TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Hvorfor er 30 galopheste døde i USA?

af | 26. jun 2019 | Nyheder

Historien om 30 døde galopheste i USA har fundet vej til landsdækkende danske medier, og har selvsagt vakt opmærksomhed. Vi fortæller her baggrunden for historien.

Siden den 28. december i fjor er 30 galopheste blevet aflivet på grund af skader de har pådraget sig – enten i løb eller under træning på en USA’s største og mest kendte galopbane, Santa Anita Park, der ligger ved Los Angeles.

I den forløbne tid har disse dødsfald været indgående debatteret i USA, og en overgang blev der lukket for al træning og løb på Santa Anita, imens man foretog undersøgelser af banelegemet.

Det har dog ikke været muligt at fastslå en egentlig årsag til de mange fatale skader, der har medført aflivning af 30 galopheste, men der har været flere teorier.

At banebelægningen er årsagen en af dem. En anden er brugen af Lasix – en middel, der gives for at forhindre blødning fra lungerne i forbindelse med løb.

At det kunne være en kombination med banelegemet og meget fugtigt og varmt vejr har også været en mulighed, man nøje har undersøgt.

De mange uheld kommer efter en periode, hvor man i Californien har registreret et stort fald i antallet af aflivning af galopheste.

Bloodhorse, der er et stort amerikansk fagblad for galopsport skriver således: Årsrapporten fra CHRB (California Horse Racing Bureau) 2017-2018 angiver at ”aflivning i forbindelse med hestevæddeløb i Californien er faldet med næsten 60% over de sidste 13 år og er især faldet meget inden for det seneste år!

Emnet behandles seriøst i USA, og siden 1990 har CHRB haft nedsat et udvalg, der følger og rapporterer om de uheld, der fører til aflivning.

Af rapporten, Postmortem Examination Program fremgår, det i 2017-2018, er 136 væddeløbsheste og 2 andre heste af andet avl blevet aflivet i Californien.

Rapporten findes på dette link – klik her

I 2017-2018 var der i alt 39.317 gange heste til start i væddeløb i Californien, så selv om det er trist at skulle aflive en hest, så er uheldsprocenten på 0,003 – og så er der ikke regnet med træningsdage i den opgørelse.

Når nu historien om de 30 døde heste går Worldwide skyldes det, at Santa Anita-banen har bedt en af USA’s store kendte trænere, den 73-årige Jerry Hollendorfer om at flytte sine heste fra Santa Anita ligesom han har fået at vide, at han heller ikke kan starte eller træne heste på såvel Santa Anita samt de øvrige baner, der som Santa Anita ejes af Stronach Group.

Den beslutning fra Santa Anita-banen vakte opsigtog fik bl.a. New York Times til at skrive en stor historie – og den spredtes som ringe i vandet.

Det er dog ikke første gang problemerne på Santa Anita-banen i år har været omtalt i pressen i USA, og problemet behandles på statsligt plan i såvel Californien som i Washington.

Hestevæddeløb i Californien er big business!

Læs årsrapporten fra CHRB på dette link – klik her