TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

En tvivlsom kusk gør status

af | Nyheder

Henrik Lønborg vandt for nylig – endnu engang – sejr nummer 3.000 og kan se tilbage på en stor karriere med masser af storløbssejre.

Hans far – Vagn “Futter” Lønborg – rådede ham i sin tid til ikke at blive professionel travtræner, men “knægten” ville ikke lytte og det kan dansk travsport kun være glad for.

Henrik Lønborg har således forlængst slået sit navn fast med syvtommersøm og som træner og ikke mindst kusk/catchdriver har “Mads” vundet stort set alt i dansk travsport, heriblandt Derby og Kriterium med Wee Hjordal, Dansk Opdrætningsløb med Antonio V, Mesterskab for Danmark med Rudolf Le Ann, Dansk Hoppe Kriterium med Frisbee, Dansk Hoppe Derby med Alfa GT, Jydsk 3-årings Grand Prix med Prince Country, Jydsk 4-årings Grand Prix med Ove Hust osv. osv.

Nåja, og så skal vi da heller ikke glemme sejren i Sweden Cup med Rudolf Le Ann, som Henrik ikke overraskende betegner som en af sine allerstørste sejre.

-Det var en stor oplevelse og jeg husker især en sjov lille episode fra dengang. Solvalla havde lavet et tipsark med tips fra nogle staldfolk og der stod bl.a. at Rudolf Le Ann var en fin hest, men at Henrik Lønborg var en tvivlsom kusk! Det tror jeg de ændrede mening om efter løbet, siger Henrik.

På hjemmebanen har Henrik Lønborg altid stået lidt i skyggen af Birger Jørgensen, men det er alligevel blevet til to trænerchampionater (1990 og ’91) og fredag den 19. juni på hjemmebanen vandt han altså med hesten Daisy D sin sejr nummer 3.000.

-Jeg er nu ret sikker på, at jeg har vundet flere løb, bl.a. fordi sejre i udlandet ikke tæller med, så det var anden gang jeg vandt nummer 3.000, men det er jo lige meget og jeg er da lidt stolt over, at der kun er to kuske i dansk travsport (Birger Jørgensen og Steen Juul), som har vundet flere løb end mig, smiler Henrik.

-Da jeg startede som træner var mit mål at blive den bedste; det lykkedes så ikke, men det er da gået meget godt alligevel.

Henrik Lønborg vinder sin sejr nummer 3.000. Foto: Ole Hindby

Savner det sociale
Henrik Lønborg kan se tilbage på en stor karriere, men meget har ændret sig siden han startede som selvstændig på Jydsk Væddeløbsbane i 1984.

-Det er helt andre omstændigheder i dag. For det første træner vi væsentlig hårdere end dengang og for det andet har vi næsten allesammen hestene ude omkring på gårdene. Der er ikke det samme miljø på banerne som dengang; det var meget mere socialt og man gik rundt og snakkede i staldene både efter træningen og efter løbsdagene – det savner lidt jeg lidt i dag, hvor vi reelt kun ser hinanden når der er løb, siger Henrik Lønborg, som sammen med hustruen Heidi bor i sit barndomshjem i Herskind, ca. 20 km øst for Jydsk Væddeløbsbane.

-Da jeg startede som træner flyttede vi ud hos mine svigerforældre i Tebstrup – den ejendom, som Michael har i dag – men da min far stoppede som træner i 1991, overtog vi gården her.

Henrik Lønborg har i øvrigt givet det samme råd videre til SIN søn, Michael Lønborg, som han selv fik fra sin far: Lad vær med at satse 100 % på travsporten og få dig under alle omstændigheder en uddannelse, som du kan falde tilbage på.

-Jeg sagde også til ham, at han skulle prøve at være hos fem forskellige trænere inden han startede for sig selv, men det lyttede han heller ikke efter. Det blev kun til to – mig og Hans Adielsson, men Adielsson udgør det måske for fire! griner Henrik. som ikke ser det som noget problem, at far og søn er trænere på den samme bane.

-Jeg tror at det gør os begge to til bedre trænere. Eneste “ulempe” er, at når vi har fri, så snakker vi om de forskellige problemer med vores heste, men Michael skor jo også mine heste, så vi har også et samarbejde.

-Det fungerer fint nok, men det er til gengæld godt, at vi har hver vores forretning, da vi hver især har vores egne idéer omkring træning m.m.

Encore Cloc. Foto Burt Seeger

Encore Cloc i Top 5
Medio juli 2020 tæller Henrik Lønborgs stald 19 heste, heriblandt tre 2-åringer og seks 3-åringer, hvoraf halvdelen har startet.

-Det er svært at få nye heste, men jeg har en nogenlunde fornuftig stald med flere gode ungheste, siger Henrik.

-2-åringerne træner omkring 1.30, men skal ikke starte før senere på året. Det er håbløst mod de allerbedste på denne her årstid og det skal de ikke matches efter, så de kommer først ud når “stormen har lagt sig” og det går knapt så stærkt.

-Blandt 3-åringerne har Arm Bri (SE)(ENS Snapshot) gjort det fint hidtil med tre sejre i træk, men som svenskregistreret er det lidt svært at finde løb til den. Livi Pasadena (SE)(Broadway Hall) er også svensk og det er et par heste, vi har lidt forhåbninger til, men der er jo et spring op til de bedste svenske heste i årgangen.

-Jeg har næsten altid været heldig at ha’ lidt til årgangsløbene og i år er det Encore Cloc (Great Challenger), som er en tophest, der starter næste gang søndag på Axevalla. Det er jo en rigtig hård årgang, men det var vores forhåbning at han kunne tage skridtet op og være blandt de tre-fem bedste i årgangen, og det synes jeg han har gjort. Derbyprøver bliver næste opgave i Danmark.

-Det gør det også med Endless Dream (Make It Happen), der desværre var syg i Consolationsløbet i Århus, hvor han var træt ind på lige bane. Det var ærgerligt, men han kommer igen i løbet af de næste tre uger.

Fire følhopper
Heidi og Henrik Lønborg har gården i Herskind med Destiny (Explosive Matter) som den sidstankomne, som Travservice.dk kunne fortælle om forleden. Hun skal dog først bedækkes til næste år.

Destiny efter sejren i Jydsk 3-årings Hoppe Grand Prix. Foto: Ole Hindby

De tre øvrige hopper er:

Nanny Fine (Gill’s Victory) – mor til bl.a. Destiny – som er i fol v/Googoo Gaagaa.

-Nanny Fine er også mor til Futter (Broad Bahn), der skuffer lidt. Han har en stor aktion, som han ikke kan styre endnu. Hun har også 1-årige Heart of Steel (S J’s Caviar), der er solgt til min sponsor, fortæller Henrik.

Polly Langkjær (Rockaroundtheclock) – mor til bl.a. Endless Dream – er bedækket med A Delicious One, men ikke konstateret drægtig.

-Det er sådan lidt “hjemmestrik”. Jeg var rigtig glad for A Delicious One og synes det kunne være sjovt at få et afkom efter ham.

Tail Lights (From Above) er bedækket med Nuncio, men heller ikke konstateret drægtig endnu.

-Hun har en 2-åring, Great Lights (hp. e. Great Challenger), der viser rigtig god fart, men den kan ikke rigtig holde sammen på det endnu.

Savner tilskuerne
Som alle andre i dansk travsport er Henrik Lønborg glad for, at vi endelig er på vej ud af Corona-krisen, der har kostet sporten mange penge.

-Vi har jo haft hestene vi skulle træne, men når nogle af hesteejerne begyndte at tale om at flytte hestene til Sverige for at starte. Derfor begyndte vi selv at tage derover for at starte, men man begyndte da at spekulere lidt over, om forretningen kunne bestå i fremtiden, siger Henrik Lønborg.

-Nu er vi ved at være kommet over på den anden side og der er lys for enden af tunnelen, men det er synd, at folk ikke kan komme ud og se væddeløb i samme omfang som normalt. Det er jo heller ikke sjovt for os andre med så få tilskuere – en stor del af det er jo stemningen på lægterne under løbene.