I flere indlæg har hesteejeren Rene Mammen fortalt om sin skattesag – her er en ny status.
Travsportens vilkår for at drive travstald erhvervsmæssigt i Danmark.
På de forskellige travplatforme har der i den sidste tid været en god og konstruktiv debat om vilkårene i Danmark for at drive travsport som erhverv. Jeg vil i den forbindelse komme med mine synspunkter på området.
Jeg har her på Travservice løbende opdateret min oplevelser med at blive udtaget til skattekontrol med baggrund i at jeg driver min stald erhvervsmæssigt efter det af Skat udarbejdet Styresignal af 1.4.2011.
Jeg har sammen med min morfar været tilknyttet travsporten i 108 år, og personligt har jeg været med i 56 år.
Af disse mange år har jeg været hesteejer i 27 år, og var en af de første danskere som fast havde heste i træning i Sverige.
På det tidspunkt var der ikke mulighed for at drive travsporten erhvervsmæssigt, så det var i hobbyform. Jeg blev efter anbefaling af revisor godkendt af DTC opfordret til at drive min stald erhvervsmæssig fra 1.1.2013.
Alt forløb uden problemer frem til februar 2017, hvor jeg blev udtaget til skattekontrol af min stald.
Jeg har hele vejen igennem anvendt professionelle trænere/opdrætter, samt revisorer, hvor min nuværende revisor er statsaut. revisor, som har erfaring i hestedrift og heraf Styresignalet.
Nu 5 år senere ser det langt om længe ud til at min sag kommer for Landsskatteretten inden for et par måneder.
Skat har i hele perioden hævdet at jeg ikke driver stalden erhvervsmæssigt, selv om en uvildig Syn- og Skønsmands rapport giver mig medhold på alle punkter.
Det helt farceagtige i denne sag er. at Skat selv har udpeget Syns og Skønsmanden.
Jeg har i hele perioden spurgt advokater og revisorer, hvorfor Skat bruger så mange ressourcer på et for Danmark så lille erhvervsområde.
Jeg har ikke kunne finde svaret.
På mig virker det helt uforståeligt, men Skat må jo have sin egen agenda
Det som til gengæld har været en udfordring for mig, er al den tid og penge som jeg har anvendt på denne sag, og får en til at tænke den tanke om det er det hele værd, eller man bare skal sælge sine heste og gå til travsport som tilskuer i stedet for.
Jeg ved ikke i dag, hvor mange personer Skat har udtaget til samme kontrol som min, fordi sagerne er personlige.
Det er kun de sager som offentligt har været fremme, som jeg har kendskab til.
Heldigvis er en del af sagerne også vundet, hvilket jeg også forventer, at jeg gør.
Men det rokker ikke ved, at det er ualmindeligt at så mange bliver udtaget på en gang af Skat.
Grunden til at det kunne være interessant at vide hvor mange som er udtaget til kontrol, er at det vil sige noget om omfanget og hvor store problemer det medføre for den enkelte.
Jeg er fuldstændig enig med de personer som har været fremme i debatten og fremført synspunktet om at dette kan ødelægge den erhvervsmæssige forretning for hesteejerne.
Det kan få den fatale konsekvens, at den professionelle del vil blive reduceret meget eller helt forsvinde.
Da disse hesteejere også ejer de fleste heste, vil det få en meget negativ spiral sat i gang.
Man ser jo allerede flere professionelle hesteejer som flytter deres heste til udlandet, fordi der er mange flere penge at køre om.
Det har dansk travsport ikke råd til, så derfor er det vigtigt at alle de opråb om emnet som kommer i øjeblikket, bliver taget alvorligt.
Jeg mener helt klart at det er en af de vigtigste opgaver for vore nye bestyrelse og ledelse i Dansk Hestevæddeløb at få styr på.
Styresignalet som det er i dag åbner alt for mange muligheder op for fortolkninger af reglerne om erhvervsmæssig drift af travstald.
Styresignalet blev sat i verden for at det skulle være lettere at drive sin stald erhvervsmæssigt, samt at komme sorte penge til livs.
Derfor bliver den nye ledelse nødt til at tage en drøftelse med Skat om problemerne med dette Styresignal.
Dernæst bliver den næste vigtige opgave at finde flere penge til præmier i løbene.
Det er et must selvom udmeldingerne lige p.t. går på et uændret præmieniveau.
Et uændret præmieniveau er en nedgang for hesteejerne, fordi inflationen stiger meget i øjeblikket, og får priserne hos trænere, dyrlæger etc. til at stige.
Jeg har også set på diverse travplatforme, at travtrænere og andre har været ude med udtalelser om, at man ikke kan få overskud på travheste, og at man skal regne med at det koster ca. 120.000 kr. årligt at have travhest i Danmark.
Til disse personer vil jeg sige, at hvis det var tilfældet så ville hesteantallet være meget mindre.
Derfor køber jeg ikke den præmis, og jeg har totalt siden 2013 haft overskud på min travheste.
Det handler om at være meget selektiv og kvalitetsbevidst når man investerer i sine travheste.
Jeg vil for dansk travsports skyld håbe, at disse opråb vil blive taget meget seriøst i den nærmeste fremtid.
Ellers er jeg bange for at det bliver forsent.
Husk på at fødekæden er: Ingen spillere, ingen hesteejer .Ingen hesteejer ingen travtrænere. Ingen travtrænere – ingen professionel travsport.
Med venlig hilsen
René Mammen