TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Talerstolen: Bliver spil på heste for videnskabeligt?

af | Nyheder

Hvor er vi på vej hen, såfremt spillet gøres så videnskabeligt, at man i princippet burde kunne taste samtlige data ind i et særligt program, hvorefter den sandsynlige vinder blinker midt på skærmen? Det spørgsmål rejser Claus Bossow i et indlæg til Talerstolen

Når spil på heste bliver videnskabeligt

Det er vel efterhånden ti år siden, at svensk travsport efter pres fra spillerne indførte skoinformationer i de officielle spillelister og programmer.

Så vidt jeg husker, var anledningen bl.a. de markante ændringer i hestenes præstationer uden sko, og som især Åke Svanstedt kunne fremvise.

Efter fransk forbillede blev spillernes ønsker efterlevet og i forhold til netop Frankrig pudsigt nok, eftersom det dér stadig er legalt af køre ”preparé” med spilleobjekterne.

Nu er den så gal igen i det svenske.

Over de seneste uger er debatten og kravet om yderligere spilinformationer dukket op, hvor flere trænere og kuske ikke har formidlet, at deres heste eks. blev kørt i amerikanersulky.

Selv Björn Goop er i svenske medier kritiseret for ikke at orientere om denne udstyrsændring.

Tja… Hvad skal man så mene om disse yderligere informationsmuligheder til det spillende publikum – og måske nok primært gruppen af storspillere.

Det er nemlig min vurdering, at udvidet adgang til enorme mængder af informationer til spillerne næppe er et behov for den lille travspiller, der enten fra computeren eller i en spillekiosk zapper rundt mellem løb fra det meste af verden, og som afvikles med tre-fire minutters mellemrum.

Og er man ude i data-overdrevet, så er det vel også interessant at vide, hvilke mange trænere/kuske, der vurderer, at deres hest ved seneste løb ikke var på toppen – et fænomen, der efter min personlige vurdering alt for ofte er et tema i dansk travsport og faktisk i modsætning til det svenske.

En favorit kan faktisk lide nederlag uden at være syg på dagen.

Men hvor er vi på vej hen, såfremt spillet på den måde gøres så videnskabeligt, at man i princippet burde kunne taste samtlige data ind i et særligt program, hvorefter den sandsynlige vinder blinker midt på skærmen?

Hvad sker der med charmen ved det gode travløb og måske den overraskende vinder som et produkt af en ekstraordinær god kuskepræstation eller den perfekte løbsafvikling?

Og skal kuskene til enhver tid afsløre deres taktik forud for et løb, velvidende at konkurrenterne jo også læser programmer?

Sidstnævnte vil svare til, at en fodboldtræner skal lægge opstillingen og det taktiske overvejelser ud til offentligt skue for de spillere, der har tanker om at spille på den pågældende fodboldkamp – og det kommer aldrig til at ske.

Hvad tænker I mon om informationer til spillerne – om mængderne og indholdet?

Jeg er ikke selv spiller, men det kunne være interessant at høre forskellige tilgange til emnet.

Mange sommerhilsner

Claus Bossow