TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Dystre meldinger fra Sverige – og hvad med Danmark?

af | 3. sep 2024 | Nyheder

Fødselstallene i svensk travsport falder år for år – og det gør de også i Danmark

Der fødes færre og færre travføl år for år i svensk travsport.

I 2023 var nedgangen for en årgang på 7%, men den er steget til minus 14% i år og til næste år forventes yderligere et minus på 15% nedgang i fødselstallet.

Også herhjemme ser der ud til at være en negativ udvikling i gang.

Det viser antallet af bedækkede hopper – vi har ganske vist ikke antallet af bedækkede hopper i 2024 endnu, men den tendens man kan fornemme ved at tale med hingsteholdere og udbydere af sæd, er at der vil være en nedgang i forhold til 2023.

I de tre foregående år ser bedækningstallene således ud:

2021 804 bedækkede hopper – 474 føl

2022 831 bedækkede hopper – 450 føl

2023 563 bedækkede hopper – ??

Med en følprocent på omkring 60 (som for L-årgangen) vil det betyde, at N-årgangen (født 2024) kun vil blive på 338 føl.

Er følprocenten for N-årgangen på niveau med M-årgangen – altså kun 54% – så har vi udsigt til at 2024-årgangen akkurat rundet 300 føl – nemlig 304!

Uanset hvilken prognose vi holder os til, vil det være det laveste antal føl registreret i Dansk Travsports Centralforbund i nyere tid.

Bundrekorden er på 363 føl i F-årgangen – født 2017.

Traveravlen er ikke det eneste avlsforbund herhjemme, der har problemer med udviklingen i antallet af fødte føl.

Dansk Varmblod, der er det største avlsforbund, har også registreret en markant nedgang i antallet af bedækninger – og dermed følfødsler i de senere år.

Også et andet af de store hesteavlsforbund, Den Islandske Hest har haft nedgang i antallet af fødte føl – dog ikke så stor som hos travet og Varmblod – fra 2022-til 2023 var der et fald på 6%, og af en rundspørge man har lavet hos opdrætterne af Islandsk Hest fremgår, det at et flertal vil bedække samme antal hopper i år som de gjorde året forinden.

Der er dog ingen tvivl om, at det er samfundets konjekturer der spiller ind og samtidig er omkostningerne i forbindelse med inseminering af en følhoppe steget markant i de senere år.

Nu var priserne på åringerne på Derbyauktionen særdeles positive og man kan håbe på, at det får flere til at bedække flere hopper i 2024, men også at man måske kan få fat i nye opdrættere, der ikke blot kan se frem til øgede salgspriser, men også Opdrætterpræmier.

Der er jo intet andet Avlsforbund i Danmark, der kan lokke med at opdrætteren af det fineste løb travsporten, Dansk Trav Derby i 2024 fik 114.937,50 kroner i Opdrætterpræmie!

Samt den ekstra værdi af følgende føl efter hoppen og det prædikat, at man har opdrættet en Derbyvinder!