TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Politisk velvilje over for Hestesporten

af | Nyheder

I en artikel som den tidligere redaktør og medarbejder ved Væddeløbsbladet, Claus Bossow har lavet for Billund Trav giver de to Folketingsmedlemmer, Ani Mathiesen, Venstre og Troels Ravn, Socialdemokratiet udtryk for velvilje til at sikre en overdragelse af Dantoto til Hestesporten samt at være med til at finde en økonomisk mellemfinansiering.

– Slip hestene fri

Af Claus Bossow

Dansk hestevæddeløbssport er trængt for tiden. Den udløsende årsag til problematikken var vedtagelsen af den såkaldte Idrætsaftale tilbage i efteråret 2014 omkring en ny og anderledes fordeling af de såkaldte tips- og lottomidler.

Aftalen indebar en gradvis beskæring af tilskuddet til hestesporten på op mod en tredjedel, hvilket på sigt givet vil betyde lukninger af væddeløbsbaner flere steder i landet – og konkret har Billund Trav og Nykøbing Falster Væddeløbsbane været nævnt.

På den baggrund har hestesportens delegerede været flittige gæster på Christiansborg over de seneste uger, og også over for politikerne er sportens udfordringer er for alvor kommet på dagsordenen.

TRoels Ravn (Socialdemokratiet)

TRoels Ravn (Socialdemokratiet)

”Det er vigtigt, at sportens problematikker nu er kommet frem, og at der overordnet ser ud til, at der er politisk vilje til at løse de problematikker,” lyder det fra Troels Ravn, der er socialdemokratisk folketingsmedlem og valgt i Sydjyllands Storkreds.

”Der er nok ingen tvivl om, at flere har sovet lidt i timen, og det gælder nok både for hestesportens egne, men også dele af de folkevalgte. Jeg tror ikke, at Idrætsaftalens konsekvenser for hestesporten var gået helt op for mange af os politikere, men det er nu blevet lavet om.”

Troels Ravns kollega Anni Matthiesen, der for Venstre ligeledes er valgt i Sydjyllands Storkreds, vurderer, at Idrætsaftalen trods den meget usikre fremtid for hestesporten førte noget godt med sig.

”Forhandlingerne forud for Idrætsaftalens vedtagelse havde jo stået på gennem længere tid, og overordnet set var vi i Venstre ganske tilfreds med aftalen. Det kan virke lidt underligt for de involverede, men jeg mener faktisk, at vi landede på et fornuftigt sted med en såkaldt trappemodel, hvor tilskuddet gradvist trappes ned. Det gav hestesporten mulighed for at gennemgå sin egen organisation og derigennem finde frem til nogle effektiviseringer, og det har den netop udsendte rapport jo også vist,” forklarer Anni Mathiessen.

Anni Matthiesen henviser til en rapport for sportens fremtidsmuligheder, som Dansk Hestevæddeløb har udfærdiget og som forrige uge blev forelagt både Skatteudvalget og Kulturudvalget.

Stedbarnet skal stå på egne ben

Det springende og helt afgørende punkt i den nævnte rapport er, at hestesportens spilleselskab Dantoto kan løsrives fra Danske Spil, og her er visionen, at der etableres et fælles nordisk selskab for spil på heste. Indledningsvist vil Dantoto være lillebror i forhold til det norske Rikstoto og ikke mindst det store svenske ATG, men det danske spilleselskab har været vant til den rolle.

”Man kan vel sige, at Dantoto har været en form for stedbarn under Danske Spil, hvor der ikke er givet den opmærksomhed, som sporten og spillet er berettiget til. Sportens overlevelse hænger helt og aldeles sammen med spillet, og der er helt sikkert et meget stort potentiale at hente dér,” lyder fra videre fra Troels Ravn.

Anni Mathiesen (Venstre)

Anni Mathiesen (Venstre)

”Jeg er overbevist om, at spil på heste kan organiseres på en måde, som på sigt betyder helt andre vilkår for sporten. I forhold til lovgivningen og en løsrivelse fra Danske Spil skal emnet på finansministeriets bord, men det burde ikke betyde noget i processen.”

Anni Matthiesen støtter Troels Ravns tanker om mulighederne for sporten med afsæt i et nordisk spilleselskab.

”Jeg er meget enig i rapportens scenarier, og jeg tror på mulighederne for at lave en bredt politisk aftale om hestesportens frigørelse fra Danske Spil. Holder prognoserne i rapporten omkring stigningern i omsætningen på spillesiden, så kan det blive ren win-win for sporten og for staten. Hestesporten bliver selvfinansieret, vi kan bruge tips- og lottomidlerne til andre formål, og så øges skatteindtægterne via mere spil på heste. Så der er vel ikke så meget andet at sige end slip hestene fri,” mener Anni Matthiesen.

Fødselshjælp er nødvendig

Det er altså samlet set positive røster i spil for at skabe betingelserne for hestesportens overlevelse og udvikling. Imidlertid ligger det fælles nordiske spilleselskab ikke lige om hjørnet, og derfor vurderer sportens egne folk, at der kan blive brug for ekstra ressourcer i en overgangsperiode.

”Sporten ønsker sig en form for mellemfinansiering, og det skal der findes en løsning på. Hestesporten taler selv om 5-7 år, inden selvfinansieringen er på plads, men tænk på, hvor hurtigt man fik lavet en grundig og gennemarbejdet rapport, så mon ikke den proces også kan speedes lidt op,” spørger Anni Matthiesen.

”Desuden har hestesporten stadig selv penge på kistebunden via Hestesportens Finansieringsfond (HFF), så der kan vel blive tale om lidt hjælp til selvhjælp.”

Troels Ravn har også blikket rettet lidt mod HFF, men erkender, at en form for støtte i en overgangsfase vil være nødvendig.

”Der er blevet valgt en helt ny bestyrelse i HFF. Jeg ved ikke, om det konkret ændrer noget, men min fornemmelse er da, at der blæser lidt nye vinde dér også. Men det bliver helt afgørende, at hestesporten til stadighed vil være bredt funderet i forhold til de antallet af baner m.m. Det nytter ikke at lukke baner, for så bliver den samlede vare mindre attraktiv, og så kan sporten ende i en dødsspiral.”

”Vi må som politikere være med til at sikre en form for fødselshjælp, der gør, at en kultur som faktisk har en stor del af sit virke i de såkaldte landdistrikter ikke bare forsvinder. Det handler om arbejdspladser, talentudvikling og meget mere, og så skal man heller ikke underkende, at hestesporten og landets væddeløbsbaner rent faktisk også har en social dimension,” vurderer Troels Ravn.

Begge de folkevalgte ser naturligvis også den samlede situation med lokale briller, og enigheden er også stor i relation til Billund Trav specifikt.

”Billund-banen har stor betydning for lokalområdet både i forhold til turister og arbejdspladser, så jeg vil naturligvis gå positivt ind i kampen for sportens og for Billund Travs overlevelse,” slutter Anni Matthiesen.