I forbindelse med store løbsdage på landets travbaner har Politiet udført kontroller af hestetransporter – vi ser sammen med Jørgen Kold fra SEGES på de faldgruber mange professionelle trænere tidligere er faldet i, men som kan undgås ved rettidig omhu.
I Derbyweekenden var de der igen!
På parkeringspladsen ved staldene var en mindre styrke fra Politi og Skat på plads for at tjekke de hestetransporter, der ankom til Charlottenlund Travbane.
Og da der som regel har været noget at komme efter, og der derfor er udstedt bøder på 7.000 kroner og opefter, kan det meget vel tænkes, at Politi og Skat også vil være til stede ved weekendens storløb på Racing Arena Aalborg.
Men hvad er det der kigges efter – og hvad er det som tilsyneladende er så svært at have i orden?
-Det er ikke fordi det er nogle nye regler eller forordninger, der er er indført – snarere tværtimod, siger Jørgen Kold fra SEGES.

-Det en EU transportforordning fra 2006, der skal regulere transport i økonomisk virksomhed for at styrke dyrevelfærden under transport – og økonomisk virksomhed vil inden for travsport sige en professionel træner.
-Det er altså et regelsæt, der gælder for transport af heste i professionel træning, mens amatørtrænede heste som hovedregel falder udenfor. For amatørtrænede heste er der ikke så meget at huske på, men noget af det væsentligste er at medbringe hestepas, at strø med spåner i trailer eller transport og i øvrigt sørge for at holde sig inden for vogntogets vægtgrænser, siger Jørgen Kold.
Men lad os se på de enkelte væsentlige punkter, som i de senere år har givet problemer og dermed bøder til professionelle travtrænere.
Jørgen Kold, SEGES gør opmærksom på følgende:
Autorisation og kompetencebevis.
Først og fremmest kræves af den ansvarlige transportør, at man har en autorisation til at transportere heste
Autorisation erhverves hos Fødevarestyrelsen, og det drejer sig blot om at man skriver en ansøgning, hvor det fremgår, at man vil være i stand til at opfylde de krav, der stilles til transport af heste i transportforordningen.
Det er altså blot papirarbejde.
Lidt tricky omkring autorisationen er, at der skal ansøges om fornyelse hvert 5. år, og det er altså ikke noget, man får oplysning om fra myndighederne, når det er tid til fornyelse. Det er noget man selv skal huske på.
Dernæst er der også et andet væsentligt krav til de personer, der håndterer professionelt trænede heste under transport.
De skal nemlig have erhvervet et kompetencebevis.
Alle der spiller en rolle på en transport skal have sådan et kompetencebevis.
Det kan f.eks. være chaufføren eller det kan være en der fodrer eller læsser hestene i forbindelse med en transport.
Kompetencebevis kan man erhverve ved at tage på 2-dages kursus hos AMU. Hvis man forstår svensk, så kan man faktisk også tage det på et 8 timers kursus på Internettet på det svenske landbrugsuniversitet (www.slu.se)
Der er i øvrigt ikke noget i transportforordningen, der forhindrer, at man har passagerer med i bilen, der ikke deltager i arbejdet med hestene.
Det kræver ikke kompetencebevis.
Undtagelse ved transport under 65 km
Der er et par væsentlige undtagelser, når man transporterer heste under 65 km.
Det kan f.eks. være hvis distancen fra gård til bane er mindre end 65 km, så skal man nemlig ikke opfylde krav om autorisation eller kompetencebevis, men man skal altså stadig opfylde alle øvrige krav til transportforordningen.
Det kan være meget relevant for trænere, der har hjælpere uden kompetencebevis.
De kan derfor transportere hestene, så længe der ikke er mere end 65 km til destinationen.
Godkendelse af køretøj
Det køretøj, der anvendes til transport af heste, skal være godkendt til dyretransport.
Her skal man være opmærksom på, at det ikke automatisk er tilfældet at f.eks. en synet trailer er godkendt til dyretransport.
Hestetrailere kan ofte være synet til godstransport, og så skal man altså lige en tur forbi synshallen og få godkendelsen til dyretransport.
Ligesom med autorisationen skal godkendelse til dyretransport fornys hvert 5. år.
Det er heller ikke noget man bliver mindet om af myndighederne, så det er altså noget, som man selv skal være lidt opmærksom på.
Transportdokument
Når heste i professionel træning skal transporteres skal de ledsages af et transportdokument.
Der er ingen krav til dokumentet, og det kan for så vidt være skrevet på en serviet, men det væsentlige er at der bliver angivet hvilke heste man transporterer, hvor man kører fra og til samt hvor lang tid man forventer transporten vil vare.
Transportdokumentet skal være til stede under transporten og kunne fremvises ved en eventuel kontrol.
Strøelse og rengøring
Der er krav om strøelse under transport af heste, og det giver mening i forhold til at undgå at der løber urin fra transporten ud på vejbanen.
Her skal man så lige tænke over hvilken strøelse der giver mening, når det kommer til at passe på hesten under transport.
Vi anbefaler, at der anvendes spåner, så hestene ikke kommer til at stå på et underlag, der kan blive for glat.
På det seneste har vi oplevet flere bøder udskrevet på baggrund af manglende rengøring.
Man har nemlig pligt til at sørge for at transporten er gjort ren før hver ny transport man påbegynder.
Hvorvidt rengøringen er tilstrækkelig, beror selvfølgelig på en subjektiv vurdering, og det er også baggrunden for at flere af disse sager er anket til domstolene.
Ud fra vores hestefaglige baggrund ser vi ikke et problem med rengøringen i de sager vi har set, så vi håber selvfølgelig på at domstolene får lagt niveauet, så vi fremadrettet får en fornuftig rettesnor for kravene til rengøringen.
Løse genstande i transporten
Under kørsel skal alle genstande i transporten være fastgjort.
Hvis man ønsker at lægge udstyr i transporten, så anbefaler vi at man installerer et fastgjort transportskab eller på anden måde sikrer at genstandene ikke er løse.
Kravet til fastgørelse hænger sammen med et ønske om sikkerhed for hestenes helbred under kørslen. Særligt ved undvigemanøvrer og uheld giver det mening.
Andre ting at være opmærksomme på
På det seneste har vi oplevet at politikontrollerne også har interesseret sig for vægten på transporterne.
Her gælder det jo selvfølgelig om at kende sin transport og vide hvor mange kilo man må køre med.
Særligt er flere blevet overrasket over vægtgrænserne på de populære 2-hestes transporter.
Her bør man måske lige tjekke vægten en ekstra gang og huske at tillægge vægten af chauffør, brændstof og det udstyr, som man har med.
Også krav til fartskriver i bilerne har været en del af kontrollen i den seneste tid.
Her kan vi kun opfordre til at man undersøger hvorvidt det anvendte køretøj og den udførte transport gør, at der er krav om fartskriver.
Endelig har nogle skullet drøfte vognmandstilladelse med myndighederne under kontrollerne.
Her forholder det sig sådan, at der ikke kræves vognmandstilladelse, hvis man transporterer udstyr til udøvelse af sit hovederhverv.
For trænerne er hestene jo udstyr til hovederhvervet, og der kræves derfor ikke vognmandstilladelse.
Det er selvfølgelig forudsat at trænerne ikke begiver sig ud i at sælge ydelsen ”transport af heste”.
Hjælp til at forstå reglerne?
SEGES har publiceret en app til både Iphone og Android, som hjælper med at forstå lovrammerne. App’en hedder HesteLex og tilbyder i øvrigt også hjælp på andre områder som handel med heste, staldkrav og lovpligtig medicinhåndtering.
I Podcasten Travsnak, der udkommer fredag er der også fokus på de problemer, der kan være i forbindelse med transport af heste og der bringes et interview med Jørgen Kold.