DTC er trådt i karakter i forbindelse med Herpes Virus-udbruddet – stor løbsdag på Vincennes – og hvorfor hedder nogle heste Xxxx Frisco?
Dansk Travsports Centralforbund er virkelig trådt i karakter i denne weekend, hvor man har udstedt forholdsregler for landets væddeløbsbaner med anledning i den epidemi, der for øjeblikket findes på Fyn og i Sydjylland med Herpes Virus1.
Med øjeblikket virkning er der indført adgangsforbud til væddeløbstaldene for alle undtagen trænere, kuske og staldpersonale.
Det betyder at hverken hesteejere, journalister eller øvrige interesserede kan komme i staldene.
Sådan må det være, selv om det for nogen kan være svært at se logikken i, at man ikke som hesteejer kan besøge sin hest, som måske er den eneste man har kontakt med.
Men andre har måske en bredere kontakt, og derfor er det rimeligt at indføre denne forholdsregel for personer, der ikke er fysisk nødvendige for at en hest kan deltage i et væddeløb.
Det gælder om at holde denne Herpes Virus1 ude fra de danske travstalde, og det kan kun ske ved en fælles indsats.
I næste uge har vi vores største internationale løbsdag, Copenhagen Cup og det ville være særdeles uheldig, hvis det skulle gå så galt, at den må aflyses på grund af udbruddet af Herpes Virus.
Ifølge den redegørelse som SEGES har udsendt smitter Herpes Virus på følgende måde:
Herpesvirus 1 forårsager feber, luftvejslidelser, lammelser og eventuelt abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. 2 uger kan der tilstøde lammelser.
Herpesvirus 1 smitter primært som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste osv. Der kan også forekomme smitte fra andre legemsvæsker.
Herpes Virus kan ikke smitte til mennesker – således at forstå at man bliver ramt af viraene, men mennesket kan være smittebærer jvf. ovenstående fra SEGES.
Frankrig?
I Frankrig er det storløbsdag på Vincennes.
Criterium des 4 Ans – det franske travderby – er hovedbegivenheden med en samlet præmiesum på 240.000 Euro med 108.000 Euro til vinderen.
Distancen er 2850 meter og årgangens hidtil mest vindende hest, hoppen Erminig d’Oliverie (Scipion du Goutier) med Franck Nivard er løbets favorit.
Jeg tror dog, at den får meget besvær med at slå Earl Simon (Prodigious) med Franck Ouvrie, der er blevet ført forsigtigt frem af Stald Ritas franske træner Jarmo Niskanen.
Mens Erminig d’Oliverie har startet 22 gange, så har Earl Simon blot startet 8 gange og har vundet 6 sejre.
At han ikke har vundet 7 sejre skyldtes, at i næstsidste start, fik han aldrig angrebsplads før det var for sent, og så vandt Ever Pride foran Earl Simon.
Til gengæld vandt Earl Simon den sidste forprøve til Criterium, Prix Gaston Brunet legende let i 1.12.8/2850 m!
Hurtigklassen mødes i Prix Kerjaques over 2700 meter volte og doteret med 120.000 Euro.
Løbet tegner til et opgør mellem Belina Josselyn (Love You) med Jean Michel Bazire, der igen starter den uden sko, Bird Parker (Ready Cash) med Jean Philippe Monclin samt Traders (Ready Cash) med Yoann Lebourgeois.
Frisco
Fredag aften vandt Benton Frisco på Jydsk Væddeløbsbane sin femte sejr i otte forsøg i år. Det fik mig til at mindes, at i gamle dage, var der mange flere heste, der hed noget med ”Frisco” – og hvorfor egentlig?
Jeg nedsatte mig selv som udvalg for at undersøge det nærmere.
Gennem tiden har vi været kendt med amerikanske stutteri-navne som Hanover, Lobell og fra gammel tid Calumet. Der var været Axworthy og the Great-heste – og også Frisco-heste.
Benton Friscos opdrætter og ejer B. D. Christiansen har valgt at føre Frisco-navnet videre gennem sit opdræt – moderen til Benton Frisco hedder Madigan Frisco og hun har fra 2015 en hoppe, Diaz Frisco, der kan bære Frisco-navnet videre.
Men lad os prøve at følge Benton Friscos moderlinje tilbage – og så får vi svaret på Frisco-navnet:
Madigan Frisco – født 2004
Thea Frisco – født 1991
Hawaii Frisco – født 1981
Lis Frisco – født 1965
Tatty Frisco – født 1953
Men nu må vi over på fadersiden for at følge Frisco-navnet, og fader til Tatty Frisco var en af datidens gode avlshingste Ax Frisco (også kendt som morfader til Tarok)
Ax Frisco var en dansk indlænder, der havde Captain Axworthy som fader og den ligeledes amerikanske hoppe Lucy Frisco som moder.
Lucy Frisco havde San Francisco som fader – den var opkaldt efter byen af sammen navn og som ofte er omtalt som kun ”Frisco”.
Denne populære omtale af byen San Francisco har givet haft indflydelse på, at mange afkom efter travhingsten San Francisco fik efternavnet – ”Frisco”
San Francisco var i øvrigt født i 1904!
Ja, det var mit bud på, hvorfor Benton Frisco har sit efternavn!