TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

“Jeg synes jo det er s…sjovt”

af | Nyheder

Efter mange år i udlandet har fhv. Lunden-træner Flemming Nielsen igen fået lyst til at træne sine egne heste og har for nylig købt gård på Stevns – og nu er sejrene også begyndt at komme.

Historien om Flemming Nielsen minder lidt om historien om den gamle cirkushest, der vrinsker når den mærker duften af savsmuld i næseborene.

Flemming Nielsen

Næsten 30 år efter han lukkede stalddøren på Charlottenlund Travbane har 62-årige Flemming Nielsen således igen ”fået jord under neglene” som gårdejer i nærheden af Rødvig på Stevns, hvor familiens seks travheste er opstaldet.

-Ja, gårdejer er måske så meget sagt; vi har købt en nedlagt frugtplantage, hvor jeg har lavet en stald i den ene af bygningerne, fortæller Flemming Nielsen, som i år har vundet tre løb (to med Cato Mosebo og et enkelt med Thor Mosebo) og taget fire andenpladser i 14 starter med sine egne heste.

-Vi har nået en alder, hvor mange af vores venner sælger deres huse og køber lejlighed, mens vi er gået den modsatte vej. ”Hold da op, hvor er der meget arbejde” siger de – men jeg synes jo det er skidesjovt og går og hygger mig med hestene.

-Jeg er ikke afhængig af at hestene vinder de store præmier, men vil bare ha’ det sjovt og er glad for at hestene fungerer. Jeg har stor fornøjelse af at vinde et amatørløb på Lunden og har pt. heller ikke hestene til at  at deltage i de store løb.

Flemming Nielsen har haft amatørlicens siden 2011, men har kun kørt forholdsvis få løb indtil i år, hvor han den 28. oktober på Nykøbing F. Trav med Cato Mosebo vandt sin første sejr i næsten 30 år.

Udstationeret i otte år
Livet på ejendommen på Stevns står i stærk kontrast til Flemming Nielsens arbejdsliv, hvor han de sidste 22 år har været ansat i FLSmidth-koncernen med hovedkvarter i Valby. Her har han i dag har sin daglige arbejdsplads, men i mange år var Flemming udstationeret i udlandet.

-Jeg arbejdede først fire år som procurement manager i Libyen og sidenhen et par år som site manager i Ækvatorialguinea i Vestafrika, hvor jeg var FLSmidth’s repræsentant i forbindelse med opførelsen af en cementfabrik, siger Flemming, som vendte hjem til Danmark i oktober 2017.

-Det har været en spændende tid med masser af udfordringer, men nu har vi efterhånden fået børnebørn og det har helt klart været medvirkende til, at vi syntes, det var på tide at komme hjem.

-Mens jeg har været udstationeret, har jeg haft nogle heste i træning hos Thomas Fischer, men mine indtægter er ikke de samme som da jeg var ude, så enten skulle jeg skære ned eller begynde at gøre lidt ved det selv.

-Vi havde et rækkehus i Gundsømagle, men der var jo ikke plads til hestene og så fandt vi altså den her lille ejendom nede ved Rødvig og det har vi ikke fortrudt, selvom der ikke længere er tid hverken at spille golf eller være fodboldtræner, som jeg ellers har været i mange år. Jeg går jo stadig på arbejde og hestene og gården  tager al min fritid.

-Jeg har som sagt selv bygget en stald, men låner naboens træningsbane på 900 meter og så bruger jeg ellers Skovbo-banen.

Privattræner i Norge
Flemming Nielsen kom i sin tid ind i travsporten ved lidt af et tilfælde.

-Vi boede på en gård på Sydsjælland og en dag syntes min far, at vi skulle til trav på Nykøbing F-banen, fortæller Flemming.

-Jeg var dernede sammen med min far og mine brødre og blev med det samme interesseret, men der gik lidt tid inden jeg begyndte at arbejde inden for travet.

-På et tidspunkt søgte Walther Kaiser-Hansen en staldmand på Digelsgård ved Fredensborg og ham startede jeg hos som 17-årig i 1973. Jeg var hos Walther et par år og fik så chancen for at komme til Norge som privattræner!

-Baggrunden var den, at Folmer Jensen, som jeg kendte fra min tid hos Walther, lige var stoppet på Stutteri Roland i Fredensborg og havde fået job hos den norske entreprenør Gunnar Leiren, der havde både trav- og galopheste. Folmer skulle træne galophestene, men de kunne godt bruge en til at træne travhestene og det syntes jeg lød rigtig spændende.

-Hestene havde ikke vundet løb i et par år, så vi brugte fire-fem måneder på at gøre dem klar og de vandt faktisk 21 løb i den periode jeg var privattræner, hvor vi bl.a. brugte trænere som Thore H. Larsen, Gunnar Eggen og Jan Risa som kuske. Men gården lå lidt isoleret og jeg begyndte nok at føle det lidt ensomt, så jeg rejste hjem igen efter 1½ år i Norge.

En dødfødt idé
Efter Flemming Nielsen var vendt tilbage til Danmark, var han først hos Vagn Bruhn på Skovbo og siden hos Torben Fischer på Skovrødgård.

-Jeg passede gården for ham i et par år, men følte, at hvis jeg skulle videre, var jeg nødt til at få noget erfaring på banen og skiftede derfor til Leif Løfgren, hvor Max Nielsen lige var stoppet for at begynde som selvstændig, siger Flemming.

-Løfgren mistede imidlertid en stor del af sine heste, da Max startede som træner, så det blev ikke det springbræt jeg havde regnet med, men det var nu alligevel en god tid hos Løfgren.

-I 1983 startede jeg en såkaldt ”popstald” sammen med John Kristensen, men idéen var nærmest dødfødt fra starten fordi modstanden mod den type forretning, var så stor at vi aldrig fik en ærlig chance.

-Dengang var fagforeningen meget stærk på Lunden og der var bl.a. en regel om, at hvis man havde syv heste i træning, skulle man ha’ en staldmand – også selvom vi var to. Men det var Trænerforeningen ligeglad med og da vi samtidig kun fik 1/3 af de 25 heste vi var blevet lovet, kunne det slet ikke hænge sammen økonomisk og efter et halvt års tid valgte vi at gå hver til sit og starte op hver for sig.

Flemming Nielsen vinder med Cato Mosebo på Lunden. Foto: Martin Timm Holmstav

Masser af succes
Efter en lidt tøvende start med blot fire heste i træning, hvoraf Flemming Nielsen selv ejede de to, fik han efterhånden fin succes og vandt et par år over 30 løb som træner på Lunden, men succesen fortsatte desværre ikke.

-På et tidspunkt blev et par af mine hesteejere ”lokket” til at skifte til en anden træner og inden for kort tid, mistede jeg mine tre største hesteejere, siger Flemming, der af samme årsag valgte at stoppe som træner i 1989.

-Jeg havde jo fået familie og regningerne skulle betale, så der var ikke så meget andet at gøre.

-Jeg har siden 1996 været ansat i FLSmidth og var faktisk væk fra travsporten i næsten 25 år, indtil jeg i 2011 – mens jeg var i Libyen – købte en følhoppe, Farrier Skift (Keepitinthefamily). Hun døde desværre senere i forbindelse med en foling. Siden har det så grebet om sig i takt med at den gamle passion for travsporten kom tilbage.

Seks heste
Flemming Nielsen har som tidligere nævnt i dag seks heste på familiens ejendom på Stevns:

Cato Mosebo, 4-års vallak e. Great Challenger
Lookh Pixel (se), 7-års vallak e. Quvert
Thor Mosebo, 8-års vallak e. Great Challenger
Fana (se), 1-års hoppe e. ENS Snapshot
Freja Østervang, 1-års hoppe e. ENS Snapshot
Ônas Julia, følhoppe, drægtig med Standout og går til Prodigious i 2019

Cato Mosebo og Lookh Pixel starter begge næste gang søndag eftermiddag på Lunden.