TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Svanstedt og Resolve vil have revanche i Elitloppet

af | 11. feb 2017 | Nyheder

I Florida har Åke Svanstedt nu påbegyndt træningen af staldens stjerne, Resolve med henblik på at få revanche over for Nuncio i Elitloppet på Solvalla den sidste søndag i maj.

ATGs pressetjeneste Kanal 75 og journalisten Philip Pirsten Sjölander har været på besøg hos Åke Svanstedt på træningscentret ved Vero Beach i Florida, og har lavet denne historie, som vi bringer i oversættelse:

Åke Svanstedt har givet sin verdensmester Resolve en lang og velfortjent vinterpause, men efter to måneder med lette træningsrunder, bliver træningen nu intensiveret. Målet er Elitloppet 2017.

En tidlig morgen i forrige uge blev sidste års nummer to i Elitloppet, Resolve ført ud fra stalden på træningscentret Palema Trotting på Vero Beach. Nu var det tid til sæsonens første hårdere træning.

Efter at have kørt seks omgange på den 1.500 meter lange træningssti, fik Resolve årets første hurtige arbejde.

I fin stil gennemførte den nu 6-årige hingst to intervaller på den 900 meter lange lige-ud bane i hhv. 1.40- og 1.35 fart.

Efter træningen fik vi en snak med Åke Svanstedt om Resolves matching frem mod Elitloppet, om hans USA-satsning og tanker om træning af ungheste.

Resolve med Åke Svanstedt. Foto Kanal 75

Resolve med Åke Svanstedt. Foto Kanal 75

En start – og så Elitloppet

Hvordan ser matchingen ud for Resolve op til Elitloppet?

Det bliver samme træningsoplæg som i fjor. Den store forskel er løbsdeltagelsen, idet han kun kan nå at starte en gang i år som optakt. I fjor startede han to gange og her var der et udtagelsesløb til Elitloppet på the Meadowlands – det er der ikke i år.

Hvilket løb skal han sæsondebutere i?

Det bliver AJ Cutler Memorial den 6. maj

Klarer han at komme i form?

Det ved man aldrig. Den store ulempe for amerikanerne og grunden til at mange ikke vil til Elitlopps-weekenden, er at storløbssæsonen herovre starter i maj måned. Det er derfor ikke nemt at matche heste til løb på anden side af jorden. Men tager vi afsted til Elitloppet, så er det fordi han er i samme form som i fjor.

Tager du andre heste med til Solvalla?

Quick Deal vil jeg have med til Sweden Cup, hvis han er i form. Det samme er tilfældet med Honor and Serve.

Quick Deal matches mod start i Sweden Cup. Foto Kanal 75

Quick Deal matches mod start i Sweden Cup. Foto Kanal 75

Behageligt vinterklima

Det er nu din fjerde sæson du går ind i herovre. Hvordan synes du kombinationen med Florida – New Jersey fungerer?

Vi flyttede til USA i 2013 for at bo i godt vejr hele året rundt. I Sverige er det en kold og lang vinter, og med 220 heste i træning, så var man tvunget til at rejse hele tiden for at få startet hestene. Efter vi kom til USA har vi en periode på syv måneder, hvor vi kører væddeløb i New Jersey.

I vinterhalvåret træner vi hestene i Florida, og da er livsstilen jo faktisk halv ferie eftersom, der ikke er nogle løb vi skal starte i.

Hvad er den største fordel ved at træne i varme året rundt?

Jeg synes, at hestene ser ud til have det godt i varmen, for de er blanke og fine i pelsen. Men det er faktisk overvejende for vor egen skyld – vi kan leve et behageligt liv med dette set up. Det er derimod ingen dans på roser, når løbssæsonen starter i maj. Det er en meget intensiv periode, men fordelen er så, at man kan lade batterierne op i vinterhalvåret.

Hvilke egenskaber har du udviklet som person siden du flyttede til USA?

Jeg kan ikke sætte fingre på noget specielt, men som menneske udvikles man jo hele tiden, og især når man flytter til en helt anden kultur.

Afstamning vigtigere end udseende

Hvad er den største forskel omkring træning af ældre heste respektive ungheste efter din opfattelse?

Den store forskel ligger i, at ungheste ikke er færdigudviklede med hensyn til muskulatur og led.

Hvad er forskellen på at træne ungheste i Nordamerika og i Europa.

Jeg har lært mig, at der er stenhård konkurrence i Amerika. Der sker et hurtigere generationsskifte end i Europa, og det betyder, at hestene er tidligere udviklet herovre. De har meget høj startprocent, og derfor har man mange tidlige storløb

Hvad er hemmeligheden bag en talentfuld unghest efter din opfattelse?

En talentfuld unghest skal have en kombination af en fin motor og et godt løbshoved. Jeg har ændret mit syn på heste, når jeg er på auktioner. Tidligere gik jeg meget op i eksteriør og var meget påpasselig med, at hestene så godt ud, og at de stod korrekt på benene. I de senere år har jeg derimod konstateret, at afstamningen er vigtigere, og der har jeg ud fra de erfaringer jeg har gjort med egne heste samt hvad jeg kan se hos andre trænere!

Du har flere pacere i træning – hvad skyldes det?

I år har vi gjort en større satsning på pacere. Tidligere havde vi et par stykker, men i år har vi taget flere ind og har pt 11 pacere i stalden. Hos pacerne har jeg derimod en teori om, at her går eksteriøret forud for afstamningen, og det er med baggrund i, at ingen pacerhingst er dominerende. Når jeg ser startlister til storløb for pacere er det ikke ualmindeligt, at der er forskellige fædre på samtlige startende.

Træning på Palema Trotting. Foto Kanal 75

Træning på Palema Trotting. Foto Kanal 75

Der kommer ingen pacere til Solvalla til maj, men det gør med stor sandsynlighed USA’s bedste ældre traver, Resolve – og vi kan være overbeviste om, at Åke Svanstedt vil gøre alt hvad han kan for at komme til at køre æresrunde foran Elitlopps-publikummet for tredje gang i karrieren den sidste søndag i maj!