At føl fra 2026 kan registreres i deres fødeland, men bliver svenske, reagerer en stor gruppe af svenske opdrættere nu imod i et åbent læserbrev til Svensk Travsport.
Læserbrevet er offentliggjort på såvel Sulkysport som Travronden og er underskrevet af repræsentanter fra ikke færre end 29 svenske stutterier.
Det er den nye svenske regel om, at det fra 2026 ikke længere er nødvendigt at fragte et føl, der er født i f.eks. Danmark til Sverige for at blive registreret og chipmærket, men at føllet i stedet registreres i fødelandet som svensk – mod et gebyr.
De svenske opdrættere, der står bag protestbrevet, føler at de nu udsættes for en unødvendig og urimelig konkurrence.
I brevet står der bl.a.
Om möjligheten att låta svenskregistrera ett föl uppfött utanför Sveriges gränser blir så avsevärt mycket enklare och billigare än idag, skapas en orättvis konkurrenssituation där vi som bedriver vår verksamhet inom Sveriges gränser kraftigt förfördelas jämfört med de som bedriver travhästuppfödning utomlands. Detta kommer oundvikligen påverka uppfödningen av travhästar inom Sveriges gränser negativt, såväl vad gäller enskilda uppfödare som oss stuterier.
Endvidere efterlyser man en konsekvensanalyse af den nye regel.
Blandt underskriverne er repræsentanter fra
Alebäck Horse and Breeding, Brokvarn Stuteri, Stuteri Håleryd, Valneviken Stuteri og Västerbo Stuteri.
I Danmark har vi i mange år haft den regel, der nu indføres i Sverige og f.eks. i 2023 (M-årgangen) er der 50 føl født i udlandet, der er blevet registreret i Dansk Travsports Centralforbund.
Frankrig fører med 15 føl tæt fulgt af Sverige med 14.
I L-årgangen, født 2022 er der ud af en årgang på 474, 11 føl født i Frankrig – 7 født i Sverige, der er registreres danske – uden at have været i Danmark!
Med de ret små årgange vi har i dansk travsport, så udgør disse føl i 2023 10,9% af hele årgangen, mens det for L-årgangen er 7.6%.
Ifølge Trav.dk er M-årgangen på 457 føl, mens L-årgangen er på 474 føl. Der findes intet samlet tal for hvor mange føl født hos danske opdrættere, der er registreret i udenlandske avlsforbund, men travservice.dk erfarer at for 2024-årgangen kan der være tale om 40 danske føl, der indregistreres som svenske.
Læs bele brevet pÃ¥ dette link – klik her