TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice pÄ facebook

BrogÄrdens Trivselslegat uddelt

af | Nyheder

Dyrepasserelever hĂŠdres for opgave om trivsel hos dyr

Fra venstre Ann-Sofie Odgaard (prismodtager), Susanne JĂžrgensen (prismodtager), Torben Rafn (uddannelsesansvarlig ved Roskilde Tekniske Skole og stand-in for prismodtageren Ida Leirviks) og Rolf Momberg (medejer af Brogaarden).

Pressemeddelelse:

Fredag eftermiddag, den 13. november, blev Brogaardens Trivselslegat uddelt til tre stolte dyrepasserelever fra dyrepasseruddannelsen i Roskilde. Eleverne har indleveret deres afslutningsopgave til bedĂžmmelse inden for Ă©n af uddannelseslinjerne forsĂžgsdyr, zoo eller hest.

Dyrepassereleven med den bedste opgave inden for hvert omrÄde fik ved legatuddelingen stor ros af dommerne for at prÊsentere konkrete forslag, der vil skabe mere trivsel hos dyrene.

Brogaardens Trivselslegat er indstiftet for at fremme trivsel og velfĂŠrd hos dyr.
I Är har elever fra Roskilde Tekniske Skole (Vilvorde) haft mulighed for at indlevere deres afslutningsopgave til bedÞmmelse. Opgaverne er blevet vurderet af tre uafhÊngige ekspertkomitéer med specialister inden for omrÄderne forsÞgsdyr, zoo og hest.

DyrevelfĂŠrd i fokus

De tre modtagere af Brogaardens Trivselslegat har hver skrevet en afslutningsopgave, der forener teori og praksis, sÄ deres tanker kan anvendes direkte til at forbedre dyrenes trivsel.

”Det krĂŠver ansvarlighed at omgĂ„s dyr. Uanset om det er i fritiden eller i forbindelse med et arbejde. De tre dygtige dyrepasserelever har med deres opgaver sat en tyk streg under behovet for sundhed og trivsel hos dyr i zoologiske haver, hestehold og blandt forsĂžgsdyr”, forklarer Rolf Momberg-JĂžrgensen, der er medejer af Brogaarden, som leverer foder til kĂŠledyr og heste over hele landet.

En fremtid som dyrepasser

De tre dyrepasserelever Susanne JÞrgensen, Ann-Sofie Odgaard og Ida Leirviks har gÄet pÄ Vilvorde i Roskilde.

Ann-Sofie Odgaard bor i Gentofte og hÄber pÄ en fremtid som hestemanager i en konkurrencestald, pÄ en rideskole eller et stutteri. Hendes afslutningsopgave fokuserede ogsÄ pÄ, hvad man kan gÞre, hvis heste ikke er glade, nÄr de skal i konkurrence. Hvis hesten eksempelvis pisker med halen eller har mulen i vejret.
Ӂrsagerne kan bl.a. vĂŠre, at hesten er fodret forkert, sĂ„ den ikke har ressourcer til at deltage i en konkurrence”, fortĂŠller Ann-Sofie. Ligesom de to andre legatmodtagere, fĂ„r hun 10.000 kr. for arbejdet med hendes afslutningsopgave.

MĂ„let er sunde og glade dyr

Der er ofte fokus pĂ„ de akademiske faggrupper – isĂŠr dyrlĂŠgerne – inden for de tre omrĂ„der.
”Vi mĂŠrker tydeligt, at der i disse Ă„r for alvor bliver sat fokus pĂ„ dyrevelfĂŠrd og sundhed hos dyr – bĂ„de blandt privatpersoner, i erhvervslivet og pĂ„ uddannelsesinstitutionerne. ”Dyrepassereleverne har den daglige omgang med dyrene. Derfor er det utrolig glĂŠdeligt, at eleverne har prioriteret dyrevelfĂŠrd som et tema i afslutningsopgaven”, uddyber Rolf Momberg-JĂžrgensen.
Han hÄber, at de tre legatmodtageres syn pÄ dyrevelfÊrd med tiden vil sprede sig til alle, der arbejder enten professionelt med dyr eller har dyr pÄ hobbyplan.

FAKTABOX

Ekspertkomité Zoo:

DirektĂžr Bjarne Klausen, Odense Zoologiske Have

DirektĂžr Jesper Stagegaard, Ree Park

DirektÞr Richard Østerballe, Givskud ZOO

Forskning:

Prof. Axel Kornerup; Hansen, KĂžbenhavns Universitet, dept. of vet. med.

DyrlĂŠge Henriette Hansen, H. Lundbeck A/S

DyrlĂŠge Thomas Bertelsen, 3R gruppen, Novo Nordisk A/S

Hest:

Dyrlége Nanna Luthersson, Hestedoktoren, forfatter til ”Den store foderbog”

Dyrlége, Ph.D Julie Fjeldborg, Kþbenhavns Universitet, Sektion for Medicin og Kirurgi, Formand ”Hestens Vérn”

Lic. Scient, Ph.D. Janne W. Christensen, Århus Universitet, Inst. for husdyrvidenskab; adférd og stressbiologi 

Om Brogaardens Trivselslegat
Brogaardens Trivselslegat pĂ„ 3×10.000 kr. uddeles Ă„rligt til Ă©n fra hver af de 3 uddannelseslinjer pĂ„ dyrepasseruddannelsen: forsĂžgsdyr, zoo og hest.

Det er legatets formÄl at motivere studerende pÄ de tekniske skoler til at gÞre en ekstra indsats for at bidrage til at afdÊkke og formidle viden til fremme af sundhed og trivsel hos dyr, vi holder i fangenskab.

Skolerne kan indstille elever, som i lÞsningen af deres afsluttende opgaver har lagt sÊrlig vÊgt pÄ at afdÊkke og formidle viden om faktorer, der er vigtige for at fremme trivslen hos dyr, f.eks. ved at undersÞge forhold omkring miljÞberigelse, fodring, management og opstaldning. For at komme i betragtning til legatet, skal opgaven indeholde konkrete og velbegrundede forslag til, hvordan de belyste problemstillinger kan hÄndteres, og hvordan lÞsninger kan implementeres i praksis. Opgaverne bedÞmmes for hver linje af en uafhÊngig ekspertkomité bestÄende af 3 deltagere.

De 3 vindere kan anvende legatet til hel eller delvis dĂŠkning af udgifter i forbindelse med deltagelse i relevante faglige konferencer eller arrangementer