TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Portræt af en Europamester

af | Nyheder

Travservice.dk tegner et portræt af den nykårede Europamester for jockeyer, Kasper Foget. 

Danske travtrænere og amatører har gennem årene “hevet” ikke så få nordiske og europæiske mesterskaber hjem – ja, Birger Jørgensen har sågar været verdensmester, ligesom Bitten Jensen også har vundet det uofficielle VM for kvindelige travkuske – og nu kan vi også prale af at ha’ en Europamester blandt jockeyerne.

Navnet er selvfølgelig Kasper Foget, som i weekenden hjemførte “2018 European Championship for Apprentices” på Akbuza-banen i Rusland, hvor den 25-årige Skive-jockey vandt en enkelt af de fire afdelinger og sikrede sig den samlede sejr med i alt 41 point – blot ét point foran finske Iivari Nurminen. Andreas Geineder fra Tyskland blev nummer tre med 37 point.

-Inden sidste afdeling var jeg nummer to, fem point efter finnen og ét point foran tyskeren, så jeg vidste at det var dem jeg skulle holde lidt øje med i det sidste løb, siger Kasper Foget.

-Det var de samme 12 heste fra søndagens første løb, som vi kørte i det andet løb, men vi byttede så heste ud fra placeringen i “1. heat” – dvs. den kusk, som vandt 1. heat fik i 2. heat den hest, der var nummer sidst i 1. heat. Det kom mig til gode på førstedagen, hvor jeg blev sidst i det første løb, men i 2. afdeling fik jeg jo så den hest, der havde vundet 1. afdeling og den vandt igen.

-Den hest jeg kørte i 2. heat om søndagen, havde galoperet fra start i 1. heat, så jeg tænkte, at den nok havde lidt sparet, men selvom vi fik et godt løb i 2.-3. par udvendig, kunne den nu ikke rigtig noget og jeg blev nummer seks i 4. og sidste afdeling.

-Jeg vidste under løbet, at jeg havde tyskeren og finnen bag mig, og da jeg så at ham fra Finland galoperede i mål som sidste hest, måtte jeg lige samle linerne i én hånd for at regne på det. Jeg var som sagt fem point foran finnen inden sidste afdeling, men jeg måtte lige køre op på siden af Henriette Larsen og spørge, om hun vidste hvor mange point hollænderen, der vandt sidste afdeling, havde.

-Vi blev enige om, at han ikke kunne nå mig og så tænkte jeg: Jeg tror sgu det går – men var selvfølgelig ikke helt sikker før repræsentanterne fra U.E.T. kom over til mig og ønskede tillykke!

Masser af vodka
Efter den sidste EM-afdeling gik der lidt tid, inden Kasper Foget kunne hyldes som Europamester, og så skulle der ellers festes.

-De skulle lige ha’ afviklet et løb mere og så var også også bl.a. et showløb med ponyer, inden vi gik i gang med præmieoverrækkelsen. Det var lidt ærgerligt, at der gik så lang tid, for mange af tilskuerne var gået hjem på det tidspunkt, men det var en helt ubeskrivelig følelse at stå med EM-pokalen bagefter, smiler Kasper Foget, som også blev interviewet til russisk TV.

-Bagefter havde de arrangeret en stor fest på hotellet og russerne skal i det hele taget ha’ stor ros for et kanon arrangement. De havde sørget for en masse underholdning om aftenen med sang og dans og en tryllekunster, og så fik de også hældt noget vodka på os, men vi skulle heldigvis først med flyet hjem mandag morgen.

-Alle var i et kanon humør og det var næsten det fedeste af det hele; der var slet ingen dårlig stemning på noget som helst tidspunkt – vi kunne allesammen unde hinanden lidt succes og gav den gas til festen. Også ham fra Finland, som jeg slog med ét point, var i fint humør og vi hyggede os sammen.

Vindertider dårligere end 1.22
Kasper Foget og kæresten Josefine Jensen fik “én på opleveren” under dette års EM for Jockeyer, men sportsligt halter russerne stadig langt bagefter Vesteuropa.

-Banen på Akbuzat Racetrack, der ligger i byen Ufa, ca. 600 km øst for Moskva, var ikke specielt godt. De kunne vande banen, men ikke harve den og slæbe den op, så den var meget hård, fortæller Kasper.

Akbuzat Racetrack

-Sulkyer og seletøj var heller ikke ikke det mest topmoderne, så det var tydeligt, at de halter lidt bagefter. Det første løb jeg kørte lørdag var nærmest i en langvogn og amerikanersulkyer bruger de i hvert fald ikke. Hestene var heller ikke særlig gode. Vi hørte ganske vist ingen vindertider, men jeg tror ikke at nogle af løbene blev vundet på hurtigere end 1.22/1600 meter, og der var ingen af hestene, som kunne tåle at lave noget i sporene, så det gjaldt om at holde sig i inderbanen.

-Tribunen var egentlig flot, selvom den mindede lidt om den på Skive Stadion, men de var til gengæld gode til at lave underholdning under løbene. Der var f.eks. en stor scene inde midt på banen, hvor de hele tiden havde noget kørende – det var meget sjovt.

 

Velkomstkomite
Mandag eftermiddag var Kasper og Josefine tilbage i Skive, hvor en større “velkomstkomite” var klar med banner og lykønskninger.

-Det var helt vildt – vi har ferie i denne uge, men skulle selvfølgelig lige en tur ud på banen, hvor de havde samlet en ordentlig flok, siger Kasper Foget, der som søn af Skive-amatøren Charlotte Lohmann, så at sige er født ind i travsporten, så det kommer næppe som den store overraskelse, at “Tot” (Kaspers kælenavn) også har valgt travsporten som sin levevej, selvom han oprindeligt havde andre planer.

-Efter handelsskolen havde jeg brug for et sabbatår og fik arbejde hos Jeppe Juel, men jeg blev hængende i 2½ år og nu har jeg altså foreløbig været i 1½ år hos Team Friis, smiler Kasper Foget.

-Men jeg har nu egentlig altid været bidt af en gal travhest. Min mormor var søster til Steen og Per Juul og vi er altid kommet meget oppe hos Per og “Muddi” (Per Juuls hustru, red.). Når Mor var til trav, skulle jeg altid med rundt på banerne, mens min søster blev passet hos Farmor.

I dag er Kasper Foget ansat hos Team Friis (John og Morten Friis) i Skive, hvor han foreløbig har været i 1½ år – og her bliver han nok lidt endnu.

-Jeg er meget glad for at være hos John og Morten. Jeg får lov til at køre en masse heste, og i og med at man er på banen til daglig, får man også en masse kontakter – det er helt perfekt, synes jeg.

-Jeg har egentlig ikke de vilde planer her og nu. Jeg har tit truet med at jeg vil prøve at komme til Sverige, men om det bli’r til noget, ved jeg ikke. I vinters var jeg en tur i USA, hvor jeg mest var hos Paul Kelley, men også hos et par andre trænere. Rejsen blev delvis betalt af det rejselegat jeg fik i “Sigter mod Stjernerne” og Rene Sejthen hjalp mig med at komme i gang derovre – det var en stor oplevelse.

-Nu går jeg og spekulerer lidt på hvad det næste skal være, men det er ikke noget jeg stresser over. Jeg har også en lille drøm om at blive træner på et tidspunkt, men det er ikke aktuelt lige nu – jeg skal først ha’ gjort noget for mig selv først.

-Når man ser på folk som Marc Bæk Nielsen og Jeppe Rask, der har fået fin succes, trækker det selvfølgelig mht. at blive træner, men jeg ved også hvor meget arbejde der ligger i det, så det må vente lidt.

Kasper Foget er den første dansker, som har vundet EM for Jockeyer, der har været afviklet siden 1986. Blandt de tidligere vindere finder man kendte navne som Erik Adielsson, Hugo Langeweg Jr, Michael Nimczyk, Johan Untersteiner og Marius Høitomt.