TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Derbysnak – 17.august

af | 17. aug 2019 | Nyheder

Da en følhoppe vandt Dansk Trav Derby!

Nej, det er ikke en skrøne fra de syv verdenshave – historien er god nok.

En følhoppe har engang vundet Dansk Trav Derby.

Kenn Erik Bech har været i arkiverne og har skrevet denne beretning:

Dixie Star med Arnold Jensen og ejeren Thomas Hansen efter derbysejren,

Vi er i 1942 og resultatet i Dansk Trav Derby ble: Vinder Dixie Star med kusk Arnold Jensen. Ejer & opdrætter: Thomas Hansen, Fyn. Nr. 2:Danmark/ N.J. Koster. Nr. 3: Nr. 3:Dorrit Diamond/Paul Groch, senior.

Efter en derbysejr i 1940 med Bellwood og en tredjeplads i 1941 med Celia vandt Arnold Jensen igen en derbysejr i 1942, der var det første derby, hvor man havde fået målfoto installeret til.
Dixie Star blev som nævnt kørt af den københavnske træner Arnold Jensen, der tidligere på året havde mistet forhåndsfavoritten, Danmark til championtræner Koster.

Dixie Star var ejet og opdrættet på Fyn – moderen, Morning Star, var indført til Danmark fra USA – og som noget ganske enestående, havde årets Derbyvinder året før fået et føl.

Ren H C Andersen – Dixie Star født i en svinesti

I 1941 havde Arnold Jensen fået den ny stjerne i stalden, hesten Danmark, med seks sejre – heraf fem på stribe – i 10 starter. Danmark vandt bl.a. Kriteriumsprøven og var favorit i Kriteriet, hvor den også fik spids kort efter start, men efter 500 meter overtog den senere vinder Dorrit Diamond føringen.

Danmark galoperede på bagerste langside, men kom i trav igen og var sjette over mål, men blev dog diskvalificeret for urent trav.

Men ellers vandt Arnold Jensen otte løb med Danmark, der var opdrættet og ejet af Otto Høybye fra Firemilegården i Karlstrup. Høybye tog hesten hjem efter 3-årssæsonen, og da Danmark igen skulle i professionel træning som 4-års, skiftede den sensationelt træningskvarter til Koster, der også modtog lillebroderen Es (derbytoer i 1943).

Heldigvis for Arnold Jensen fik han en ny tophest i D-årgangen – og det var altså den tidligere følhoppe Dixie Star, der kom til stalden.

En svinesti kom også til at spille en “hovedrolle” i historien om derbyvinder Dixie Star, opdrættet af Thomas Hansen i Brændekilde på Fyn.

I 1936 købte Thomas Hansen hoppen Morning Star, der året efter blev bedækket med Zed Hanover – præcis som året forinden, men da var hoppen ikke blevet drægtig.

Resultatet blev hoppeføllet Dixie Star, der kom til verden den 3. april 1938 – i en svinesti.

Thomas Hansen havde købt gården blot to måneder forinden, og da der ikke var nogle hestebokse på stedet, blev Morning Star i stedet opstaldet i en svinesti, der lå lige op til kostalden.

“Da Dixie Star blev større fik hun dog en svinesti for sig selv.” som Thomas Hansen skrev i sin beretning, der blev trykt i Trav-Tidendes Julenummer 1942.

Poul Stripp opdager 2-årige Dixie Star er i fol

Som plag blev Dixie Star sendt i træning hos Poul Stripp og viste rimelige evner som 2-års, men i sin første start som 3-års blev hesten diskvalificeret for galop, og i de efterfølgende starter gik det ikke bedre.

Man havde svært at finde ud af hvad der var galt, men en dag fik Poul Stripp den indskydelse, at Dixie Star måtte være i fol!

Hesten havde været hjemme hos ejeren i løbet af vinteren, og ved et uheld var Dixie Star formentlig sluppet ind i folden til sin halvbror, den kun 1-årige Elwyn Star.

Faktum var i hvert fald, at Dixie Star den 27. juli 1941 nedkom med hoppeføllet Graty Star.

Dixie Star genoptog væddeløbskarrieren og blev i slutningen af marts som 4-års sendt i træning hos Albert Hill på Fyn, der vandt de to første starter med hesten, men efter en andenplads i den tredje start, blev Dixie Star diskvalificeret for galop tre gange i træk.

Thomas Hansen valgte nu at sende Dixie Star i træning hos Arnold Jensen, som også havde haft hesten en kortere periode som 2-års med en andenplads i Hoppeprøven som eneste resultat.

Derbysejren er hjemme– Dixie Star slog Danmark
Dixie Star nåede at gøre fire starter for Arnold Jensen inden Derbyet. Det blev til en enkelt sejr og i Væddeløbsbladet vurderede man den tidligere følhoppe som en outsider.
Kriterievinderen Dorrit Diamond blev gjort til favorit sammen med Danmark.

Nationalfølelsen havde utvivlsomt nået uanede højder, hvis Danmark havde vundet Derbyet – det var jo midt under den tyske besættelse i 2. verdenskrig – og det var tæt på, men efter føring store dele af vejen, måtte Koster på de sidste meter se sig henvist til andenpladsen af Dixie Star med Arnold Jensen, der sejrede i tiden 1.27,3/3000 meter foran Danmark i 27,4 og Dorrit Diamond.

I sejrsinterviewet med Gunnar “Nu” Hansen gav Arnold Jensen udtryk for sine frustrationer over tabet af Danmark, men publikum gav alligevel Derbyvinderen et kæmpe bifald på æresrunden.

“Kun en lille del af publikum havde økonomisk fordel af Dixie Stars sejr (vinderodds var 10,50, red.), og alligevel var bifaldet, der efter afgørelsen og under æresrunden tilfaldt Arnold Jensen og Dixie Star, mindst lige så overvældende, som hvis Koster havde vundet med Danmark eller Groch med Dorrit Diamond. Publikum var klar over, at der var præsteret noget særligt fint, – at Dixie Stars sejr var et resultat af dens træners ihærdige, omsorgsfulde og meget dygtige arbejde.” som Væddeløbsbladet skrev i sit referat.

Dixie Star startede som 4-års kun enkelt gang efter Derbyet. Som 5-års blev det til tre sejre i seks starter. Dixie Star vandt i alt 16 løb.

I 1944 gik Dixie Star i avlen og blev i 1945 mor til hingsten Kviki Star (v. Calumet Boston), men døde desværre samme år efter en forgiftning.