DanToto tilbyder i dag spil til 7 udenlandske baner – og det vil mere være reglen end undtagelsen fremover.
Der var engang, hvor ….
Ja, der var engang, hvor vi sad spændte og ventede på korrekturen til søndagens væddeløbsprogram nede i Poul Stripps stald på Fyens Væddeløbsbane mandag eftermiddag.
Det var nu ikke for at læse korrektur, men for at se: hvem skal starte og hvem skal køre.
Og missede man eftermiddagen var der altid hjælp at hente på Fyens Tidende på Fisketorvet, hvor tirsdagens avis var slået op og kunne læses tirsdag morgen – lige inden man kørte på arbejde
Onsdag kom så programmet, der blev tyret igennem fra ende til anden.
For en dengang ung travsportsinteresseret som mig drejede hele min travverden sig om, hvad der skete på Fyens Væddeløbsbane.
Det er mange år siden – og måden man interesserer sig for travsport på, er helt anderledes i dag.
Vi er ikke blot blevet nationalt interesserede – vi ser også ud over grænserne – og følger med i stort og småt fra travsportens internationale scene.
Godt eller skidt?
I hvert fald er noget af ”hyggen” forsvundet.
I de gamle dage kunne man spille til sin egen bane og så var der enkelte indskudsboder rundt om i landet, der tog imod spil til Charlottenlund Travbane.
Dette spil skulle dog være afleveret senest lørdag middag – hvis jeg husker ret – for at den dengang velfungerende postetat kunne nå at aflevere et ekspresbrev på Charlottenlund Travbane søndag formiddag.
Søndagsomsætningerne lå da på mellem 2.5 – 3.5 millioner kroner på landets hovedstadsbane.
Siden kom DanToto til – omsætningen skød i vejret – nu var det ikke kun Lunden, der havde million-omsætninger.
I de nye DanToto-boder sad spillerne og lyttede til en knasende telefonlinje med speakerlyd fra de danske væddeløbsbaner- og de elskede det.
Men omsætningen begyndte at sive, og næste træk var at indføre TV-transmissioner fra løbene- DanToto Racing Live.
Det gav et lille pift opad i nogle år, men det var et dyrt set up, og konkurrencen fra Danske Spil (dengang Dansk Tipstjeneste) var stor.
Op mod årtusindeskiftet fik travets politikere den ide, at man ville lancere det svenske millionspil V75 til danskerne.
Med udsigt til en førstepræmie-pulje på op mod 20 millioner kroner om ugen, kunne dette spilletilbud være med til at øge interessen for trav- og galopløb i Danmark.
Forhandlingerne med svenske ATG var langt fremme.
Vi holdt planlægningsmøder, hvor vi fandt frem til de pletter på Danmarkskortet, som ikke allerede havde en DanToto-bod og der blev indgået aftale om overtagelse af svenske spilleterminaler, til erstatning for de gamle terminaler, der havde udtjent deres rolle.
Nu manglede der blot en ting!
Tilladelsen til at tilbyde V75-spil!
Men her sagde politikerne – sikkert godt hjulpet af idrættens folk – Nej!
– Men I må finde en løsning sammen med Tipstjenesten!
I første omgang bød denne løsning på en omfattende renovering af de danske væddeløbsbaner på omkring 200 millioner kroner, og så skulle der oprettes en fond, der ikke blot tilgodeså baner og hesteejere, men en avlsfond, der skulle sikre en fornyelse af hoppebestanden og give mulighed for indløb/leje af avlshingste.
Desuden skulle Hestesporten sikres et sekscifret millionbeløb årligt til driften- og i takt med den forventede succes som Tipstjenesten ville få ved at tilbyde et nyt produkt, så skulle dette beløb reguleres op ad hvert år.
Dansen om Guldkalven var begyndt – troede vi.
Men der blev ingen penge til renovering og avlsfond – Hestesporten fik 50 millioner kroner som en stimulanspakke og 100 millioner kroner+ i ”overførselsindkomst”, årligt direkte fra Tipstjenesten.
Imidlertid kunne Tipstjeneste ikke levere varen og i 2003 blev der lavet et nyt set up, hvorefter Hestesporten kom på Tipsnøglen og fik en årlig procentdel af Tipstjenestens overskud.
Og her har vi været lige indtil i sidste uge, hvor Marianne Jelved(r) lavede sit Idrætsforlig, der indebar en beskæring af Hestesportens tilskud på 15 millioner kroner i 2015 stigende hvert år med 5 millioner kroner til et minus på 30 millioner kroner i 2018.
Fremover får Hestesporten sine penge fra et såkaldt Aktstykke – og uanset Danske Spils overskud, er udgangspunktet for dette beløb fast.
Det var ønsket om at kunne indføre V75-spillet, der i sin tid medførte ”ægteskabet” med Tipstjenesten, men det kom jo aldrig til at gå som forventet.
Mængdemæssigt har Hestesporten ikke blomstret i dette årtusinde – det har man til gengæld gjort sportsligt, men V75 er fortsat totalt ukendt for den almindelige dansker.
Men det var jo egentlig ikke meningen, at det skulle være sådan.
Eller?
I dag er der spil til syv baner i DanToto – ingen danske – og det kan vi lige så godt vænne os til.
Der er nemlig ingen tvivl om, at spiludbuddet på nettet bliver markant større i fremtiden.
Ser vi f.eks. på en tysk bookmakers hjemmeside, så udbyder firmaet i dag spil til ikke færre end otte lande og – hold fast – 54 forskellige væddeløbsbaner.
Jo – fremtiden er over os.