at sporten er pĂ„ vej ned af en sliske og ud i afgrunden, holder heller ikke, men der skal handles NU og ikke om et – fem – ti eller femten Ă„r, da er det lige meget. Og penge alene lĂžser det ikke, selvom det hjĂŠlper.
SÄ alene af tidsmÊssige Ärsager, men ogsÄ fordi det giver det bedste resultat, er alle storslÄede byggeprojekter ikke interessante. Det vil da ikke give mening at bruge flere hundrede millioner pÄ anlÊg til en sport som vil vÊre uddÞd inden anlÊggene stÄr fÊrdige.
Mindre byggeprojekter kan, hvis de giver ekstraordinĂŠrt mange penge, vĂŠre vĂŠrd, at overveje, men det skal ikke begrĂŠnse vores udfoldelsesmuligheder ret meget.
Det hele skal munde ud i mere liv og bedre travsport bÄde med hensyn til prÊmier, men ogsÄ i form af lÞbsudskrivning, som tager hensyn til flest mulige interesser. Det vil nÊrmest pr. automatik betyde tilgang af heste.
Godt betalte lĂžb og serier for de gode heste – bredere hensyn til 3 – 4 og 5 Ă„ringer – sociale lĂžbsdage – i det hele taget et lĂžbsudbud som fĂ„r den samlede sport til at vokse – bĂ„de i antal og kvalitet.
Det blev prĂžvet pĂ„ Lunden i 2013 – 14 og 15 og det virkede.
SelvfÞlgelig skal vi tjene penge, mange penge. Men hvis vi holder vores fokus der, dÞr vi pÄ grund af manglende interesse. Og sÄ kan det vÊre lige meget med at tjene penge.
Flere prĂŠmiekroner lĂžser ikke vores problem.
Det er Sverige, Frankrig og USA lysende eksempler pÄ.
Det skal vĂŠre sjovt at have travhest.
Svenskerne har set det og deres breddelĂžb er meget populĂŠre.
Danske travhesteejere bruger ca. 250 mio. om Äret pÄ hestene, vi fÄr ca. 45 retur i form af prÊmier og opdrÊtterprÊmier, sÄ vi betaler ca. 200 mio. for at have det sjovt.
Selvom prĂŠmierne fordobles gĂžr vi det stadig fordi det er sjovt – sĂ„ koster det bare kun 160 mio.
Mit budskab er:
Lunden skal gÞre alvor af at vÊre Danmarks fÞrende travbane ved at gÄ foran og vise vejen.
Det gĂžr vi ved at udvikle begge vores nuvĂŠrende anlĂŠg, sĂ„ de fuldt ud understĂžtter vores mission overfor “kunderne”
Og bliver en magtfaktor i oplevelsesindustrien pÄ SjÊlland!
Vi skal udnytte potentialet i begge vores anlÊg, sÄ de bidrager med stÞrst mulige lÞbende indtÊgter, som kan bruges til at indfri vores mÄl.
Vi skal gÞre det fordi, vi ikke bare vil fÄ travsporten til at overleve, men vi vil have den til at udvikle sig. Og vi vil opfylde vores formÄl.
Nogen har sikkert allerede sagt til sig selv “hvordan vil han finansiere det”
Svaret er “det vil han ved at drive forretning i samspil med omgivelserne”
Vores lyst til at vinde skal vĂŠre stĂžrre end vores frygt for at tabe.
Med venlig hilsen
JĂžrgen Sthelis
à gÄrden