TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Sofus Sørensen og jødetransporterne

af | 5. okt 2018 | Nyheder

75-året for redningen af de danske jøder i oktober 1943 er i denne uge blevet markeret flere steder i Hovedstadsregionen, men vidste du at travtræner Sofus Sørensen også var med til at redde et større antal jøder fra nazisternes KZ-lejre?

Deltagelsen i redningen af de danske jøder i oktober 1943, er et forholdsvis ukendt kapitel i Sofus Sørensens liv, og det er meget begrænset hvad familien kender til historien.

Kort fortalt blev Socialdemokratiets partiformand og senere statsminister, Hans Hedtoft den 29. september kontaktet af den tyske skibsfartsattache Georg Ferdinand Duckwitz, som var blevet informeret om at de danske jøder ville blive deporteret til tyske koncentrationslejre ved en stor aktion den 1. og 2. oktober 1943.

Datoen var valgt fordi dette ville være en fredag aften (altså shabbat) og desuden også Rosh Hashanah, det jødiske nytår. Det ville altså være en aften, hvor jødiske familier var beskæftigede med religiøse ritualer og ville være samlet i synagogen og senere i deres hjem. Tysk politi var allerede ved at ankomme, og transportskibe, der skulle sejle de tilbage fangne jøder til tyske koncentrationslejre, var klar i havnen.

Hedtoft blev meget bekymret, og kontaktede den danske modstandsbevægelse og de danske jøder for at røbe rygtet om razziaen. Duckwitz havde på forhånd hemmeligt forsikret sig, at jøderne ville få opholdstilladelse i Sverige. Det mosaiske trossamfunds leder, C.B. Henriques, og overrabbiner Marcus Melchior fik advaret andre danske jøder om aktionen ved fejringen af Rosh Hasnahah den 29. september og tilrådede dem at holde sig fra deres hjem og gå i skjul.

De fleste jøder skjulte sig hos venner og bekendte eller i gårde og kirker i nærheden af Øresund. Den eneste måde de kunne komme væk på var ved hjælp af velvillige fiskere eller skibsejere – og en af dem var altså Sofus Sørensen, som havde sin egen fiskekutter i Tårbæk Havn.

Læs hele historien i Travsportshistorie.dk’s portræt af Sofus Sørensen: KLIK HER (søg på “Jødetransporterne”)