TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Pay Dirt valgt ind i Travsportens Hall of Fame

af | 25. jan 2025 | Nyheder

Ingen avlshingst har haft så stor betydning for traveravlen i Danmark, som Florican-sønnen Pay Dirt havde op gennem 1970’erne og 1980’erne. Hans afkom tjente over 100 mio. kr. og vandt storløb i hobetal. De meritter giver nu Pay Dirt en plads i Hall of Fame.

Pay Dirt. Foto Dean Hoffman

Opdrætterforeningen blev mødt af en del kritiske røster, da de i 1968 valgte at bruge en mindre formue på købet af den fireårige avlshingst Pay Dirt i USA.

Den røde Florican-søn havde godt nok en guldrandet afstamning og havde også vist fine evner som væddeløber, specielt som toåring, hvor han havde været blandt sin årgangs bedste med flere storløbssejre.

Men han var ikke specielt stor. Og derfor tvivlede mange danske opdrættere på, at han skulle slå til i avlen.

Pay Dirt fik derfor en noget lunken modtagelse, da Opdrætterforeningen i bedækningssæsonen 1969 lod ham debuterede i den danske traveravl.

Hans første danske årgang blev ikke særlig stor, men da de første Pay Dirt-afkom gjorde deres indtog på væddeløbsbanerne nogle år senere, forstummede kritikken hurtigt.

Hans afkom, både sønner og døtre, hentede sejre i hobetal og gjorde sig også bemærket med flotte resultater i storløbssammenhæng.

Det helt store gennembrud kom med Pay Dirt-sønnen Tarok, der fra midten af 1970’erne vandt stort set alt, hvad der var værd at vinde.

Med Taroks hærgen på væddeløbsbanerne voksede interessen for at bruge Pay Dirt til rekordhøjder, og i resten af avlskarrieren var han fuldtegnet.

Han fortsatte med at producere den ene tophest efter den anden, og han blev bl.a. far til hele fem derbyvindere.

Han sad også solidt på tronen som den mest populære avlshingst i Danmark, og 14 år i streg i perioden 1978-1993 vandt han hingstechampionatet herhjemme.    

I Hall of Fame-portrættet af Pay Dirt kan du læse meget mere om hans afstamning, væddeløbskarriere, salget til Danmark, avlskarrieren, meritter som morfar og se hvilke Pay Dirt-sønner, der selv fik succes i avlen.

Du kan også se lister over storløbssejre til Pay Dirt-afkom, og se hvilke afkom der tjente mest i hans respektive årgange.    

I næsten 14 år stod Pay Dirt opstaldet hos dyrlæge Hans Schougaard på Nørlund Hestehospital og Hingstestation i Rodelund ved Them, og i portrættet kan du også læse dyrlægens beskrivelse af den populære avlshingst.

Du finder portrættet på www.thof.dk.