TRAVSERVICE – GIVER DIG VIDEN OG NYHEDER OM TRAVSPORT I HELE VERDEN!

Nyheder


Find travservice på facebook

Mig og Jydsk Væddeløbsbane

af | 30. jun 2024 | Nyheder

Tanker i forbindelse med Jydsk Væddeløbsbanes 100 års jubilæum.

Selv om jeg er fynbo, så har Jydsk Væddeløbsbane i mine unge år spillet en rolle i mit liv inden for hestevæddeløbssporten.

Jeg mindes ikke nøjagtigt mit første tur til Aarhus, men det er helt sikkert sket i forbindelse med at Poul Stripp, skulle starte hest på Jydsk Væddeløbsbane.

Som stor dreng kom jeg hver dag i stalden hos Poul Stripp på Fyens Væddeløbsbane – Stripp havde den stald, hvor Martin Hansen nu står i dag.

Turen til Aarhus skete i en lille hestetransport, der kunne have to heste.

Der var lidt plads bagved hestene, og her kunne man så få lov til at komme med – komforten var ikke overvældende – enten sad man på et bundt hø eller halm eller på en vandspand, og da det ikke var en lukket bil, men blot en presenning trukket henover ladet, så blev det også vådt omme bag i, hvis det regnede.

En dag skulle Stripp starte hoppen Gine Worthy (født 1961) – en meget hurtig hoppe efter datidens begreber.

Vi var kommet tidligt til Aarhus og gik ned på tilskuerpladserne og satte os på bænk ved siden af en ældre mand, som vi kom i snak med.

Talen faldt på, at vi var fra Odense.

-Nå, jeg mindes der var en der hed Poul Stripp, der kom under krigen og vandt flere Grand Prix-løb, men han kører vel ikke mere, sagde den gamle mand.

-Jamen, det er jo mig, sagde Stripp lettere indigneret, der på det tidspunkt må have været i slutningen af 50-erne.

Det var også på Jydsk Væddeløbsbane, at jeg sammen med Steen Falsig – revisoren – købte åringen Tinus Hammer på en auktion, som Opdrætterforeningen havde arrangeret.

Vi var taget til Aarhus med henblik på at købe en åring fra den fynske opdrætter, Helge Gundestrup – og Falsig var især varm på Thomas Hammer, men da jeg så den i boksen, hvor den lignede en uldtot, sagde jeg fra.

Nej, jeg skulle ikke have Thomas Hammer, men til gengæld havde Gundestrup Tinus Hammer, og den lignede et glansbillede.

Så det blev Tinus Hammer, der blev købt – jeg mener at prisen var 3.500 kroner – og efterfølgende viste Tinus Hammer sig også som en klart bedre hest end Thomas Hammer.

I 70-erne blev det til flere besøg på Jydsk Væddeløbsbane – især til Jyllandsløbet, som det jo hed dengang.

På det tidspunkt havde vi også god gang i ungdomsforeningerne inden for travet.

Lunden havde jo vist vejen med Travets Ungdom – TU, men i provinsen med de kombinerede baner – blev det til Foreningen af Væddeløbsinteresset Ungdom – FVU.

Jeg var med i FVU-Odense og der fandtes også FVU-foreninger i Skive, Aalborg og på Skovbo.

Ole Hindby, der fotograferer løbene på Jydsk Væddeløbsbane, var dengang formand for FVU-Aarhus og vi havde et nært samarbejde bl.a. omkring rejser til Elitloppet og Prix d’Amerique

Da Jydsk Væddeløbsbane i 1974 skulle afvikle sit 50 års jubilæum var der akkurat som i år stor festivitas.

På det tidspunkt var jeg løbsreferent på Fyens Væddeløbsbane og afløser i Billund, mens Jydsk Væddeløbsbane endnu ikke havde fået etableret den funktion.

Jeg foreslog derfor banens daglige leder, hvis navn jeg nu har glemt, at jeg kunne komme og speake løbene på jubilæumsdagen.

Dengang blev trav- og galopløb afviklet på samme løbsdag, og blandet i programmet og ikke som i dag, hvis der er tale om en kombidag, hvor den ene sportsgren afvikler sine løb før den anden, tager over.

Jeg speakede så travløbene – og legendariske Henrik Leth speakede galopløbene.

Det var første gang jeg traf Henrik Leth og jeg var selvfølgelig star strucked!

Da jeg i 1978 overtog dækningen af al hestesport på Morgenavisen Jyllands-Posten, blev besøgene i Aarhus flere – primært til Grand Prix-dagene og galoppens store dage.

Det var dengang de store dagblade havde fuld dækning af trav- og galopsporten.

Jyllands-Posten havde tips og resultater til alle landets løbsdage – en fast foromtale om fredagen til weekendens program – og omtale om mandagen.

Vi er tilbage i slutningen af 70-erne og i 80-erne – det er tiden før DanToto, hvor de fleste løbsdage i Danmark fandt sted i weekenden.

Op gennem 80-erne blev dækningen i Jyllands-Posten udvidet til at omfatte en fast tospaltet klumme, Staldsvinget, som jeg lavede sammen med Torben Jacobsen – til at begynde med i lørdagsavisen, men ret hurtigt flyttet til den store søndagsavis.

Staldsvinget bragte nyheder og kommentarer til trav- og galopsporten og var meget læst.

Også på TV-siden var dækningen markant.

I V6-tiden i 1984-1985 lavede jeg V6-kanalen til Lokal Tv-stationer.
Det var et magasinprogram med tips til den kommende V6-omgang, men endnu større blev Tv-dækningen i 1988, hvor TV2 starter og hvor jeg blev tilknyttet til at dække hestesporten.

Det betød reportager fra alle storløb på landets baner, og en overgang havde lavede vi hver søndag udsendelsen V5-trav søndag eftermiddag på TV2.

Dengang var teknikken ikke så udviklet som i dag, så når vi havde færdigredigeret V5 Trav i Aarhus, så var det afsted – ud til at link-station, hvor programmet så blev sendt til Odense og siden udsendt.

Ak ja – tiden er gået og den er gået godt, men meget er forandret i trav- og galopsporten og meget vil fortsat forandres.

Der siges, at hver tid har sin charme, men jeg kan ikke frigøre mig fra den tanke, at det var hyggeligere i gamle dage.

Hvor sporten ikke var så kontrolleret og så restriktiv, som den er i dag.

Må Jydsk Væddeløbsbane opnå flere jubilæer!