Hvad skal der til, for at DU der indregistrerer dit travføl i andet land end Danmark? Det har vi spurgt en opdrætter, Bo Jondahl om.
Mindst en fjerdedel af de travføl, der  årligt fødes i Danmark, bliver ikke indregistreret i Dansk Travsports Centralforbund, men i stedet i enten Sverige, Norge eller Tyskland.
Det viser en undersøgelse, som travservice har foretaget.
Udsigten til flere opdrætterpræmier og højere salgspris for afkommet er afgørende faktorer for de opdrættere, der udnytter muligheden for at kunne indregistrere travføl i andres landes forbund.
En af de opdrættere, der gennem flere år har benyttet sig af denne mulighed, er Bo Jondahl fra Jondahls Hestestutteri Herfølge på Sjælland.
I år har han ganske vist blot fået tre føl, men de bliver alle indregistreret i Sverige.
Men hvad skal der til for at Jondahl udelukkende vil lave danske afkom?
-Der er fire punkter, som jeg ønsker ændret og som hvis de blev gennemført ville betyde, at jeg så ville lave mine føl danske, siger Bo Jondahl.
- Der skal udbetales opdrætterpræmier for alle heste mellem 2-12 år. I dag er det kun for heste mellem 2-6 år.
Nu vil mange måske sige, at det er for, at jeg har Slide so Easy, der fortsat klarer sig godt og er 9 år gammel, men det har ikke noget med det at gøre. Jeg har altid haft den opfattelse, og jeg syntes, det var forkert, da man for efterhånden nogle år siden, ændrede udbetalingen af opdrætterpræmier til kun at omfatte heste mellem 2-6 år og ydermere give 20% til hopperne! Det var et kæmpe selvmål!
- Der skal flere penge i de store Hoppeløb.
Det kan ikke være rigtigt, at der skal være så stor forskel på præmiesummerne i f.eks. Dansk Trav Derby og Dansk Hoppe Derby. Hopperne skal naturligvis have lige så meget at køre om – og det vil samtidig øge interessen for at erhverve hopper.
- Fast procent i opdrætterpræmier af løbspræmier vundet af danske heste i udlandet.
Det skal være, sådan at vi opdrættere ved, hvad vi kan regne med at få, når vi har opdræt, der vinder præmier i udlandet. Ikke som det er nu, hvor procenten svinger fra år til år. Det må være muligt at fastsætte en fast procentsats.
- Væk med unghestesatsningen og læg pengene oveni præmierne.
Hvad er Unghestehestesatsningen. Jeg har forgæves ledt efter betingelserne på DTCs hjemmeside, uden at kunne finde dem. Kun ved at søge på travservice fandt jeg ud af, hvad det var. Det drejer sig om at få 12.000 kroner pr hest efter anden start. Jeg tror ikke, der er nogen der køber en travhest med det i baghovedet. Det gavner kun den lille amatør med egen hest, som han selv fører frem. Nej, læg de 2-3 millioner kroner oveni præmiebudgetterne til vore storløb som man har gjort inden for galopsporten. Det har givet en positiv effekt på priserne på galoppens auktion, for det er store præmier i de klassiske løb hesteejerne går efter!
Dansk Travsports Centralforbund har registreret 358 travføl født i 2017 – og det er laveste antal i nyere tid.