TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

John Friis, 60 år

af | 19. sep 2014 | Nyheder

Træner John Friis, Skive fylder i dag 60 år. I 33 år har han været tilknyttet Skive Trav som professionel træner, og har udover sine løbsresultater gennem årene sat sit præg på travsporten som fader til Dansk Hestevæddeløbs direktør, Henrik Friis samt til Morten Friis, som John i dag driver stalden i Skive sammen med samt Peter, der følger travsporten på nært hold.JohnFriis

John Friis var lidt svær at træffe her fredag formiddag.

Nå, tænkte jeg. Han har nok stalden fuld af gratulanter, og kan ikke finde telefonen blandt gaver og blomster.

I anden anledning skal jeg tale med Christian Lindhardt.

– Ja, jeg har lige set på facebook, at John Friis har fødselsdag i dag, men jeg lå da og trænede heste med ham er til formiddag, og da sagde han ikke noget, siger Christian Lindhardt.

Jeg prøver at ringe til John Friis igen.

– Hej det er John.

– Hej John. Karsten Bønsdorf her og Hjertelig Tillykke med din fødselsdag!

– Jow tak.

– Men jeg hører du ligger og træner heste. Har du ikke markeret dagen fra morgenstunden. Det er da meget almindelig at gøre – i hvert fald på den her side af Lillebæltsbroen.

– Nej, det er jo bare et tal, og vi har heste at træne, så det går jeg såmænd ikke så meget op i!

Men senere i samtalen kommer det alligevel frem, at i morgen aften holder John Friis en stor fest for familie, venner og naboer – så 60-årsdagen bliver behørigt markeret.

John Friis startede inden for travsporten som 15-årig stalddreng hos Viktor Borregaard, og interessant nok i lige nøjagtig den stald han har haft gennem hele sin tid som træner.

John har været meget Skive-tro, men var dog i to år ansat hos Hans Andersen på Charlottenlund Travbane. Her er vi i begyndelsen af 70-erne.

Han kommer tilbage til Skive, fordi han skal være soldat- slipper med civilforsvaret – 9 måneder – og begynder hos Karsten Andersen, og da Steen Juul efter nogen tid har fået en stald op at stå, flytter John derover.

– Jeg var der sammen med Lars Lykke og jeg tror, at det var i 1976, at Steen Juul første gang fik over 100 sejre til stalden. Da var vi ret stolte, siger John Friis.

Steen Juul havde overtaget Viktor Borregaards stald – som John Friis altså overtog senere.

 

John Friis  med Clæsar, som han vandt sin første sejr som selvstænding med. Det første år som selvstændig bkev John Friis nr 3 efter Steen Juul og Karsten Andersen. Fra Travsporten 81/82

John Friis med Clæsar, som han vandt sin første sejr som selvstændig med. Det første år som selvstændig blev John Friis nr 3 efter Steen Juul og Karsten Andersen. Fra Travsporten 81/82

– Ja, jeg kender den staldgang ud og ind – har fejet den nogen gange gennem tiden, siger John med et smil.

Den 1. maj 1981 nedsætter John Friis sig som selvstændig træner efter opfordring af banens daværende direktør Poul Mørk.

Siden da har John Friis drevet en velfungerende træningstald – i de senere år sammen med sønnen Morten.

– Min klart største sejr har Grand Circle Championatet med Kandis her på Skive Trav været, mindes John.

Ja, netop John og hopperne er gået godt i spænd. Og Kandis har han nu lejet som følhoppe og har desuden en anden af de hopper han havde succes med i løbene, Farola også som følhoppe.

Farola’s to første afkom har stor succes i Norge.

6 årige Rafolo (Love You) har foreløbig tjent 727.000 NOK i år og 4-årige Turboline (Quatre Juillett) lige over 200.000 NOK:

–  Farolo har en dejlig åring efter ENS Snapshot, som jeg skal i gang med nu, og så er hun i fol ved Our Love, som står hos Leif Olsen. Jeg synes, at den har en meget spændende afstamning, siger John Friis.

Ved siden af jobbet som travtræner har John Friis sammen med hustruen Gerda være Plejefamilie gennem 16 år, og faktisk har han og Gerda lige været på to dages kursus omkring hjemmepleje, onsdag og torsdag.

– Vi har to piger fast boende, og så er vi aflastningsfamilie for yderligere to børn. Det er særdeles interessant, og det er noget, som vi begge nyder at kunne gøre, siger John Friis.

Friis-klanens overhoved fylder altså 60 år i dag – markerer det i morgen, og herfra skal der endnu engang lyde- TILLYKKE JOHN.