TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

25 år med Fru Madsen

af | 22. mar 2019 | Nyheder

Gitte Madsen kan i næste uge fejre 25-års jubilæum som travtræner og har gennem årene høstet mange store triumfer.

-Det er jo normalt, at man starter på den første i måneden, men jeg startede den 31. marts 1994 fordi jeg ikke ville være en Aprilsnar! griner Gitte Madsen.

Gitte Madsen

I 25 år har Gitte Madsen holdt til i den samme stald på Billund Trav og mange fine heste har gennem årene passeret igennem Fru Madsens stald.

Kælenavnet “Fru Madsen” stammer fra dengang hun var gift med Billund-amatøren Flemming Raundahl, som også bærer efternavnet Madsen, og det navn valgte hun at beholde da parret i sin tid blev skilt.

-Jeg er jo født Adamsen, men ingen vidste hvem Gitte Madsen var da jeg blev gift, så jeg ville ikke opleve noget tilsvarende hvis jeg gik tilbage til mit pigenavn da vi blev skilt, så derfor beholdt jeg Madsen-navnet og langt de fleste jeg kender kalder mig også bare Fru Madsen, siger Gitte Madsen, som altid har arbejdet med travheste – omend ikke altid på fuld tid.

-Jeg har også været fabriksarbejder på Danfoss, men det var ikke lige mig at være “spærret inde” hele dage, smiler Gitte Madsen, som tidligt fik travsporten ind under huden.

– Min far havde et par heste og havde desuden i nogle år avlshingsten Tjavs opstaldet, så det var den første hest, jeg prøvede at spænde for.

– Da jeg var 16 startede jeg som staldmand på Stutteri Mariesminde (Vixi-hestene). Siden kom jeg til Ib Hansen og senere Preben Kjærsgaard, hvor jeg fik jockeylicens – men jeg fandt ud af, at det kunne man ikke leve af, så jeg fik i stedet amatørlicens og kørte som amatør i over 10 år.

Magic Sisa vinder Dansk Trav Derby 2008. Foto: US Photo

Gitte Madsen vandt 16 løb – heriblandt Provinsmesterskab med Nikki Raun – inden hun 1. april 1994 startede som træner på Billund Trav.

– Jeg tænkte, at hvis det skulle være, så skulle det være nu og Nikki Raun var afgjort hesten, der var mig skubbet, men jeg sagde til banen at jeg bare ville nøjes med den ene ende af stalden, hvor der var plads til syv heste. Men 14 dage senere måtte jeg også male den anden ende af stalden og siden er det jo gået meget godt, konkluderer “Fru Madsen”.

Trofast hesteejer
Mange forbinder Gitte Madsens navn med heste som Derbyvinderen Magic Sisa samt hurtigklassetraverne Dominik Oh og Springfield, for at nævne staldens tre mest vindende heste gennem tiderne, og de har alle én ting til fælles: De var ejer af Niels Thomsen (Baltic Stable), som har haft heste i træning hos Gitte Madsen i alle 25 år.

-Niels købte Pinette Raun af mig inden jeg blev træner, men den var kun i træning i Tyskland, hvor den i øvrigt vandt 21 løb og næsten to millioner kroner, siger Gitte Madsen.

-Den første rigtig gode heste jeg havde for Niels Thomsen var Victory Ti (Ideal), der er en af de bedste heste jeg har haft i træning. Han vandt bl.a. 4-årseliten i Gelsenkirchen (2003) på 1.13,3a/2000 meter og var et kæmpe talent, men fik desværre tarmslyng da vi kom hjem og måtte aflives.

Derbysejren med Magic Sisa – der også vandt flere løb i Frankrig, Tyskland og Sverige – er højdepunktet i en karriere, hvor Gitte Madsen også har haft stor succes med heste som Springfield, Dominik Oh, Bine Scotch og Cikita – for at nævne de allerbedste.

-Cikita vandt bl.a. Opdrætningsløb Consolation, hvor jeg selv kørte hende, og Ulf Thoresens Mindeløb for Hopper, men vandt også løb i Sverige og var to gange i Italien, hvor hun den ene gang mødte Varenne. Desværre blev hun generet af netop Varenne; sagen endte så vidt jeg husker i U.E.T.’s løbsdomstol, hvor vi dog ikke fik medhold, siger Gitte Madsen.

-Vi har haft utrolig mange dejlige oplevelser med hestene og jeg synes godt jeg kan tillade mig at være stolt over, at de fleste af hestene er nogle, vi har lavet fra bunden, heriblandt Magic Sisa og Dominik Oh.

Populær i Tyskland
Gitte Madsen har næsten altid haft mange tyske heste i træning, men tager også ofte turen til Hamborg, hvor Billund-træneren gennem årene har vundet mange løb.

-Jeg tror det er fordi vi har haft succes med Niels Thomsens heste i Tyskland og så er det bare gået fra mund til mund, siger Gitte Madsen.

-I øjeblikket har vi f.eks. fire tyske 2-åringer for fire forskellige ejere, som er kommet herop via den tyske træner Jörg Schefe, som har anbefalet mig, og så sent som i går kom der tre 1-åringer fra den tyske dyrlæge Arne Fidler, som vi har kørt heste til for de sidste tre år.

-I starten talte jeg engelsk med de tyske hesteejere, men på et tidspunkt tænkte jeg, at det var da egentlig fjollet når jeg nu havde haft tysk i skolen, og så begyndte jeg bare at “pladre” løs på tysk – og det var de tyske hesteejere også meget gladere for man får jo nogle flere detaljer med på den måde.

Catchdrivere har “ødelagt” travsporten
Gitte Madsen har før i tiden selv vundet en del løb, men har de sidste mange år næsten udelukkende benyttet professionelle catchdrivere som René Kjær, Birger Jørgensen, Henrik Lønborg og Johnny Takter til staldens heste.

-Det er en af de store forskelle på travsporten i forhold til dengang jeg startede, hvor både jeg og Jan (Tranholm, red.) vandt mange løb, siger Gitte Madsen.

-Men efterhånden som catchdriverne er kommet til, er det blevet sværere at være med i løbene og jeg var nok også blevet lidt mættet af at køre travløb. Til gengæld har det, set fra mit synspunkt, ødelagt løbene, at det – groft sagt – er de samme 12-15 kuske, der kører alle hestene. Det har gjort løbene lidt mere kedelige end før.

-Det er sådan lidt dobbelt, for det er faktisk ofte værre for mig at stå på sidelinjen og se andre køre mine heste. Det er det, der holder blodet tyndt og jeg har nok slidt flere par sko op end en speedwaykører, fordi jeg traver frem og tilbage når mine heste er til start.

-Det havde nogle gange været en fordel at ha’ sådan et hundehalsbånd med strøm i, som man lige kan trykke på, hvis kusken gør noget forkert.

Direktiver til Nisse?
René Kjær er i dag førstekusk hos Gitte Madsen og de to Billund-trænere har et velfungerende samarbejde, men på et tidspunkt måtte Fru Madsen lige markere hvem det var, som bestemte.

-Jeg kan huske engang, hvor René Kjær kørte Dominik Oh, der efterhånden var blevet vant til at gå i dødens hver gang, men det blev for hårdt, så en dag i et stayerløb, sagde jeg til René, at han skulle sætte sig sidst i løbet og vente med at køre til de nåede svinget ved staldene.

-Jeg tegnede en streg på banen og sagde “HER skal du køre fremad – lige meget hvor du sidder, så skal du vente med at køre til I er HER – ellers får du aldrig lov til at køre en af mine heste igen”!

-I det pågældende løb var der et par svenske Sølvdivisionsheste med og de havde et stort forspring da de nåede til sidste sving, men da René trak Dominik Oh ud fløj han bare frem og vandt løbet!

-I sejrsinterviewet sagde René bl.a. “Og så sagde Gitte i min øresnegl: Nu kører du”! og så blev jeg kaldt i dommertårnet for at forklare mig. “Er du klar over, at det er forbudt at give direktiver til kuskene på den måde?” – og så måtte jeg jo fortælle dem, hvordan det i virkeligheden hang sammen. Jeg må i stedet nøjes med at råbe til dem undervejs, men jeg råber nok også indimellem så højt, at de kan høre mig ude på banen! griner Gitte Madsen.

Alternativ behandling
De fleste hesteejere kender sikkert til store dyrlægeregninger, men dyrlægerne har aldrig tjent mange penge på Gitte Madsen.

-Jeg har i mange år benyttet Le Tølbøll, som er osteopat og i min verden den bedste på sit felt, siger Gitte Madsen.

-Vi har et rigtig godt samarbejde og Le har helt klart en andel i Magic Sisas Derbysejr. Carmody Lobell-afkom er kendt for at være “født med nåle i leddene” – men hvor mange tror du, der kan holde en Derbyhest i gang for 4.000 kroner om året? Det var hvad det kostede at behandle Magic Sisa hver 5.-6. uge. Ellers har han aldrig været behandlet før.

-Le Tøllbøll kommer typiske hver femte-sjette uge og går alle staldens heste igennem. Ofte er der nogle småting, der skal rettes, men de fleste af dem står faktisk helt stille på staldgangen når hun har fat i dem – det synes jeg er imponerende.

Gitte Madsens seneste storløbssejr med Attila i Preben Munchs Mindeløb. Foto Ole Hindby

Fremtiden?
I december fylder Gitte Madsen 60 år, men i lighed med flere af sine jævnaldrende kollegaer har hun ikke planer at gå pension lige foreløbig.

-Så længe helbreddet holdet til det, fortsætter jeg – og jeg kan sgu heller ikke vænne mig til noget andet efter så mange år, smiler Gitte Madsen.

-Jeg har ikke længere så store ambitioner om at komme ud og rejse. Jeg har det fint med at gå herhjemme og gøre unghestene klar – det er også det sjoveste.

-Jeg har altid haft et pænt antal heste i stalden og har aldrig haft grund til at klage – jeg er ikke typen, der “piver” over at ha’ for få heste i træning, men jeg har heller aldrig haft intentioner om at få mange flere heste i træning. Det antal vi har nu passer fint og der er mange spændende ungheste på vej, så det er alt i alt meget positivt.

-Blandt 2-åringerne er F The Big News (Muscle Hill) den jeg tror mest på i øjeblikket. Et rigtig lækkert individ, som sikkert kunne blive klar som 2-års, men ejerne har givet mig besked på at tage det stille og roligt.

-3-åringerne ser også godt ud. To af dem har startet og vundet, og derudover har vi yderligere tre, som er tæt på at være startklar. De kommer i løbet af foråret, men i dag skal de jo ikke bare være klar – de skal være SUPER klar for at kunne være med, slutter Gitte Madsen, som afholder reception i stalden på Billund Trav lørdag den 30. marts, hvor alle er velkommen til at kigge forbi.