TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Frøkjær satte præg på dansk travsport

af | 6. mar 2018 | Nyheder

Direktør Erik Frøkjær, der døde efter længere tids sygdom natten til mandag, satte sit præg på dansk travsport som hesteejer og opdrætter i en periode på 18 år.

Erik Frøkjær blev i Danmark kendt som ”ham med cowboybukserne”.

Erik Frøkjær

Som den smarte forretningsmand Erik Frøkjær var, så han et hul i markedet før andre og begyndte at parallel importere amerikanske jeans af kendte mærker og kunne sælge dem til populære priser i sin forretning, som der er i øvrigt snart kom flere af.

Travsporten kom Erik Frøkjær i kontakt med, da han erhvervede Skovrødgård ved Birkerød af Erik Linde, der på den tid var stor-hesteejer på Charlottenlund Travbane.

Erik Frøkjær allierede sig med træner Torben Fischer, som blev hovedarkitekten bag det stutteri som Frøkjær drev på gården og som kom til at levere den ene toptraver efter den anden

Frøkjær-hestene blev synonymt med kvalitetsopdræt, og der er ikke mange af dansk travsports storløb, som ikke er blevet vundet af en Frøkjær-hest!

Et løb lykkedes det dog ikke Erik Frøkjær at vinde med en egen-opdrættet hest, nemlig Dansk Trav Derby, men han stod alligevel i vindercirklen i 1998, hvor hans Bell Shadow sejrede foran hans anden og egen-opdrættede Besøg Frøkjær!

En unik dobbelt triumf som ejer af de to første heste over mål i det største travløb i Danmark, Dansk Trav Derby.

Dansk Trav Kriterium vandt Erik Frøkjær tre gange – med Mester Frøkjær, Tænk På Frøkjær og Besøg Frøkjær, og det kunne også være blevet til en fjerde sejr, hvis man havde valgt at starte C Tøj Frøkjær i Dansk Trav Kriterium, men i stedet spændte man buen og drog til i Italien for at starte i Gran Premio Orsi Mangelli i Milano.

Her var C Tøj Frøkjær med Birger Jørgensen målfotoslået af amerikanske Conway Hall med Jos Verbeeck.

14 dage efter holdt C Tøj Frøkjær og Birger Jørgensen legestue på Tordivalle-banen i Rom, hvor parret defilerede en overlegen sejr til i UETs 3 års Championat.

Og så var C Tøj Frøkjær solgt til en italiensk industrimagnat, der betalte nok den største pris, der nogensinde er betalt for end dansk travhest, nemlig 7.5 millioner kroner.

Udvendige C Tøj Frøkjær med Birger Jørgensen manglede en mulespids i at vinde Orsi Mangelli-løbet i 1998. Foto La Maura

På det tidspunkt var Erik Frøkjær så småt begyndte at afvikle stutteri og væddeløbsstald, og inden salget af C Tøj Frøkjær var såvel derbyvinderen Bell Shadow som Besøg Frøkjær også blevet solgt til udenlandske købere,

I det hele taget var Erik Frøkjær god til at skille sig af med heste på det rigtige tidspunkt,

Men en gang svigtede hans købmandsevner, og det var med hans første store hest, Gigolo Frøkjær, hvor han fik spændt buen for hårdt og ikke fik solgt i rette tid.

Som nævnt tidligere var det ikke mindst træner Torben Fischer med sine råd om indkøb af avlsmateriale, der lagde grunden til den senere succes for Frøkjær-hestene.

I flere år havde Fischer og Frøkjær et godt samarbejde, men da Frøkjær ønskede at Fischer udelukkende skulle træne for ham, skiltes deres veje.

I stedet overtog Per Iversen træningen og manageringen af løbsstald og stutteri – og succesen fortsatte med uformindsket styrke.

I tiden med Skovgårdgård nød Erik Frøkjær at komme ud i stalden efter en travl dag i forretningen, og hver løbsdag var han fast gæst på Charlottenlund Travbane, hvor han havde eget bord i restauranten.

I det hele taget var Erik Frøkjær en stor livsnyder – og forbruger af livets goder!

Udover en travl dagligdag og interessen for travsport havde Erik Frøkjær en stor passion – han elskede at male – især blomstermotiver.

Blomstermotiv malet af Erik Frøkjær

I mange år tog han til en lille by ved Gardasøen, hvor han trods manglende sprogkundskaber, hurtigt blev accepteret som en af byens egne og endda fik overrakt ”byens nøgle”.

Omkring 1990 erhvervede Erik Frøkjær et hus på Costa del Sol, men solgte det og købte nabohuset, da det blev til salg.

Dette hus, Casa Frøkjær blev udbygget og dannede rammen om hans liv og store selskabelighed ii mange år.

Her havde han sit atelier, der lå på øverste etage og her nød Erik Frøkjær at arbejde med sin hobby, maleriet.

Erik Frøkjær udstillede flere gange gennem årene sine malerier i såvel Danmark som i Spanien.

De senere år var præget af sygdom.

Det begyndte med at bentøjet svigtede og senere stødte en demens til.

Huset i Spanien blev solgt og sin sidste tid tilbragte Erik Frøkjær på et plejehjem i Vangede.

Til det sidste var hans samleverske, Tove Cushion ham en meget stor støtte.

En livsnyder har sagt et sidste farvel, men minderne om en god ven lever.

Karsten Bønsdorf

Redaktør.