Travservice har besøgt Domaine de Parc, hvor Derbyvinderen trænes af Vincent Martens i samarbejder med sin broder Christophe. Og brødrenes koner er også med i den daglige drift af det store træningscenter.
Det er ikke kun i Danmark, at foråret lader vente på sig,
Godt nok er de små skovområder, som vi passerer på vor vej til Domaine du Parc, der ligger ved den lille landsby Bernay-Vilbert syd-øst for Paris, dejligt forårsgrønne, men temperaturmåleren i bilen siger 6 grader. Heldigvis plus.
Men hvor er foråret dog blevet af i Europa?
Det er godt at have en GPS, når man skal finde nye steder i udlandet, og den trofaste TomTom leder os af små landeveje og over firesporede motorveje frem mod målet.
Brødrene Martens træningskvarter lader sig let finde efter vi er drejet af motorvejen, foretaget et venstresving og via en lille stikvej kan vi lidt længere fremme, på højre hånd se, at der ligger noget med heste.
Store foldområde, overdækkede bygninger – og til højre er det hele omkranset af en skov.
Der er et par hundrede meter fra landevejen og ned til træningscentret.
Uden for er der en parkeringsplads, hvor der holder 7-8 biler. Vi parkerer og leder efter en indgang.
Henne til venstre er der en stor indkørsel, men den er lukket med en låge, hvor store skilte forkynder, at der er adgang forbudt for uvedkommende, og at området bliver video-overvåget.
Men henne i et hjørne – op mod hvad der ligner et beboelseshus, er der en lille låge.
Men den er også låst.
Uden for lågen kan vi se ned gennem staldrækkerne, hvor man er i gang med at gøre heste klar til træning. Vi forsøger at gøre os bemærket, men uden held.
Men heldigvis har jeg nummeret på Patricia – Vincent Martens hustru – hun svarer hurtigt og lover at komme op til lågen for at lukke os ind.
Imens vi står og venter, kommer en stor hund gående løbende op mod lågen.
Vel en Berner-Sennen type, men jeg får aldrig spurgt om det.
Nu kommet Patricia og lukker os ind.
Hunden skal vi ikke være nervøse for. Den er to år gammel og legesyg.
Og det holdt meget godt stik.
Det er ikke den allerbedste dag, vi har valgt til vort besøg på Ecurie CMV, som drives af de to belgiske brødre Vincent og Christophe Martens.
Dyrlægen er på besøg. Mange heste skal gennemgås, og det kræver personale og opmærksomhed.
Men vi får alligevel tildelt vor egen og – skulle det vise sig – helt fortræffelige guide i Dominique Martens – gift med Christophe.
Ecurie CMV er et familieforetagende – startet med indkøbet af Domaine du Parc for fire år siden.
Vincent er træneren, og ham der tager de daglige beslutninger, ligesom han bestemmer, hvor hestene skal starte.
Christophe er kusken, der kører løb, men også træner – og der er problemer med hestene taler brødrene om det.
Men, siger Dominique. -Det er Vincent, der er træneren, og det respekterer Christophe.
Et historisk travsted
Det er et historisk travsted, vi befinder os på.
Her trænede legendariske Leopold Verroken i sin tid, og efter ham overtog Michel Lenoir stedet.
Tilbage i 70-erne havde Verokken ladet opføre et rundt udendørs swimmingpool til hestene, men det har desværre ikke været vedligeholdt og ligger i dag uvirksomt hen.
-Vi har undersøgt, hvad det koster for at få repareret – det var meget dyrt, så vi venter lidt endnu, fortæller Dominique, der til gengæld fortæller om planerne om at opføre en ny stald til 40 ungheste!
En tredje Martens-broder, Gregory holder til i Normandiet, hvor han opdrætter og tilkøre ungheste, men mange hesteejere, vil gerne have deres heste opstaldet på Domaine du Parc, og derfor vil Martens-brødrene nu opfører denne nye stald, der ligger væk fra stalden med løbshestene.
-Det er vort næste store projekt, men alt tager tid inden arbejdet kan gå i gang. Især papirarbejdet, siger Dominique.
I dag er der plads til 110 løbsheste på stedet. Til at passe og træne dem, samt vedligeholde området er der ansat 28 personer.
Tre af dem renser udelukkende bokse. En er chauffør på hestetransporten, og en har ansvaret for vedligeholdelse af træningsbanerne og bygningerne.
Boksene er ældre og opbygget som rækkebokse over for hinanden. Alle bokse er forsynet med halvdøre eller blot en kæde, således hestene kan stikke hovedet ud for at se, hvad der foregår.
De fleste står på halm, men nogle på spåner.
Der er to træningsbaner, der begge har endnu en bane inden for sig.
En 800 meter rundbane og en 1600 meter lige-ud bane, hvor det fra 500 meter stiger 4%
Ved 800 meter-banen er der placeret et lille hus, hvor hesteejerne kan opholde sig og blive beværtet, imens de ser deres heste træne.
Inden for banerne er der 50 folde, nogle med læskur.
-Alle vore heste kommer på fold hver dag og nogle går ude døgnet rundt, hvis de trives med det, fortæller Dominique.
Udover at træne på banerne er der også mulighed for at køre en tur i den lille skov, der ligger lige op til træningscentret.
-Det er en god afveksling til træningen på banerne, fortæller Dominique, som også kan fortælle, at man har såvel skridtbånd som spa til hestene.
Fra Belgien til Frankrig
Fire år er gået efter Martens-brødrene tog beslutningen om at satse 100% på fransk travsport.
Indtil da havde de haft base i hjemlandet Belgien, hvor travsporten ikke går meget bedre end her i Danmark, og den lange transport til de franske baner tog alt for meget tid – og så blev Domaine du Parc til salg.
-Alt var meget gammelt og udslidt, da vi flyttede herned, fortæller Dominique videre.
-Det første halve år boede vi 10 personer sammen i vort hus, imens det hus Vincent og Patricia skulle bebo, blev renoveret fra ende til anden.
-Jeg siger dig, der var sovemadrasser overalt hos os, men vi klarede det!
Og sammenholdet er fortsat stort i Martens-familien, hvor de to svigerinder tager sig af kontorarbejdet, men også giver et nap med i stalden, hvis det er nødvendigt.
I dag er Martens-brødrene godt etableret i fransk travsport.
Med 43 sejre ligger Christophe Martens pt på en tredjeplads på kuskelisten efter Franck Nivard og Jean Michel Bazire, mens Vincent Martens på sejrslisten for trænere også indtager tredjepladsen med 38 sejre.
På pengelisten er han dog nede på en syvendeplads med 835.035 Euro indkørte i år.
International stald
Det er en meget international stald Martens-brødrene driver.
Winston Sisa er ikke eneste danske hest i stalden. Nyligt er Tokio Hotel Hall ankommet, og lidt dansk er da også Preben Kjærsgaards opdræt, Gitano.
Ellers er der f.eks. de italienske Olmo Holz, Romanesque, Princess Kronos, de svenske Sahara Fairytale, Shiraz Brodde, Zonguldak og tyske Chapeau.
Det er da også med udenlandske heste, at Martens-brødrene har haft deres største successer.
Det startede med Amour d’Occagnes, der vandt det hollandske Derby, og som vi året efter så vinde 4-årsløbet på Copenhagen Cup-dagen. Som ældre vandt Amour d’Occagnes bl.a. Kymi Grand Prix i Finland.
Den italienske hoppe Marielles havde også en flot international karriere og vandt bl.a Prix Helen Johansson på Prix d’Amerique-dagen og senere Gran Premio Nazioni i Milano.
Og nu skal Winston Sisa forhåbentlig blive den næste internationale stjerne, der lyser hos Martens-brødrene.
Endnu varer det et par måneder før man vil starte ENS Snapshot-sønnen i løb.
Ejer og træner og enige om, at man ikke vil forcere noget frem – og selv om Vintermeetinget ligger et stykke forude, er der ingen tvivl om, at det er det, man satser på med Winston Sisa.
Vort besøg på Domaine du Parc nærmer sig afslutning.
Vi siger pænt farvel, men for at komme ud til bilen, skal den lille port atter åbnes for os.
-Vi er nødt til at have adgangen til området hermetisk lukket, for ellers kommer der ubudne gæster. Inden vi fik lavet en komplet video-overvågning, fik vi stjålet sulkyer, fortæller Dominique på vejen ud.
-Desuden har vi også et infrarødt system, som udlæser en alarm, hvis nogen alligevel skulle være kommet ind på området.
Lågen er åbnet.
Vi siger endnu engang farvel og sætter os ind i bilen – næste mål er det store træningscenter Grosbois. Det ligger 30 minutters kørsel væk.