Okay Bee var stjernen i årgang 2006, der nu falder for aldersgrænsen.
Af Kenn Erik Bech
Goddag til 2021 og dermed også et endeligt farvel til den supergode O-årgang, født 2006.
Farvel til først og fremmest navne som fantastiske heste som Okay Bee, O’Grady, Obi-Wan, Orali, Only The Lonely og Odyssee Eastwind, men også til mange andre gode navne.
Vagn Honum har det hele med i sin ”mindeartikel” i Årsrevyen 2020.
Bent Ole Pedersens egen opdræt, Okay Bee 1.11.4 – 3.4. mio. kr. – har med syv tommer søm indskrevet sig ind i den danske travsportshistorie.
Okay Bee, der havde norske Tamin Sandy som fader, sejrede i alle klassiske løb; Dansk Trav Derby, Dansk Trav Kriterium og Dansk Opdrætningsløb og endda også i halvklassikeren Mesterskab for Danmark.
Fantastico!
Og hvad med O’Grady, der som 13-årig sidste år vandt Charlottenlund Open på 10,8a!
Gammel Dansk er godt!
Men tilbage til Okay Bee og dens afstamning.
Egentlig er Okay Bee’s afstamning lidt særpræget, hvis man skal sige det diplomatisk, den er nemlig ikke det store sus og ej fyldt med travstjerner.
Lad os se på afstamningen.
Okay Bee kan på moderlinjen føres tilbage til den danske hoppe Perle IV, født i 1930.
Perle IV var datter af den franske Quadrille og amerikanske Storm Sheet, så allerede på det tidspunkt, for 90 år siden, havde man åbenbart en tro på, at det var en god ide at krydse amerikanske og franske blodlinjer!
Perle IV fik datteren Hurry Dear ved den amerikanske Hoping, der var en acceptabel avlshingst herhjemme i slutningen af 30’erne og begyndelsen af 40’erne.
Hurry Dear bliver mor til Ninon Ferdinand (v. Astute).
Ninon Ferdinand var født i 1948 og fik i første omgang navnet Ninon Dear, men det blev ændret til efternavnet Ferdinand, da Ferdinand Olsen fik fingre i den.
Hun blev af avlskommissionen i 1952 benævnt som en lille ubetydelig hoppe, men dog af ret godt præg, desværre med anstrengte koder og lidt fransk ben stilling.
Dengang blev ikke kun avlshingste, men også avlshopper vurderet af en kåringskommission i Dansk Travsports Centralforbund.
Ninon Ferdinand kommer til Frederik Jensen, Lestrup, far til Jens Jensen.
Hun bliver holdt til ligeledes den gode danske hingst, Cavalier, der vandt 30 sejre.
Det kommer der hoppen Brand Tower ud af.
Som opdrætter registreres nu selveste Jens Jensen, samt hans brødre samt deres mor.
Der er ikke meget gang i Gangpigen
Brand Tower kommer til Bornholm i 1959, og startede en smule her i 1960, men bliver ført til den fynskopdrættede årgangshest Isak, der bliver Bornholms første opstaldede avlshingst af sin art.
I 1961 kom Gangpigen, rekord 38,2, og i 1962 helsøsteren Hedy Skovlund.
Og som Mikkel Stub, Opdrætterforenings formand, husker det, og det kan denne skribent også skrive under på, så ”levede” denne Gangpigen virkelig op til sit navn i travløbene!
Det foregik stort set i rolig GANG, der var ikke meget fart og fut i Gangpigen.
Og helt det samme gjaldt også Gangpigens første opdræt fra 1965, Lillepigen (v.Ursus The Great), de var virkelig lang tid om at komme en omgang rundt på den bornholmske bane.
Men ikke desto mindre så kom der Okay Bee ud af denne hoppelinje!
Selv om Brand Tower fik et afkom som Pipi Town, 26,5a og kr. 9.000, der i 1971 vinder af Bornholms 2-års mesterskab, så var de øvrige afkom efter hende som Laila The Great, rek 40,0, og Hedy Skovlund, så huskes de som de ringeste af ringe løbsheste, både denne skribent og Opdrætterforeningens formand Mikkel Stub har oplevet!
I øvrigt genoptog Brand Tower løbskarrieren i 1963 og 1964, efter at have født sine to hoppeafkom, og det blev faktisk til en sejr dette år, hoppens eneste sejr, så helt ringe var det trods alt ikke.
Hoppens ejer, Eli Andersen, fik alligevel nogle acceptable køreture.
Nægtet start
Vi stopper ved Hedy Skovlund, Brand Tower-afkom nummer to, og samtidig ”heldansk” i tre generationer – dansk på både moder- og faderlinjen. Fra Hedy kommer der noget godt, en Derbyvinder!
Løbskarrieren for Hedy Skovlund bliver kort, og lidet succesfuldt.
Den startede i 1965 seks gange uden at komme i nærheden af præmierækken, og måtte desuden lide den tort at blive nægtet starttilladelse, fordi den simpelthen løb for langsomt.
Og det var slet ikke normalt med den form for udelukkelse dengang.
Hedy Skovlund bliver ført til danske Colorit, en hurtigklassetraver, der var efter datidens avlschampion, Joe’s Pride.
Opdrætter af føllet er Jens Erik Nielsen, Rønne og resultatet er hoppen Ninon Colorit.
Hun fik kun ganske få starter, og nøjes med en indtjening på 200 kr.
Fra Bornholm er Ninon Colorit nu kommet til Nordjylland.
Her bliver hun holdt til Speedy Crown-sønnen Tommy Crown, som Bent Ole Pedersen havde opstaldet.
Føllet herfra er endnu en hoppe, Mocca Colorit, der bliver solgt til Norge. Mocca Colorit står med rekord 1.20,9.
Mocca Colorit bliver så bedækket med Bent Ole Pedersens eget opdræt Gusto B, der var efter endnu et Bent Ole Pedersen-opdræt, den gode Vetra (v. Pay Dirt).
Stopper vi op et øjeblik her, kan det konstateres, at de danskopstaldede tophingste som Pay Dirt (US), Joe’s Pride (US), Rex The Great og Safari The Great findes indenfor fem generationer på moderlinjen!
14 og 15 afkom
Men nu er vi fremme ved Song Of Winter (N), resultatet af mødet mellem Mocca Colorit og Gusto B.
Og Song Of Winter blev mor til Okay Bee!
Song Of Winter blev også moder til Derby 3’eren og derbyfavoritten Mombasa Bee, og var selv en habil løbshest med rekord 1.16,0 og 96.300 kr.
Mombasa Bee (Buckfinder) satte rekord 1.12.6 og tjente 1.2 millioner kroner
Song Of Winter var i øvrigt særdeles produktiv og fik i alt 14 afkom!
De tjente tilsammen op imod seks mio. kr.
Der er flere produktive hopper i den linje. Song Of Winters oldemor, førnævnte Ninon Colorit, fik hele 15 afkom, heraf blev især Junker Colorit og Ursus Colorit kendte, og begge tæt på 500.000 kr. i indtjening – og det er så for 30-40 år siden.
Så selvom baggrunden kan virke svag og selvom man stammer fra Bornholm, så kan man altså godt komme frem i verden!
Det er Okay Bee da et godt bevis på!