I Norge kan en netop afsagt dom få alvorlige konsekvenser for travsporten – ja, der tale som at op mod 80% af landets professionelle travtrænere kan gå konkurs, hvis dommen ikke ændres ved en højere instans. Herhjemme er der godt nyt for opdrætterne – og så har vi et forslag til at ændre betingelserne får kåring af Årets Hest.
Den norske travtræner og – kusk, Åsbjørn Tengsareid er netop blevet dømt skyldig i en sag, der kan blive katastrofal for norsk travsport.
Det drejer sig om beregning af moms af såvel præmier som forspænding, hvad der ikke er praksis for at opkræve i Norge.
Skattevæsnet i Tengsareids kommune mente, at der skulle betales moms og præsenterede ham for et krav, som træneren med støtte fra Det Norske Travselskap nægtede at betale.
Sagen gik til Byretten og i førsteomgang fik Tengsareid medhold!
Skattevæsnet appellerede imidlertid dommen til Lagmannsretten, der svarer til vor Landsret, og her er netop afgivet en dom, som går Tengsareid imod.
Denne dom kan appelleres til den norske Højesteret og bliver det med temmelig stor sandsynlighed også.
Men står dommen ved magt, kan den få katastrofale følger for mange af de 180 professionelle trænere og kuske, der er i Norge, og som har faktureret de nævnte tjenester uden moms.
Tengsareid er dømt til at skulle betale moms af sine tjenester siden 2014, og man har beregnet at det samlede momsbeløb for den norske trænerstand, der i givet fald skal efterbetales, er på over 21 millioner kroner!!
I en kommentar til dommen skriver Det Norske Travselskap bl.a.
Det Norske Travselskap er grundlæggende uenig i dommen, der er et alvorligt anslag mod hestesportens fremtid, hvis den bliver gældende. Dommen vil skade økonomien for trænere, kuske og ejere og yderligere svække det økonomiske grundlag for norsk hestesport, der omfatter 16.500 årsværk
Dette kan norsk hestesport ikke leve med, og vi forventer, at de politiske myndigheder griber ind, hvis dommen bliver gældende.
Videre hedder det:
Når mere end 80% af trænerne driver deres virksomhed som personlige selskaber, er det let at forstå at en efterbetaling af 21.815.649 kroner for denne gruppe, hvoraf de fleste er lavtlønnede, hurtigt vil udløse en bølge af konkurser med tragiske følger.
Den norske dom har ingen betydning for dansk hestevæddeløb – vi har herhjemme altid opkrævet moms af de nævnte tjenester og de kan i dag modregnes, hvis hesteejeren er moms registreret.
Indfør nu den 10% regel!
I dag fik vi meddelelsen om, at opdrættere, der har haft vindende afkom i udlandet og som er inden for aldersgrænsen 2-6 år, modtager 8,92% i opdrætterpræmier for 2017.
Der er en samlet beløb på 950.000 kroner til fordeling, og det betyder at ved at finde 100.000 kroner på budgettet så kan dansk hestevæddeløb let indføre en regel om, at der fast udbetales 10% i opdrætterpræmier af beløb vundet i udlandet!
Der er snart ordinær generalforsamling i Dansk Travsports Centralforbund, så det kan sagtens nå at komme på dagsordenen – og så har danske opdrættere noget at se frem til!
Og det kan måske for nogen til at registrere deres afkom som danske i stedet for svenske eller norske!
Årets Hest
Der er lang tid til, at valget om Årets Hest i dansk travsport skal foretages, men derfor er det ikke for tidligt at tænke på, om statutterne for valget er de rigtige.
I fjor var Bandit Brick med sine 14 sejre i 15 starter henover hele året et klart emne til titlen, Årets Hest, men den var ikke valgbar, fordi den er svenskfødt!
Efter min mening burde Bandit Brick og andre udenlandske heste, der har været i såvel dansk eje som i træning og som har sat deres store præg på sæsonen, kunne være med i betragtningerne, når Årets Hest skal udpeges.
Hestevæddeløbssporten er i dag ret så international – og det bør man tage højde for, når Årets Hest skal kåres.
Og udenlandske resultater bør også kunne tælles med for en danskejet/trænet hest.
Christian Eriksen er således blevet kåret som Årets Danske Fodboldspiller fire gange, mens han har spillet i hhv. Ajax i Holland og derefter hos Tottenham i England.